En Sıcak Konular

Çin ile stratejik işbirliği diplomasisi

1 Kasım 2010 17:40 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Pekin temasları çerçevesinde, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilerek stratejik işbirliği boyutuna taşınması için zemin hazırlanıyor. Davutoğlu, yeni dönem için "tarihi normalleştiriyoruz" dedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun iki yıl sonra devlet başkanı olması beklenen Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede, bu konuda daha önce alınan karar yinelenerek, ilişkileri geliştirmek için her iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğu belirlendi.

Bakan Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılı içinde Çin'i ziyaret edeceğini aktararak, Başbakan Erdoğan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi için dile getirdiği Oraganize Sanayi Bölgesi kurması önerisini tekrarladı. Davutoğlu, tarihin normalleşerek, ekonomik ve ulaştırma alanlarında İpek Yolu'nun tekrar tesis edilmesi gerektiğini de belirtti.

Davutoğlu'nun Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli'nin verdiği akşam yemeğine halen Pekin büyükelçisi olan, eskiden Malezya'dan bir öğrencisi de davet edildi. Davutoğlu, öğrencisinin çocuklarını severek, eşiyle bir süre sohbet etti.

"BİZ TARİHİ NORMALLEŞTİRİYORUZ, AMA YENİ ARAÇLARLA NORMALLEŞTİRİYORUZ. BU ARAÇ ARTIK DEVE KERVANI DEĞİL, DEMİRYOLU VE KARGO UÇAKLARI.... "

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Çin'in birbirine benzer tavırlar sergileyen ve yükselen güç olarak nitelenen ülkeler olduğunu söyledi.

Resmi ziyaret için Pekin'de bulunan Ahmet Davutoğlu, TRT Türk televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye ve Çin ilişkilerinin son geldiği düzeyin, bir kriz ortamından pozitif gündeme ve stratejik bir ilişkiye nasıl geçildiğinin güzel bir örneğini teşkil ettiğini kaydetti.

Sincan-Uygur özerk bölgesinde geçen sene yaşanan olayların çok üzücü olduğunu ve bu konudaki görüşlerini çok açık bir dille Çinli muhataplarıyla paylaştıklarını hatırlatan Davutoğlu, Çinli yetkililerin de bu konuyu anlayışla karşıladıklarını ve ilişkilerin nasıl stratejik ilişki düzeyine getirilebileceği konusunda fikirlerini paylaştıklarını söyledi.

"Herşeyden önce Türkiye ile Çin, uluslararası ilişkilerde son dönemde birbirine benzer tavırlar sergileyen ve yükselen güç olarak gösterilen iki ülke" diyen Davutoğlu, NATO üyesi bir ülke olarak, çok geniş bir coğrafyada yürüttükleri diplomatik trafik içinde birçok konuda Çin ile yakın temas içinde olma zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Çin ile ilişkileri de Rusya ile olduğu gibi Soğuk Savaş paradigmasından çıkarmak zorunda olduklarını ve bu ilişkileri dört unsuru olan yeni bir paradigmaya oturtmaya karar verdiklerini belirtti.

Bu unsurlardan birinin, "ikili ilişkiler" olduğunu kaydeden Davutoğlu, "bölgesel politikalar" konusunda da Türkiye'nin ilgilendiği Ortadoğu, Afrika gibi bölgelerle Çin'in de ilgisi olduğunu ifade etti. Çin ile ilişkilerde üçüncü düzlemin "Asya stratejisi" olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin bugünkü Asya stratejisi içinde Çin'in önemli bir partner olduğunun altını çizdi.

Davutoğlu son düzlemin de "küresel düzlem" olduğunu kaydederek, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Çin ile son iki yılda çok alanda yakın istişare içinde olduklarını, küresel kriz sonrası özel bir önem kazanan G-20 içinde de Türkiye ile Çin'in uluslararası finansal sisteme önerilerinde paralellikler bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile Çin gibi "bu kadar artan öneme sahip ülkelerin bu kadar az görüşmelerinin doğru olmadığını" belirten Davutoğlu, iki ülke Başbakanlarının ekim ayında imzaladıkları anlaşmalar ve stratejik işbirliği geliştirme kararlarının, alandaki uygulamalarını görmek ve içini doldurmak açısından bu geziyi uzun ve kapsamlı planladığını kaydetti.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Geçen seneki kriz, tam bu ilişkilerin doğasının değişmeye başladığı dönemde ortaya çıkan ve her iki ülke açısından da çıkış şartları, zamanı bakımından kritik bir eşik olmuştu. Fakat her iki taraf da bu krizden çıkarken kendi pozisyonlarını korumakla birlikte çok aklıselim davrandılar."

Çinliler ve Türklerin, Asya'da her yere yayılmış milletler olduğuna değinen Davutoğlu, Türkiye'nin, çok geniş bir coğrafyada aynı dili konuştuğu insan unsurları olduğunu ve bunlara ilgi duymasından daha doğal bir durum olmayacağını belirtti.

Davutoğlu, "Ancak biz bu ilgiyi Türkiye ile Çin'i karşı karşıya getiren bir unsur olarak görmüyoruz. Aksine Türkiye ile Çin arasındaki dostluk köprülerini güçlendirecek ve bizim buradaki soydaşlarımıza da katkımızı artırabilecek yeni paradigma içinde düşünüyoruz" dedi.

-"TARİHİ NORMALLEŞTİRİYORUZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Çin'in Avrupa Birliği ya da ABD'ye bir alternatif olarak görülüp görülmediği" sorusu üzerine, "Bizi dikkatlice dinleyenlerin zihninde artık böyle bir şüphe olmaması lazım. Ama bazılarının zihninde önyargı varsa ya da Türkiye'nin diğer güç merkezleriyle ilişki kurmasını doğru bulmuyorlarsa, bunu düzeltmek çok zor" diye konuştu.

Son derece önemli bir coğrafyada yer alan Türkiye'nin dış politikasını belirleyen ana perspektifin, Türkiye'nin içinde bulunduğu ittifak sistemi ve AB ilişkileri olduğunu kaydeden Davutoğlu, diğer unsurlarla da geliştirilen her ilişkinin Türkiye'nin pozisyonunu güçlendireceğini vurguladı.

"Soğuk Savaş mantığını unutmamız lazım. Soğuk Savaş döneminin izlerini silmemiz gerekiyor" diye konuşan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Niye 14 sene üst düzey ziyaret olmamıştı? Çünkü, iki ülke de birbirini potansiyeliyle tanıma imkanı bulmamıştı. Şimdi tanıyorlar. Şimdi Çin için Türkiye, çok büyük potansiyeller ihtiva eden bir ülke. Düşünebiliyor musunuz, Çin ile Türkiye başbakanları oturuyorlar ve Pekin'den İstanbul'a gelecek bir demiryolu projesi üzerinde global bir vizyonla çalışıyorlar. Şimdi bu Avrupa Birliği için bir kazanç mı kayıp mı? Bir gün Pekin'den kalkan bir hızlı trenin İstanbul'a kadar gelecek olması, Çin'i Avrupa'ya bağlayan ve Avrupa ekonomisine kan pompalayan bir hat oluşturmayacak mı? Biz tarihi normalleştiriyoruz. Nasıl İpek Yolu doğal bir şekilde asırlarca sürmüşse, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bu derece uzak kalması anormallikti. Biz tarihi normalleştiriyoruz, ama yeni araçlarla normalleştiriyoruz. Bu araç artık deve kervanı değil, demiryolu ve kargo uçakları..."

 



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,631 µs