milli devrim | " /> milli devrim | "/>

En Sıcak Konular

TSK’da milli devrim

2 Kasım 2010 08:06 tsi
TSK’da milli devrim 

NATO'ya üye olması nedeniyle ihtiyaç duyduğu milyarlarca dolarlık silah ve araç gereci yurt dışından ithal eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk sanayicilerinin girişimiyle yerli malına dönüyor.

Terminoloji farkı nedeniyle yerli sanayicinin giremediği askeri ihaleler, sanayicinin bulduğu "sergi" yöntemiyle aşıldı.
 
TSK'nın ithal ettiği 25 bin üründen 6 bininde yerliye dönülünce 1 milyar liralık ithalat durdu, yerli sanayici üretime başladı.

NATO'ya üye olması nedeniyle ihtiyaç duyduğu milyarlarca dolarlık silah ve araç gereci yurt dışından ithal eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk sanayicilerinin girişimiyle yerli malına dönüyor. Sanayiciler, ihale terminolojisini anlayamadıkları TSK'nın uluslar arası ihalelerine "sergi" yöntemiyle girmeyi başardı. Askeri uzmanlarla birlikte fuarda buluşan sanayicilerin, TSK'nın kullandığı tam 6 bin çeşit malzemeyi üretebilecekleri ortaya çıktı. Türkiye 1 milyar liralık askeri malzeme ithal etmekten kurtuldu.

İşte döviz kazandıran yöntem

Sanayici ile TSK'yı buluşturan yöntem ilk olarak Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'in girişimleriyle başladı. Özdebir, ASO başkanlığı koltuğuna oturduğunun ertesi günü, kuvvet komutanlarını ziyaret ederek, sanayicilerin TSK ihalelerine girme konusunda yaşadığı sıkıntıları anlattı. TSK ile sanayiciler arasında ihalelerde terminoloji sıkıntısı yaşandığını, aynı dili konuşamadıkları için TSK'nın ne tür malzemeleri alacağını anlayamadıklarını anlatan Özdebir, komutanlardan, ihtiyaç duydukları ürünleri sergilemelerini istedi. Özdebir, daha sonraki gelişmeleri Bugün'e şöyle anlattı:

Gördüğümüzü yapacağız

"TSK NATO stok sistemine göre çalışıyor. Dolayısıyla her bir silah ya da askeri malzemelerin yedek parçasının birer stok numarası ve teknik isimleri var.Hangi malzeme neyin parçası anlayamıyorduk. Helikopterin kanadının hücum muhafazası diyor. Aslında ince bir saç parçasıymış. Görmeden anlayamıyorsun. TSK ile bu konuda anlaştık. İhtiyaç duyulan malzemeler önce sergilenecek, daha sonra ihaleye çıkılacak. Sanayicimiz de bu sergide görüp yapabileceği ürünler için teklif verecek."

6 bin ürün millileşti

Özdebir'in verdiği bilgilere göre, geçen ay bu amaçla TSK tarafından Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen fuarda silah ve silah yedek parçaları ile askeriyenin kullandığı araçlardan makine ve elektronik cihazlara kadar 7 bin 400 çeşit malzeme sergilendi. Bu malzemelerin tamamı TSK tarafından ithal ediliyordu. Sergiyi gezen sanayiciler bu malzemelerden tam 6 bin çeşidini üretebileceklerini, üstelik de daha ucuza satacaklarını bildirdi. Özdebir, yerli malına dönülen 6 bin ürünün toplam değerinin 1 milyar TL olduğunu söyledi. Sanayici şimdi ithal edilen 25 bin sanayi ürününü üretmek için kolları sıvadı.

İhracat da yapılacak

TSK'ya yapacağı üretim sayesinde NATO'dan stok numarası alma hakkını elde eden Türk sanayicisi, diğer NATO üyesi ülkelerin ordularının da ihalelerine girme şansını yakalayacak. Nurettin Özdebir, TSK'ya bir kez mal üreten sanayicinin otomatik olarak diğer ülkelerin listesinde de görüneceğini belirterek, "Örneğin İspanya, Yunanistan ordusunun bile ihalesine girip oralara mal satabileceğiz" dedi. Özdebir NATO dışında Irak Savunma Bakanı'nın da son fuarı gezip telsiz siparişi verdiğini söyledi.

Sırada TCDD var

Özdebir, TSK'da elde ettikleri başarıyı şimdi TCDD, DSİ ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ithal malzeme kullanan kamu kurumlarına da yaymak için harekete geçtiklerini söyledi. Trenler ve barajlarda da teknik ismi karmaşık olan ithal ürünler kullanıldığını belirten Özdebir, bu ürünleri de yerli sanayicinin kolaylıkla üretebileceğini, bunun için "görmek" gerektiğini söyledi.

bugün



Bu haber 1,494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,496 µs