En Sıcak Konular

Baydemir: Silah rolünü tamamlamıştır

1 Kasım 2010 16:22 tsi
BDP'li Osman Baydemir, kendisini ziyaret eden Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey'e, “Kürt sorununu terörle kodlamamak lazım” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, kendisini ziyaret eden Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey'e, “Kürt sorununu terörle kodlamamak lazım” dedi. Baydemir, 21'inci Yüzyıl'da silahın rolünü tamamladığını, sorunların çözümünde silahın bir araç olma özelliğini yitirdiğini söyledi.

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Büyükelçisi Mark E. Bailey, Diyarbakır'ın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını ve Kanada'nın bu durumu yakından izlediğini söyledi. Bailey, “İlk olarak önemli olan bu sorunun ne olduğunu anlamaktır” dedi.

Baydemir, Türkiye'nin en güzel baharının Diyarbakır'da yaşandığını ancak kısa sürdüğünü belirterek, “En güzel sonbahar da Diyarbakır'da yaşanır ve uzun sürer. Güzel bir sonbahar gününde sizi ağırlamanın hazzı benim için bambaşka” dedi. Birlikte yapılabilecek çok şeyin olduğuna inandığını söyleyen Baydemir, “Yaşadığımız bütün zorluk ve zahmetler aslında bir insan hakları sorunudur, bir demokrasi sorunudur” dedi. Türkiye'de yaşayan Kürt yurttaşların temel beklentisinin, adalete, eşitliğe ve özgürlüğe ulaşma çabası olduğuna söyleyen Baydemir, “Maalesef 70- 80 yıldır Kürt yurttaşlarımız bu evrensel değerler olan eşitliğe, özgürlüğe, adalete kavuşamadılar” dedi.

Baydemir, “Kürt sorununu bir terör sorunu olarak kodlamamak lazım. Şüphesiz ki şiddet halen bir gerçeğimiz. Bir sorunu çözebilmek için nedenine bakmak gerekir. Dolayısıyla şiddet Kürt sorununun nedeni değil, şiddet Kürt sorunun çözülmeyişidir. Çözüme kavuşturulmayışının sadece sonuçlarından bir tanesidir” dedi.

TEMEL ÖNCELİĞİMİZ SİLAHLAR SUSMALI

Baydemir, 21’inci Yüzyıl'da silahın rolünü tamamladığını, sorunların çözümünde silahın bir araç olma özelliğini yetirdiğini belirterek, şöyle dedi:

“Bütün sorunların çözüm yöntemi sadece, diyalog, müzakere ve istişare olmalıdır. Kürt sorunu özelinde şiddet ve silahın yani askeri operasyon ve silahlı eylemin Kürt sorununun çözümünü tam tersine zorlaştırıyor. Dolayısıyla bizim temel önceliğimiz, temel duruşumuz, silahların bir an önce susmasıdır. Silahların bir daha konuşmaması için diyalog ve istişarenin başlamasıdır. Hepimize düşen silahların nasıl çözüm yöntemi dışına çıkarabilmenin üzerinde yoğunlaşmamız ve onun üzerinde formüller üretmek olmalıdır. Hem hükümetin, hem devlet kurumlarının aynı zamanda uluslararası kurumların silahın yöntem dışına çıkarılması için cesaretlendirici, teşvik edici, motive edici çaba içerisinde olması lazım.”

BÜYÜKELÇİ: ÜLKE DENEYİMİMİZİ PAYLAŞABİLİRİZ

Türkiye ile aynı yaşta olan Kanada'nın da kimlik, dil, kültür ve bölgesel gelişim gibi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Büyükelçi Bailey, Kanada'nın, Fransızca konuşanlar, İngiltere'den gelenler ve çeşitli ülkelerden gelen göçmenlerle birlikte üç kurucu kimliği olduğunu söyledi. “Kanada bu konuda araştırma laboratuarı gibi oldu” diyen Bailey bu deneysel çalışma kapsamında farklı kimliklerin bir arada yaşamasını gerçekleştirdiklerini belirtti. İki resmi dili olan tek bir ülke çatısı altında yaşayan dilleri korumak ve yeşertmek adına çabaları olduğunu söyleyen Bailey, “Farklı formüllere ilişkin detaylı bilgi vermeye ve deneyim paylaşımına hazırız” dedi.
Baydemir, büyükelçiye üzerinde kilise ve cami motifi olan bir tablo hedieye etti. Bailey de Baydemir'e Kanada'yı tanıtan bir kitap armağan etti.

Ramazan Yavuz / Hürriyet



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs