En Sıcak Konular

Çok gizli belge bakın kimden çıktı?

2 Kasım 2010 13:29 tsi
Çok gizli belge bakın kimden çıktı? Diyarbakır'da devam eden KCK duruşmasında savcı ilginç bir detayı anlattı.

İddianameyi okuyan savcı KCK sanıklarından Heval Erdemli'nin ikametinde devletin birçok kurumunda bile bulunmayan, gizlilik dereceli iç güvenlik stratejileri ile ilgili belgelerin bulunduğunu söyledi. Savcı, "Sanık ayrıca belediyelerin imar ve ihale işlemlerini kendi kontrolünde tutmuş, Ankara, İstanbul ve Mersin'de işadamlarıyla görüşerek örgüt için para toplamıştır." dedi.

Terör örgütü PKK'yı kapsayan ''Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)'' duruşması sanıklar hakkındaki iddiaların okunmasıyla davam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 95'i tutuklu, 2 tutuksuz 97 sanık katıldı. Sanıklar yapılan yoklamada Kürtçe "Ez li vir im (Burdayım)" dedi. Duruşmayı eski DEP Milletvekili Leyla Zana, BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekili Bengi Yıldız da izledi.


İddianamenin sanıklar ile ilgili bölümünü okuyan savcı, sanıklardan Hacı Erdemir'in belediyenin ruhsat işlemlerinden PKK'ya aktarılmak üzere para aldığını belirtti. Savcı, sanıklardan Selahattin Elçi'nin belediyeye ait arsaları yüksek fiyattan satarak bir kısmını örgüte aktardığını, sanık Garip Kandemir'in de Bismil ilçesinde örgütsel faaliyetler yaptığını anlattı. Sanıklardan Şeyhmus Bayhan'ın örgütün aldığı aidatı düzenli olarak KCK mali alan sorumlusu Hüseyin Yılmaz'ın hesabına aktardığını belirten savcı, sanığın Lice Belediye Başkanlığı görevinde iken işçilerden PKK'ya para topladığını dile getirdi.


Savcı, sanıklardan eski DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı'nın da kırsalda öldürülen örgüt mensuplarının yakınlarını işe aldığını, KCK talimatıyla aldığı bazı arazileri DİSKİ'nin üzerine kaydettiğini söyledi. Sanığın DİSKİ'de örgüt yandaşlarının olmadığı için rahat hareket etmediğini örgütün üst düzey yöneticilerine anlattığı, KCK'nın da seçimden sonra buraya kadro eleman tabir edilen KCK'lıları alacağını söylediğini belirtti.


Savcı, sanıklardan eski DEP Milletvekili Hatip Dicle'nin de Öcalan'ın talimatıyla DTK'yı kurduğunu belirterek, "KCK'nın isteğine rağmen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını kabul etmemiştir. Kandil ve Kato'daki eğitimlere katılmıştır." diye konuştu.


KCK, KALKINMA AJANSINA GÖNDERİLEN 30 MİLYON TL'DEN PAY ALMAK İSTEMİŞ

Savcı, sanıklardan Kerem Doruk'un ise KCK'ya sürekli rapor hazırladığını belirterek, sanığın İl Genel Meclisi başkanı iken KCK'nın bilgisi dahilinde hareket ettiğini söyledi. Savcı, sanığın Diyarbakır'daki kalkınma ajansına 2009 yılında 30 milyon TL gönderileceğini, bunu iyi değerlendirerek, alacakları paranın bir kısmını örgüte aktarmak için çalıştığını ve ajansın tüzüğünü incelettiğini kaydetti. Savcı, sanıklardan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın ise örgütün lehine AB'de kamuoyu oluşturmaya çalıştığını söyledi. Savcı, örgütün Kuzey Irak kamplarına giden bir kişinin KDP askerleriyle sorun yaşaması sonucu Demirbaş'ın KDP'yi arayarak sorunu çözdüğünü belirtti.


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 kişi hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', 'örgüt üyesi ve yöneticisi olmak', 'örgüte yardım etmek' iddiasıyla '15 yıl' ile 'ağırlaştırılmış müebbet' arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
 
cihan



Bu haber 1,422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    39,098 µs