En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruları yanıtlamadı!

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruları yanıtlamadı! Genelkurmay Başkanı Büyükanıt basın toplantısına başladı. Büyükanıt Cumhurbaşkanlığı ile ilgili "laikliğe sözde değil özde bağlı olmasını umud ediyoruz, ancak meclis karar verecek" dedi.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, basın açıklamasını yapıyor. Büyükanıt öncelikle toplantıyı yaptığı 12 Nisan’ı neden seçtiği ile ilgili bir amacın olmadığını, Nisan ayı başında yapmak istediği basın açıklamasını program yoğunluğu nedeniyle ancak bugün yapabildiklerini söyledi.

Büyükanıt beş konu üzerinde konuşacağını söyledi: terör, kuzey ıraktaki son gelişmeler, Türkiye’de azınlık yaratma çabaları, eski bir komutana ait günlük ve akreditasyon ile ilgili meseleler…

Büyükanıt konuşmasına başlarken “Yapacağım açıklamalar TC’nin bu günü ve geleceği ile ilgili güvenlik faaliyetleri ile ilgilidir. Kendi alanımla ilgili konuşacağım” dedi. Büyükanıt’ın bu sözleri, siyaset konuşmayacağı şeklinde bir hatırlatma olarak algılandı.

"Terör faaliyetleri artacak!"

Büyükanıt, terörle ilgili konuşmasında Türkiye'de milliyetçiliğin yanlış anlaşıldığını, Türk milliyetçiliğinin Atatürk milliyetçiliği olduğunu ve asla ırkçı olmadığını söyledi. Büyükanıt terörle mücadelenin amansız süreceğini dile getirdi. Büyükanıt gelen istihbarat bilgilerine göre Mayıs ayından itibaren terör örgütü faaliyetlerini yoğunlaştıracağını söyledi. Büyükanıt, şu anda önemli operasyonların yapıldığını belirtti.

Terörün artmasında Körfez harekatının olumsuz etkisi olduğunu belirten Büyükanıt, özellikle 1992 yılından sonra terörün zararlı hale gelmeye başladığını söyledi.

Terörde başarı kazanmak için 6 parametre

  1. Başarılı olmak için askeri ve siyasi kararlılık,
  2. İşbirlikçilerin (milis güçlerin) etkisiz hale getirilmesi gerekir,
  3. Psikolojik hareket,
  4. Dış desteğin kesilmesi (yalnızca maddi değil, ayrıca siyasi desteği tesirsiz hale getirmek)
  5. Terörist örgütün ümidinin kırılması (terörle mücadelede en öhemli parametredir. Ancak ülke içi ve dışında)
  6. Yasal sınırları iyi çizmek

Arınç'a yanıt

Büyükanıt, konuşmasında Arınç'a yanıt verdi. Teröristlerle Meclis arasında bağ kurduğu şeklinde basına yansıyan haberlerin yanlış olduğunu belirten Büyükanıt teröristlerle ilişkide olup hala Türkiye'den maaş alanları kastettiğini belirtti. Büyükanıt Arınç'ın "kazanılmış hak" sözüne karşı çıktı ve şöyle söyledi: "Teröristin emeklilik hakkı olabileceğini kabul edemiyorum. O teröristle mücadele ederken şehit olanların ailelerine, o teröristlerden daha az verilmesini hiç kaldıramıyorum."

Kuzey Irak ile ilgili bölüm

Büyükanıt Körfez Savaşı sırasında Türkiye'nin yardım etmesine rağmen Türkiye'nin suçluymuş gibi gösterildiğini belirtti. Büyükanıt terörde artışlarda hep Irak'a yapılan müdahaleleri önemli etken olarak gösterdi. Irak'a yapılan saldırılar sonrasında PKK'nın Kuzey Irak'ta etkin hale geldiğini belirtti.

Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmelere dikkat çeken Büyükanıt, Kuzey Irak'ta artık merkez bankası dahi kurulduğunu, federasyonun zayıf olduğunu belirtti.

Barzani'ye yanıt!

Büyükanıt Barzani'yi isim vermeden eliştirdi. Büyükanıt "Kuzey Irak'a müdahale yapılmalı mı?" diye sordu ve yanıtı verdi: "Askeri olarak evet yapılmalı ve bu operasyon fayda sağlar. Hudut ötesi operasyon için siyasi irade çıkması lazım. TSK yasal zeminde görev verildiğinde bunu yapar." Büyükanıt Kuzey Irak ile ilgili operasyon teklifini Barzani ile ilgili eleştirilerini yöneltirken söyledi.

Büyükanıt, Barzani'nin sözlerinin çok seviyesiz olduğunu belirtti ve onu şımartan ve o sözleri söyleten güce dikkat çekti.

"TSK'yı yıpratmak istiyorlar!"

Büyükanıt, TSK'yı yıpratma çabalarının ıçak olduğunu belirtti. Büyükanıt bu sızdırmaların TSK'yı daha da birlik içerisinde tuttuğunu söyledi. Büyükanıt, "TSK'yı yıpratmaya çalışmak kimseye fayda sağlamaz, bizi güçlendirir" dedi. Büyükanıt "TSK Cumhuriyetin temel ayaklarından birisidir, yıkılırsa denge bozulur" dedi.

Büyükanıt bu saldırıların 2003-2004 yılında arttığını belirtti. Büyükanıt, TSK'ya yapılan saldırılar ile ilgili Şemdinli örneğini verdi ve bu yıpratma girişiminin kendisini değil TSK'yı hedef aldığını belirtti. 2004-2006 yıllarında aynı kampanyaların devam ettiğini belirten Büyükanıt, bu çalışmaların bireysel değil, çok detaylı çalışan örgütler tarafından yapıldığını ileri sürdü. 2006'da bu faaliyetlerin mecra değiştirdiğini belirten Büyükanıt, olayların Genelkurmay'ın önünde sahte belge dağıtmaya vardığını söyledi.

Sızdırılan andıç!

Büyükanıt andıça değindi. Tutuklanan asteğmeni hatırlatan Büyükanıt, andıç denilen şeyin karargah içinde yapılan bir çalışma olduğunu belirtti. TSK'da akreditasyon olduğunu belirten Büyükanıt, o metnin taslak olduğunu söyledi. "Biz de akreditasyon olmasın" isteriz diyen Büyükanıt, terör ile ilgili ve aşırı dini yapan gazetecilere karşı bunların uygulandığını belirtti. Bunun bir ceza olmadığını belirten Büyükanıt, değerlendirmenin temelinde haberin doğruluğunu aradıklarını belirtti. Bunun hoşlarına gidip gitmemesinin değerlendirme kriteri olmadığını söyledi.

Büyükanıt konuşmasında kimi basın kuruluşlarının devletin kurumları arasında sorun olduğu izlenimi yaratmaya çalıştığını belirtti.

Özden Örnek'in günlüğü

Büyükanıt, günlük ile ilgili durumun hukuki olduğunu söyledi. Büyükanıt, "bunlar doğru mu" diye sordu. Genelkurmay'daki bütün arşivi tarattığını belirten Büyükanıt, Alper Görmüş'ün söylediği gibi Genelkurmay arşivinde darbe günlüğüne ait bir iz bulunamadığını söyledi. Büyükanıt, hukukun bu konuda işletileceğini söyledi. Büyükanıt, "yasa neyi emrederse onu yapacağız dedi. Büyükanıt, bilgi belge olmalı, durduk yerde nasıl dava açacağız" dedi. Büyükanıt, "elimizde bu konuyla ilgili hiçbir belge yok" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili konuşma

Bu konuda hiçkimseye konuşmadım. TSK'yı milletimiz de yakından tanıyor. Temel değerlerimizi, Cumhuriyet ve laiklik ilkelerine bağlılığımızı herkes biliyor. Bu konulardaki hassasiyetimizi herkes biliyor. Cumhurbaşkanı TSK'nın başkomutanıdır, bu yüzden bizi ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetin laik ve demokratik idealine, devletin üniter yapısına özde bağlı bir Cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtiyorum. Sözde değil, özde Cumhuriyete bağlı birisinin seçilmesini umuyoruz. Ancak seçim meclisindir!

Büyükanıt, Murat Yetkin'in "bir korkunuz mu var sözde değil özde dediniz" dediğinde Büyükanıt "hayır" dedi. Çölaşan'ın "seçilecek bir kişinin ismi dolaşıyor onunla ilgili ne söylüyorsunuz" dedi ve Büyükanıt "ben kişiler üzerinde konuşmam, kusura bakmayın" dedi. Büyükanıt, Yetkin'in ısrarlı sorularına "Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yanıtımı verdim" dedi. Taki Doğan'ın da müstakbel Cumhurbaşkanının başörtülü eşi ile ilgili sorusuna "ben Cumhurbaşkanı ile ilgili söyleyeceğimi söyledim" dedi.

iyibilgi.com



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,673 µs