En Sıcak Konular

Eroğlu ile Hristofyas'ın görüşmesi sona erdi

1 Kasım 2010 20:52 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Ankara'da ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la yaptığı görüşmelerde, ''BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile New York'da 18 Kasım'da yapacakları görüşmeye kadar mülkiyet konusunda yakınlaşma sağlanması

Eroğlu, mülkiyet konusundaki prensiplerinde bir değişiklik olmayacağını, ancak karşı tarafda da iyi niyet olursa bazı konularda yakınlaşma olabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın, Kıbrıs müzakereleri kapsamında, Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Eroğlu, görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanlığına dönüşündeki açıklamasında, görüşmenin başında, liderler ve temsilcileri ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın katılımı ile yaptıkları 5'li görüşmede, Downer'in, 18 Kasım'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapılacak görüşme hakkında bilgi verdiğini söyledi. Eroğlu, ''18 Kasım'daki stratejiyle ilgili bizleri bilgilendirdi'' dedi.

Daha sonra heyetlerarası görüşmeye geçtiklerini kaydeden Eroğlu, gündemde mülkiyet konusunun olduğunu belirtti.

-YENİ SINIR KAPILARI İÇİN KOMİTE KURULACAK-

Bazı sınır kapılarının açılmasıyla ilgili önerilerini tekrar göndeme getirdiklerini, Hristofyas'ın da bu fikre sıcak baktığını ifade eden Eroğlu, açılacak kapılarla ilgili çalışma yapmak üzere, müzakere heyetinden ayrı olarak, ayrı bir komite kurulmasını önerdiklerini ve bunun kabul gördüğünü söyledi.

Özel temsilcilerin, mülkiyet konusunda görüş ayrılığı olan konularda yakınlaştırma yapmak için bu hafta iki görüşme yapacağını belirten Eroğlu, liderlerin de 8 Kasım pazartesi günü yeniden bir araya geleceğini kaydetti.

-ANKARA ZİYARETİ-

Sabah saatlerinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gittiğini anımsatan Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Ali Babacan ile beşli görüşme yaptıklarını, bazı konuları değerlendirdiklerini ve daha sonra heyetler ararası görüşmeye geçtiklerini anlattı.

18 Kasım'de New York'da gerek Genel Sekreter Ban ile yapacakları görüşme, gerekse Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK) çalışamaları hakkında görüş teatisinde bulunduklarını, TMK'nin çalışmalarının süratlendirilmesi, bu çalışmalar yapılırken bazı prensiplerin üzerinde durulması gibi konuları tartıştıklarını kaydeden Eroğlu, Ankara'daki temasdan son derece memnun olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuyla yakın ilgisini ve heyetinin ortaya koyduğu önerilerin değerlendirilerek karşı önerilerde bulunduklarını ve tamamen bir uyum içinde olduklarının ortaya çıktığını ifade eden Eroğlu, mülkiyet konusunun kendileri için fevkalede önemli olduğunu, Gül'ün de mülkiyet konusunda son derece hassas olduğunu kaydetti.

Eroğlu, bugün Ankara'da ve Hristofyas'la yaptıkları görüşmede, yoğun çalışmaların daha da devam edeceğini, mülkiyet başlığındaki çalışmaların daha da süratlendirilmesi ve Genel Sekreter'in beklentileri doğrultusunda, 18 Kasım'a kadar geçecek süre içinde bazı yakınlaşma sağlamalarının New York'daki görüşmeleri daha da kolaylaştırıcağı konusunda mutabakata vardıklarını, heyetlerin bu konuda çalışmaya devam edeceğini söyledi.

-''ÖNCE MÜLKİYET...TOPRAK VE GARANTİLER EN SON''-

Eroğlu, Hristofyas'ın ''Toprak konusunu da görüşmek istiyoruz'' yönündeki açıklamasıyla ilgili bir soru üzerine, Hristofyas'ın, mülkiyet konusunu görüşmeye başladıkları günden beri, ''toprak ve göçmenler konusunun birbiriyle bağlantılı olduğu savıyla bu konuları birlikte ele almak istediğini'' hatırlatarak, mülkiyet başlığında ilerleme olmadan bir başka başlığa geçmenin mümkün olmadığını belirti.

Müzakerelerde bütün başlıkların birbiriyle ilintili ve ilişkili olduğuna işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:

''Toprakla mülkiyet ilişkili derse, ben de diyorum ki; toprakla da garantiler ilişkili, yönetim ve güç paylaşımı ilişkili, Avrupa Birliği başlığı ilişkili. Onun için, bütün konularda anlaşılmadığı sürece hiç bir konuda anlaşılmış sayılmayacağını göre, önce bu mülkiyeti görüşelim, mülkiyette bir ilerleme sağladıktan sonra diğer, başlayıp da yarıda kalan başlıklar vardır, onları görüşürüz. Bize göre, toprak, garantilerle birlikte en son görüşülmesi gereken bir konu.''

Mülkiyet konusunda tarafların prensiplerini yakınlaştırma çalısması içinde olduklarını ifade eden Eroğlu, ''Bu önümüzdeki 15-16 gün içerisinde de bir yakınlaşma sağlanabilir mi, sağlanamamaz mı bunun çalışması içerisinde olacağız'' dedi.

-AİHM KARARI-

Eroğlu, Ankara'daki toplantıda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) son aldığı 15 milyon avroluk tazminatın nasıl ödeneceğine dair bir görüşün ortaya çıkıp çıkmadığı sorusuna karşılık, ''Hayır, o konuyu tartışmadık'' dedi.

AİHM'in 15 milyon avroluk kararının, AİHM'in, TMK'in yasal bir müracaat merci olduğunu kabulünden önce karara varılan davalar olduğunu anımsatan Eroğlu, komisyon kabul gördükten sonra bir çok müracaatların geri çevrildiğini kaydetti.

Eroğlu, ''Ankara ziyaretinin ardından Türk tarafının mülkiyet tezlerinde bir değişiklik olacak mı?'' sorusu üzerine de, şunları söyledi:

''Yok, ama bazı konularda yakınlaştırma olabilir, karşı tarafda da iyi niyet olursa. Ama esas ortaya koymuş olduğumuz tazminat, takas, iade başlıkları tabii ki bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz başlıklardır. Yani gündeme getirdiğimiz, mülkiyet konusunun çözümü için müzakere masasına taşıdığımız başlıklardır. Bunlar esas prensiplerdir.''

AİHM'in verdiği karara göre, 33 yıldır o konutta veya toprakta oturanların da hakkının olduğunun orataya çıktığını ifade eden Eroğlu, bir hatayı düzeltmek için başka hatalar, başka mağduriyetler yapmanın da, AİHM kararına göre insan haklarına aykırı olacağını kaydeti.

Geçen 35 yılı yok sayarak yapılacak bir anlaşmanın yaşama şansının olmaağını belirten Eroğlu, geçmiş yıllar dikkate alınarak yapılacak bir anlaşmanın kalıcı olacağını sözlerine ekledi.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,708 µs