En Sıcak Konular

Davutoğlu, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı ile görüştü

1 Kasım 2010 15:56 tsi
Resmi Çin temaslarını sürdüren ve bugün ziyaretinin son ayağı olan başkent Pekin'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin Devlet Başkanı yardımcısı Xi Jinping (Xi Cinpin) Xile bir araya geldi.

Davutoğlu ile Xi arasındaki görüşme, Çin Ulusal Halk Meclisi'ndeki Sincan Salonunda yapıldı.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi görüşmenin başında, Davutoğlu'nun göreve gelmesinden beri iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gösterdiği çaba ve yaptığı katkıdan takdirle bahsederek, teşekkür etti. Xi, Davutoğlu'nun bu ziyaretinde yoğun bir programı olduğunu ve Çin'in tarihi ve modern şehirlerini ziyaret ettiğini belirtti.

Davutoğlu da Xi Jinping'in parlak siyasi kariyerini yakından izlediklerini söyleyerek, kısa süre önce Çin Komünist Partisi Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcılığına atanmasını kutladı. Çin'e ilk kez 1983 yılında genç bir akademisyen olarak geldiğini ifade eden Davutoğlu, daha sonra defalarca geldiği Çin'de yalnızca Pekin ve Şanghay'ı ziyaret edebildiğini anlattı.

İkili ilişkileri üst düzeye çıkarma iradesini yineleyen Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek yıl Çin'i ziyaret edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, kriz döneminde ekonomileri büyüyen ülkeler arasında ilk iki sırada bulunan Çin ile Türkiye arasında bölgesel ve uluslararası işlerde işbirliği yapılmasının önemine de işaret etti.
Türkiye'nin "tek Çin" politikasını izlemeyi sürdürdüğünü yineleyen Davutoğlu, ziyareti kapsamında Urumçi ve Kaşgar'a da gitmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaşgar'ın ilk Türkçe sözlüğün yazıldığı yer olmasından dolayı Türkiye için önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin başka yerlerde Çin'in olduğu gibi soydaş ve akraba toplulukları bulunduğunu, Uygurları da bu çerçeve içinde değerlendirdiklerini anlattı.

Davutoğlu, Uygurları Çin ile Türkiye arasında dostluk ve işbirliği köprüsü olarak gördüklerini vurgulayarak, Uygurlar ile kültürel ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2 yıl sonra Devlet Başkanı olması beklenen Xi Jinping'i Türkiye'ye davet etti.

Xi Jinping de Çin'deki 56 etnik grubun barış ve uyum içinde birlikte yaşamasını istediklerini kaydetti.
Görüşmede taraflar, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması arzularını da dile getirdi.

Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,058 µs