En Sıcak Konular

O karara tepki yağıyor !

29 Ekim 2010 09:01 tsi
O karara tepki yağıyor ! 
Darbe Günlükleri'nin ilginç bir süreçle Ergenekon'dan çıkarılıp Ankara'ya gönderilmesi hukukçuların tepkisini çekti.

"Ergenekon'da görev almayan bir savcının yetkisizlik kararı, günlüklerle Ergenekon arasındaki güçlü irtibatı ortadan kaldırmaz." diyen hukukçular, Danıştay cinayetinde olduğu gibi soruşturmanın yine İstanbul'da tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

'Darbe Günlükleri' dosyasının Balyoz soruşturmasını yürüten Mehmet Ergül tarafından Ankara'ya gönderilmesi yeni bir tartışma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı Savcı Zekeriya Öz'den ilginç bir yöntemle alması ve sürecin Ergenekon'da görev almayan bir savcı eliyle yürütülmesi 'darbe soruşturmasına müdahale' olarak değerlendirildi. Günlükler Öz'den istenirken, "Balyoz dosyasıyla ilgisinin olup olmadığının inceleneceği" gerekçe gösterilmişti. Savcı Ergül'e verilen dosya, geri gönderilmediği gibi ilginç bir yetkisizlik kararı çıktı. Ergül, günlüklerin Ergenekon'la bağlantılı olmadığını iddia etti. Soruşturmanın Ergenekon ana davasından ayrılamayacağının altını çizen hukukçular, sürecin İstanbul'da tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyor. 'Hukukî ve fiilî irtibat' nedeniyle Danıştay cinayeti dosyasının Ankara'dan İstanbul'a gönderildiğini hatırlatan hukukçular, "Günlüklerle Ergenekon arasındaki güçlü irtibat iddianamelerde açıkça görülüyor. Davayla doğrudan ilgilenmeyen bir savcının kararı bu güçlü irtibatı ortadan kaldırmaz." diyor. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, darbe davasının örtülmek istendiğini vurguluyor. Adaleti Savunanlar Derneği Başkanı Ayhan Gültekin, davayı akim bırakma girişimlerinin sürdüğünü belirtirken, emekli Başsavcı Reşat Petek, "Niye iki yıl beklendi?" diye soruyor.

Darbe Günlüklerine ilişkin soruşturma ilginç bir seyir izledi. ikinci Ergenekon iddianamesinde, Özden Örnek'e ait günlüklerin 'darbe planlarıyla bağlantılı' olduğu, ancak kuvvet komutanları hakkındaki soruşturmanın tefrik edildiği belirtiliyordu. Bu kapsamda savcılar üç eski kuvvet komutanını sorgulamak için adliyeye çağırdı. Bu sırada eski Adalet BakanıCemil Çiçekimzalı 1 Ocak 2006 tarihli genelge gündeme getirildi. İstanbul Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, bu genelgeye dayanarak 5 Aralık 2009'da ifade alma işlemlerine katıldı. Çolakkadı sorgudan bir ay sonra genelgeye göre kuvvet komutanları hakkındaki soruşturmayı başsavcı vekili olarak kendisinin yürüteceğini belirterek dosyayı Savcı Zekeriya Öz'den aldı ve Balyoz soruşturmasında görevlendirdiği Mehmet Ergül'e devretti. Ergül de birkaç ay elinde beklettiği dosyayı yetkisizlik kararıylaAnkaraCumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Bu sürece bakıldığında dosyanın Ankara'ya hukuki bir şekilde gönderildiği söylenemez. Şöyle ki; en başta Çolakkadı, dosyayı genelge gereği 'kuvvet komutanlarının soruşturmasını başsavcı ya da görevlendireceği başsavcı vekili yürütür' düzenlemesi nedeniyle istemişti. Başsavcıvekili, eğer genelgeye göre işlem yapmaktan bahsediyorsa soruşturmayı kendisinin yürütmesi gerekirdi. Ancak bunu yapmadı. Genelgeye göre el koyduğu dosyayı genelgeye aykırı bir şekilde savcı Öz'le aynı nitelikte olan Ergül'e gönderdi. Ergül de yine genelgeye göre görevli olmadığı bir soruşturmada dosyaya ilişkin 'Ergenekon soruşturmasıyla ilgisi olmadığı' gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi.

ERGENEKON DOSYASINI İNCELEMEYE GEREK GÖRMEDİ

Burada en çok dikkat çeken durum ise, savcı Ergül'ün Ergenekon soruşturmasında bir ifade bile almamış, dosyayla ilgili hiçbir işlem yapmamış olması. Mehmet Ergül, darbe günlükleri soruşturmasını aldı ancak inceleme sürecinde Ergenekon savcılarından ya da Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Ergenekon dosyasını isteyip herhangi bir incelemede bulunmadı. Eğer bu yetkisizlik kararını Ergenekon savcıları verse anlaşılabilir durum olurdu. Ancak dosyayla ilgisi olmayan bir savcının karar vermesi hukukçular tarafından da şaşırtıcı bulunuyor.

Ergenekon sürecinde Savcı Öz'de bulunan internet andıcı, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın baş şüpheli olduğu 'yargıyı etkileme' gibi soruşturmalara yine bu genelge gereği müdahaleler gündeme gelmişti. Bu da müdahalenin son ayağı olarak değerlendiriliyor. Ancak gözden kaçırılmaması gereken önemli bir nokta var. Günlük soruşturmasının tekrar İstanbul'a gönderilmesi mümkün. Çünkü Özden Örnek'in darbe günlüklerinde yer alan anlatımlar Ergenekon iddianamelerinde yer verilen iddialar ile aynı. Yani soruşturmayla halen süren davanın delilleri arasında hukuki ve fiili irtibat söz konusu. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesisavcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in ikinci Ergenekon davasında Mustafa Balbay'ın çapraz sorgusunda sarf ettiği sözler de olayı çok net anlatıyor. Savcı Pekgüzel, darbe planları sorularına tepki gösteren Balbay'a "Davanın özü bu. Darbe planları Sarıkız, Ayışığı, Eldiven gibi darbe planları." demişti.

zaman

 



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs