En Sıcak Konular

CHP kapatılabilir

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi, Kanaltürk'e yaptığı 3 milyon dolarlık ödeme nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.  CHP'nin, Kanaltürk’e yaptığı 3 milyon dolarlık yardım partinin kapatılmasına kadar gidecek bir dizi yasadışılığı da ortaya ç

Cumhuriyet Halk Partisi'nden Tuncay Özkan'ın sahibi olduğu Kanaltürk'e 3 milyon dolar para aktarıldığının ortaya çıkması ile patlak veren skandal giderek büyüyor. CHP'nin yaptığı yardımlar, Siyasi Partiler Kanunu'nun 67, 70 ve 72'nci maddeleriyle ters düştüğü için, partinin kapatılması gündeme gelebilir. BUGÜN'ün "CHP'den Kanaltürk'e 3 Milyon Dolar" manşeti ile 9 Nisan 2007'de ortaya çıkardığı skandalı, CHP Genel Başkan Yarımcısı Mustafa Özyürek önceki gün yaptığı açıklamalarla doğrulamıştı. "Evet. 3 milyon doları ödedik" diyen Özyürek, bunun "avans" veya "hibe" olmadığını, bazı programlar yapılması için Kanaltürk'le anlaştıklarını söylemişti.

FATURA DA YOK

Ancak BUGÜN'ün elde ettiği belgeler, CHP'den Kanaltürk'e Aralık 2004 ile Nisan 2005 arasında toplam 3 milyon dolar aktarıldığı halde, 2007 yılına kadar bunun önemli bir kısmını faturalandırmadıklarını belgeliyor. CHP'nin, Kanaltürk'e havale ettiği paralar 3 milyon dolar karşılığı 4,1 milyon YTL'yi bulurken, en son havalenin yapıldığı 13.04.2005'e kadar hiçbir faturalandırma yapılmamış. Bu tarihte de sadece 1.1 milyon YTL'lik bir fatura, "Atatürk'ün Kurduğu Parti Belgeseli" açıklamasıyla kesilmiş. Yani, CHP 2004 Aralık'ta ödemeye başladığı ve Nisan 2005'te tamamladığı 3 milyon doların, 3 milyon YTL'si için 2 yıl geçmesine rağmen halen hiçbir fatura almamış. Oysa, Siyasi Partiler Kanunu'nun 67, 70 ve 72'nci maddeleri, herhangi bir siyasi partinin bu şekilde bir şirkete karşılıksız para aktarmasını açıkça yasaklıyor. Madde 67, "Siyasi partiler ticari faaliyette bulunamazlar, kredi veya borç alamazlar. Ancak, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 66'ncı maddenin 1 ve 3'üncü fıkralarında gösterilenler dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerden kredili veya ipotek karşılığı mal satın alabilirler" diyor. Giderlerin yapılmasında usulü belirleyen 70'nci madde ise "Siyasi partilerin giderleri amaçlarına aykırı olamaz." hükmü nü ortaya koyuyor. Aynı madde 5 YTL'den büyük bütün harcamaların "makbuz veya fatura gibi bir belge ile tevsik edilmesini" zorunlu kılıyor. Siyasi Partiler Kanunu'nun 72'nci maddesi ise "Siyasi partiler, üyelerine ve diğer gerçek ve tüzelkişilere hiçbir şekilde borç veremezler." diyerek Kanaltürk'e ödenen paranın yasaya açıkça muhalif olduğunu ortaya koyuyor.

YASALARA AYKIRI

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 29'a a maddesi de, CHP ile Kanaltürk arasındaki ticari ilişkilere benzer örnekleri yasaklar nitelikte. Söz konusu maddede, siyasî partilere radyo ve televizyon yayın izni verimeyeceği ve siyasi partilerin, radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamayacaklarını hükme bağlıyor.CHP ile Kanaltürk arasındaki yakın işbirliği uzun süredir tartışılıyordu. CHP'den 3 milyon dolar net ödeme alan kanalın sahibi Tuncay Özkan, CHP Gençlik Kolları'nın bir toplantısında "Televizyonum CHP'nin emrindedir" diyerek açık çek vermişti. Özkan'ın Ankara Tandoğan'da CHP otobüsü üzerinden hitap etmesi de dikkat çekmişti.

RTÜK BiLGİ İSTEDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kanaltürk'e CHP tarafından prodüksiyon hizmeti ve reklam yayını karşılığında 3 milyon dolar ödenmesine ilişkin haberler üzerine kanaldan ve Maliye Bakanlığı'ndan bilgi istedi. Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yıllık brüt reklam gelirlerinden yüzde 5 oranında ayrılacak payların Üst Kurulun gelirleri arasında sayıldığına işaret edilen açıklamada, Yasa'nın 13. maddesi gereğince reklam gelirlerinden ayrılacak payların da elde edildikleri ayı takip eden ayın en geç 20'sinde ilgili yayın kuruluşları tarafından ödendiği ifade edildi. Ödemede gecikilmesi halinde, ilgili yayın kuruluşunun uyarılarak 7 gün içinde ödeme yapmasının istendiğine yer verilen açıklamada, yapılacak ihtara rağmen ödeme yapılmaması halinde, Üst Kurulca ödeme yapılıncaya kadar yayının durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

LİSANS İPTALİ GELİR

Açıklamada, belirtilen tarihlerden itibaren 2 ay içinde ödeme yapılmazsa Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yayın izni ve lisansın iptaline karar verildiği ve ödenmeyen kurum gelirinin icra yoluyla tahsil olunduğuna işaret edilerek, gecikilen ödemeler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerinin uygulandığı kaydedildi.

‘BAYKAL HESABINI VERSiN’

AK Parti Grupbaşkanvekili Salih Kapusuz TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin Kanaltürk'e 3 milyon dolar vermesinin suç olduğunu iddia etti. Kapusuz, CHP'nin Türk Tarih Kurumu'na ödemesi gereken parayı yargı kararıyla yıllar sonra ödediğini hatırlattı. Kapusuz, CHP'li Mustafa Özyürek'in Kanaltürk'e bu paranın avans olarak verildiğini söylediğini belirterek, 3-4 milyon dolar arasındaki paranın nasıl, ne şekilde ve neden ödendiğinin açıklanmasını istedi. Bunun Siyasi Partiler Yasası'na göre suç olduğu görüşünü dile getiren Kapusuz, “CHP, Siyasi Partiler Kanununa aykırı bir şekilde başka hibeler ve para transferleri yapmış mıdır?” dedi.

Bugün
 



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs