En Sıcak Konular

Ekşi'nin hakaretine hükümetten dava

31 Ekim 2010 10:14 tsi
Ekşi'nin hakaretine hükümetten dava

Oktay Ekşi'nin yazısındaki "analarını bile satan zihniyet" tabiri, AK Parti'de infiale yol açtı. Başbakan ve bakanlar, Ekşi'ye dava açmaya hazırlanıyor...

Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi'nin, 28 Ekim'deki köşe yazısında hükümetin çevre ve özelleştirme politikalarını eleştirirken kullandığı, "analarını bile satan zihniyet" ifadesi, kabinede ve AK Parti'de büyük tepki gördü. Oktay Ekşi, Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu'nun, hidroelektrik santrali (HES) kurulacak Rize'deki İkizdere bölgesini doğal SİT alanı ilan etmesini destekleyen yazısında, bu yetkinin Çevre ve Orman Bakanlığı'na verilmesine ilişkin yasa tasarısını eleştiren yazısını "Şimdi, analarını bile satan işte o zihniyetin marifetlerini görüyoruz" cümlesiyle bitirmişti.
Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonda bir soru karşısında, "Gazetecilik buysa ben bu zihniyetle mücadele etmem, savaşırım. Gereğini yapacağız, göreceksiniz" diyen Başbakan Erdoğan, konunun yargıya taşınması talimatı verdi. Erdoğan ve bakanların, Ekşi hakkında maddi manevi tazminat ve ceza davası açacağı öğrenildi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız sert tepki gösterirken "Böyle bir üslubu kurumsal özürle geçiştirmek yeterli olmaz" dedi. Yıldız şöyle devam etti: "Ankara'da Çinçin, Kayseri'de Şirmenni Mahallesi'nden tanıdığım arkadaşlara müracaat etmek istemiyorum. Cevap vermeye jargonu müsait arkadaşlarım var. Ama benim aile terbiyem aynı üslupla cevaba müsait değil."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de Ekşi'nin sokak adamının bile ağzına alamayacağı hakaretlerde bulunduğunu belirterek, şöyle dedi: "Bütün ömrü boyunca jakoben, dayatmacı, tek tipçi devlet anlayışının savunucusu olan Ekşi, 1960 darbesinin ardından darbecilerin talimatıyla toplanan ve yüzde 85'i CHP'li Kurucu Meclis üyesi gibi bir payeye de sahiptir. Ne zaman AK Parti ve AK Parti hükümetleri ile ilgili yazı yazsa, Ekşi ideolojik nefretini ve halkın iradesini hazmetmeyen kinini konuşturmuştur."

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise Ekşi'nin sözlerini "Bu kadar da kindarlık olamaz" şeklinde değerlendirirken şu ifadeleri kullandı: "Bizim analarımız, bacılarımız, eşlerimiz, kardeşlerimiz, vatanımız, bayrağımız bizim için son derece mukaddestir. Dolayısıyla onların zihniyeti oysa onu bilemem.

Avukatlar hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacaktır." Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, Ekşi'nin Basın Konseyi'nden de istifa etmesi gerektiğini söyledi. Ekşi ise Arınç'a "Bu kendi beklentisi" yanıtı verdi.

44 yıllık kalemini bırakıp, istifa etti

Hürriyet gazetesinin başyazarı Oktay Ekşi dün istifa etti. SABAH'a yaptığı açıklamada, kararını kendi özgür iradesiyle aldığını belirterek 1966 yılından beri yazdığı Hürriyet'ten ayrıldığını söyledi. Bugünkü son yazısını kaleme aldığını kaydeden Ekşi, "Keyifle yaptığım bir şey olduğunu söyleyemem ama gerekli olanı yaptım. Özgür irademle istifa ettim. Gazeteciliğin profesyonel kuralları var, içinde bulunduğumuz Türkiye var. O gerçekleri dikkate alarak bu kararı verdim" diye konuştu. Kararında herhangi bir baskı görmediğini dile getiren Ekşi, "Niye zorlama olsun. 59 yıldır bu meslekteyim. Hiçbir zaman olmadı. Türkiye'de gazetecilik yapıyorsanız mayın tarlasında yürümeyi göze almışsınız" dedi. Ekşi, veda yazısında ise şu ifadeleri kullandı: "Bazen habbenin (dam-lacığın) kubbe, kubbenin de habbe yapıldığı dönemlerden geçersiniz. Benim 28 Ekim tarihli yazımın son cümlesinde (nasıl istismar edilebileceğini hesaplayamadan) değiştirdiğim iki kelime buna örnek teşkil etti. Gerçeği olduğu gibi anlatmam anlamak istemeyenlere yetmedi. Bu durumda 1966 yılından beri mensubu olduğum, 1974 yılından beri de "Başyazar"ı sıfatını taşıdığım Hürriyet Gazetesi'nden ayrılmaya karar verdim."

sabah



Bu haber 941 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs