En Sıcak Konular

'NATO bizi düşman olarak görmüyor'

1 Kasım 2010 15:49 tsi
'NATO bizi düşman olarak görmüyor' Rusya ve NATO yakınlaşması 20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek zirve öncesi olumlu yönde ilerliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun Moskova'yı hala düşman olarak gördüğünü düşünmediklerini söylerken, Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da NATO ile tartışmalı konuların çözülebileceğini ifade etti.

Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in "düşman NATO" algısının yanlış olduğu yönündeki değerlendirmeleri ve Lizbon zirvesine katılacağını açıklamasının ardından Soğuk Savaş'ın iki ayrı kutbunda yer alan Rusya ve NATO arasında ilişkiler yumuşamaya başladı. Moskova'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "Biz hala NATO'nun Rusya'yı düşman olarak gördüğünü mü düşünüyoruz?... Hayır böyle bir algılamamız yok" açıklamasında bulundu.

"Rusya-NATO zirvesinde ortaya çıkacak stratejik anlayış tüm bu sorulara samimi bir şekilde cevap niteliğinde olacak" değerlendirmesinde bulunan Lavrov, NATO'nun stratejik yaklaşımının güç kullanımı dahil uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini hatırlattı. Lavrov NATO'nun Birleşmiş Milletler'in ötesinde bir harekette bulunmasının da doğru olmadığını kaydetti.

RUS KOMUTAN MAKAROV: NATO İLE TARTIŞMALI KONULARDA ANLAŞABİLİRİZ

Diğer taraftan Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da Moskova'nın NATO ile yakınlaşmasını değerlendirdi. Ria Novosti'nin haberine göre NATO komutanlarından James G. Stavridis başkanlığındaki heyetle görüşmesinin ardından değerlendirmede bulunan Makarov, füze kalkanı konusunu masaya yatırdıklarını söyledi.

Afganistan'da terörle mücadele ve korsanlara yönelik operasyonlarda ortak çalışmaları da ele aldıklarını ifade eden Rusya Genelkurmay başkanı, "Problemli konuların büyük çoğunluğunda ortak bir yaklaşım geliştirebildik. Farklı düşündüklerimiz de var... Ancak dikkatli bir çalışma ortaya konduğunda genel bir düşünce oluşacağını düşünüyorum" dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de 5 Kasım'da Moskova'yı ziyaret ederek özellikle Afganistan operasyonları ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak istiyor. NATO operasyonlarında kullanılacak askeri malzemelerin de Rusya demiryolları ve havayolu ile bölgeye ulaştırılması için çalışan NATO, Rusya'dan askeri alımlar da yapacak. Rasmussen'in gündeminde ortak füze kalkanı ve Rusya ile uzlaşı sağlanması beklenen yeni stratejik ortaklık anlaşması da olacak.



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs