En Sıcak Konular

Uzan'ın Genç Parti'sine TMSF şoku

0 0 0000 00:00 tsi
Uzan'ın Genç Parti'sine TMSF şoku TMSF, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Genç Parti ile Uzan Grubu arasındaki para trafiğini belgeleyene bir rapor gönderdi. Rapora göre Genç Parti'nin bu şirketlere milyonlarca YTL borcu var.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TMSF’den el koyduğu Uzan Grubu şirketlerinin Genç Parti ile olan ilişkilerini içeren hazırladığı raporda, Genç Parti’nin bu şirketlere milyonlarca YTL borcu olduğu yeraldı.

Rapor da, Uzan Grubu şirketlerinin 2002-2003 yılları arasında Genç Parti’ye kaynak aktardığı, grup şirketlerinde çalışan elamanların büyük bir bölümünün 3 Kasım seçimlerinde kullanılarak Genç Parti’ye organize bir destek sağlandığı, Genç Parti-Uzan Grubu ilişkisini gizlemek için muhasebe sistemindeki gider belgelerinin Telsim’in Hadımköy’de bulunan arşiv deposunun bahçesinde yakıldığı belirtildi.

TMSF’nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Soruşturma Bürosu’nun 15 Ocak 2007 tarih ve 2007/2 sayılı yazısı üzerine hazırladığı rapor, Başsavcılığa ulaştı.

TMSF’nin 19 Şubat 2007 B.02.2.TMS.0.25-250-3881 sayılı yazı ile gönderilen raporda, dört ek inceleme raporu da yeraldı. Raporun sonuç bölümünde Genç Parti ile Uzan Grubu arasındaki ilişkilere dikkat çekildi ve Siyasi Partiler Yasası uyarınca söz konusu parti hakkında işlem yapılması istendi.

Müfettiş Turgut Karabulut imzalı 22 Mart 2005 tarihli raporda, Star Medya Grubu Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporuna değinilerek, Uzan Grubu firmalarının Genç Parti’den toplam olarak 3.196.849.299.753 TL tahsili gecikmiş alacağı bulunduğu belirtildi. 2002 ve 2003 yıllarında yapılan incelemede Uzan Grubu şirketlerinden Genç Parti’ye kaynak aktarımının yapıldığı vurgulanarak Grup şirketlerinde çalışan personelin büyük bir bölümünün 3 Kasım seçimlerinde görev aldığı da belirtildi.

Raporda ayrıca, Genç Parti-Uzan Grubu ilişkilerini gizlemek için Muhasebe İşletim Sistemi’ndeki Genç Parti ile ilgili gider belgeleri kayıtlarının gizlendiği ve Genç Parti’nin seçim ile ilgili belgelerinin Telsim’in Hadımköy’deki arşiv deposunun bahçesinde yakıldığı kaydedildi.

Yine Genç Parti harcamaları Grubun Rumeli Tanıtım adlı şirketinde çalışan ve çalışmayan şahıslara avans kullandırdığı ve gider hesaplarından Parti’nin seçim ve tanıtım giderlerinin karşılandığı, Genç Parti teşkilatına bedelsiz kontör yükleme kartı dağıtılarak örtülü kaynak transferi yapıldığı vurgulandı.

KAYNAK AKTARIMI SİYASİ PARTİLER YASASI’NA AYKIRI

Uzan Grubu şirketlerinden Genç Parti’ye kaynak aktarımı yapılmasının Siyasi Partiler Yasası’nın 61.maddesine aykırı olduğu ifade edilen raporda, “Sorumluluğu bulunan şahısların kanun hilafına hareket ettikleri kanaatine ulaşılmıştır” denildi.
Raporda, “İnceleme dönemimizde Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri Ticaret AŞ’den Genç Parti’ye müşteriler hesaplarından 1.314.855,55 YTL, verilen avanslar hesaplarından 14.458.293,78 YTL, gider ve taşıt araçları hesaplarından 25.013.170,75 YTL olmak üzere toplam 40.786.350,08 YTL tutarında kaynak aktarımı yapılması ve diğer usülsüz uygulamalarla ilgili olarak Siyasi Partiler Kanununun 61.maddesine, Türk Ticaret Kanunun 336, 342, 346 ve 359.maddeleri hilafına hareket etmekten Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri Ticaret AŞ yönetim kurulu vekili Cem Cengiz Uzan ile diğer yöneticilerin fiilen karar verme mekanizmalarında bulunmalarından dolayı mali sorumluluklarının bulunduğu görüşüne varılmıştır.”

Raporun sonuç bölümünde ise belgelenen ilişkiler çerçevesinde Siyasi Partiler Yasası uyarınca Genç Parti hakkında işlem yapılması istendi.
Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı rapor doğrultusunda Genç Parti hakkında Anayasa Mahkemesi’ne Siyasi Partiler Yasası uyarınca kapatma davası açabilir.

haber7



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs