En Sıcak Konular

Lida zayıflama kapsüllerinin satışı yasaklandı

0 0 0000 00:00 tsi
Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle ''Lida Zayıflama Yosun Kapsülü'' adlı ürünün imal, ithal ve satışının durdurulmasını ve mahkeme kararıyla imha edilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce ''çok acele'' kaydıyla gönderilen genelgede, Bakanlık izni olmayan, kaçak olarak yurda sokulan ve kaçak üretilen ''Lida Zayıflama Yosun Kapsülü'' adlı ürünün, aktar ve baharatçılarda, hatta eczanelerde satıldığına ve bu ürünü kullananlarda ciddi yan etkiler olduğunu dair şikayetler geldiği belirtildi.

Genelgede, kaçak olarak ele geçirilen bu ürüne ait numunenin inceleme ve analizi sonucunda da içeriğinde doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilacın etkin maddesi olan ''sibutramin'' tespit edildiği bildirildi.

1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu gereğince Sağlık Bakanlığından ruhsat veya izin alınmadan ilaçların imalinin, ithalinin ve satışının yasak olduğu anımsatılan genelgede, izinsiz ilaç imal ya da ithal etmenin, bilerek satmak veya sattırmanın kanunun 19. maddesi uyarınca ''kaçakçılık'' olarak tanımlandığı vurgulandı.

Genelgede, ''Bu nedenle ilgili yerlere gidilerek, halkı yanıltarak yanlış kullanıma neden olan ve toplum sağlığını tehdit eden söz konusu ürünün imali, ithali ve/veya piyasaya verildiğini tespiti halinde, mühür altına alınarak, imal, ithal ve satışının durdurulması ve mahkeme kararıyla imha edilmesi gerekmektedir'' denildi.

Genelgede, ayrıca ilgili firmalar hakkında, yürürlükte mevzuat doğrultusunda yasal işlem başlatılması istendi.

Yan Etkileri

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ''Lida Zayıflama Yosun Kapsülü'' adlı üründe bulunduğu tespit edilen ''sibutramin'' etkin maddesi, obezite tedavisinde kullanılan ilaçlarda bulunuyor ve bu ilaçların yan etkileri nedeniyle doktor kontrolünde alınması gerekiyor.

Uzmanlar, bu tür ilaçların doktor kontrolü dışı kullanımında ''karaciğer, böbrek, kalp yetmezliğine ve anoreksiyaya (aşırı zayıflık) neden olabileceğini'' belirttiler.

''Sibutramin'' etken maddeli ilaçları, hamileler, alerjisi bulunanlar, emziren lohusalar, felç, böbrek, karaciğer, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon riski taşıyanlar ile 18 yaşından küçüklerin kullanmaması gerekiyor.


 
realage



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,431 µs