En Sıcak Konular

1 Kasım 2010 11:18 tsi


"Uygurlar Çin'in parçası"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu oradaydı ve benzer zamanlama ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay da oradaydı. Çinli muhataplarının hemen hepsi ile görüştü. Konya’daki tatbikata Çin’in katılmasını Batı çözmeye çalışırken, Dışişleri, İçişleri bakanlarının ardıardına oraya gitmesi ve çeşitli anlaşmalar imzalanmasının zamanlaması da bu manada ilgiyle izlenmiş olmalı.

Türkiye ile Çin denince tabii ki akla ilk gelen Uygurlar. Çin yönetimi bu konuda çok hassas. Türkiye’deki Uygurlar’ın faaliyetleri hakkında sürekli taleplerde bulunuyor ve takip ediyor.

Bakan Atalay’ın ağzından Uygun meselesini anlayalım; “Çin ile aramızda köprü olan soydaşlarımız, kardeşlerimiz Uygur Türkleriyle ilgili konular, bu ülkeyle görüşmelerimizde ortak konudur. Uygur Türklerinin bir arada, Çin’in bir parçası olarak gelişmeleri, bütün haklardan faydalanmaları, özgürce yaşamaları, ekonomik durumlarının iyi olması bizim için önemlidir.”

Yani? Uygurlar Çin’in. Bu konunun arada sorun çıkarmasına iki taraf da izin vermeyecek. Peki bulunan formül ne? İşler mi bilinmez, Türkiye-Çin yakınlaşmasına Uygurlar’ın her iki kültüre ve topluma olan yakınlığı ile yardımcı olması!

Uygur Türkleri’nin elbette zarar görmesini istemeyen Türkiye, Çin’in bu konuda üstüne gitmeyecek ve onların Çin ile uyumlu yaşamasını isteyecek. Zaten bu konuda keskin olmak zor; Camdan evi olanın pencere taşlaması akılcı bulunmaz.

3. Bu durumda, yani bu tesadüfi ama eş zamanlı ve eş sayfalı parsalizasyonda, Kerkük istendi, Uygurlar Çin’e gitti.. Biz? İşte onu da Ahmet Davutoğlu açıklıyor.



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs