En Sıcak Konular

''Tuz ve karbonatla fırçalanan dişler aşınıyor''

2 Kasım 2010 11:46 tsi
Çay, kahve ve sigara gibi dişte sarı bir tabaka bırakan faktörlere karşı dişin tuz ve karbonatla fırçalanmasının dişi aşındırdığı belirtildi.

Diş Hekimi Saadettin Pay, diş temizliği için bir fırça ve macundan başka hiçbir şeyi önermediklerini söyledi. Pay, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada, dişlerin daha iyi temizlenmesi ve beyazlaması için tuz ve karbonatla fırçalandığını belirterek bunun doğru olmadığını kaydetti. Tuz ve karbonatın içerisinde bulunan maddelerin dişi fırçalama ile birlikte dişi aşındırdığını ifade eden Pay, şu uyarılarda bulundu:

"Diş sağlığı açısından uygun sertlikte bir fırça ve macundan başka hiçbir şey önermiyoruz. Dişlerin tuz ve karbonatla fırçalandığı ülkemizde bir gerçek. Ancak bu çok yanlış. Dişli temizlemek istersek aşınmaya sebep olur. Aşınmada dişte hassasiyeti başlatır ve diş kayıplarına kadar gidebilir. Dişinde çürük olmadığı halde bu tarz fırçalamalar sebebiyle dişi aşınanların dişlerini kaplamak sorunda kalıyoruz. Çünkü aşınmış dişler soğuk, sıcak ve gıda ile temasta büyük acı veriyor."

Dişleri asıl temizleyen etkenin fırça olduğunu, macunun da bunu kolaylaştırdığını dile getiren Pay, dişlerin macunsuz da fırçalanabileceğini vurguladı. Diş temizliğinde önemli olanın dişler arasında gıda kalıntısı bırakmamak olduğunun altını çizen Pay, "Bu gıdalar ağızda zamanla asitlenerek dişlere zarar veriyor. Eğer macun yoksa bir fırça yardımıyla da dişlerin arası temizlenebilir. Bu yeterli olur. Tuz ve karbonata gerek yoktur. Bu maddeler dişe yarardan çok zarar verebilir." diye konuştu.
 
cihan



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs