En Sıcak Konular

THY'den 'yorgun pilot' açıklaması

2 Kasım 2010 14:51 tsi
Türk Hava Yolları (THY), ''pilotların yorgun olduğu'' iddialarıyla ilgili olarak, kokpit ekiplerinin limitlerin altında uçtuğunu bildirdi.

THY Basın Müşavirliğinden, son günlerde bazı yayın organlarında yer alan ''pilotların yorgun olduğu'' ifadeleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Sivil havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmenin olumlu katkılarının herkesin yakından bildiği bir durum olduğu belirtilen açıklamada, bu gelişim ve değişimlerle birlikte havacılık sektörünün en önemli vazgeçilmezi olan uçuş emniyetine ilişkin uzun yıllardır uygulanan uluslararası kurallardan hiçbir havayolu şirketinin taviz vermeyeceği gibi bu şirketlerin ilgili ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoritelerin denetiminde olduğu anlatıldı.

Kokpit ve kabinden oluşan uçuş ekiplerinin, çalışma saatlerine ilişkin düzenlemelerin sivil havacılık otoriteleri tarafından yapıldığı, ilgili ekiplerin bu düzenlemeler çerçevesinde çalıştığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Uçucu ekip, uçuş görev ve dinlenme süreleri uygulama esasları talimatının ikinci kısmında 'süre sınırlamalarına' ilişkin bölümünde, 'Günlük uçuş görev süresi 14 saat, haftalık 56 saattir. Uçuş süresi aylık 110, 3 aylık 300, yıllık 1000 saati geçemez' ifadesi yer almaktadır. THY, uçuş emniyetini en önemli vazgeçilmezi olarak görmektedir ve tüm uçuş operasyonlarını bu doğrultuda gerçekleştirmektedir. Talimatta günlük 5 iniş yapılmasına izin verilen kokpit ekiplerine, günlük en fazla 4 iniş verilirken, günlük uçuş görev süresi 13 saat, aylık uçuş süresi ortalama 80 saat olarak planlanmaktadır. Kokpit ekipleri limitlerin altında uçmaktadır.''

THY'nin son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme doğrultusunda operasyonel birimlerde de personel artışının sağlandığı belirtilen açıklamada, kokpitte pilot açığı olmaması için yabancı pilot istihdamı yapıldığı, 2003 yılında 640 civarında olan pilot sayının bugün 2 bine ulaştığı ifade edildi.

Şu anda THY'nin filosunda 168 yabancı pilot bulunduğu kaydedilerek, ''Kabin ekiplerimizin sayısı ise 1700'den 5 bine çıkmıştır. Kabin ve kokpit ekiplerimizin artışı operasyon artışından fazla gerçekleşmiştir. Ortaklığımız, kokpit ve kabin ekiplerinin uçuş sürelerini, sivil havacılık mevzuatının verdiği limitlerin altında tutmayı hedeflemektedir'' denildi.



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs