En Sıcak Konular

Erken seçimin ayak sesleri

0 0 0000 00:00 tsi
Erken seçimin ayak sesleri Babacan'ın, bazı AKP yöneticilerinin genel seçimlerin erkene alınabileceği yolundaki açıklamalarına destek nitelikteki sözleri, AKP'nin erken seçim hazırlığında olduğu tezini güçlendirdi. Dışişleri Bakan Abdullah Gül: "Seçimin tarihi belli ama teknik s

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ocak başında, NTV'nin "cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra baskın seçim olup olmayacağı" sorusu üzerine, "Mayıs'tan sonra geriye 5 ay kalıyor. Siz oynasanız bile 2 ayla oynarsınız, daha fazla oynayamazsınız. Bu kararı da bu parlamento alır" demişti.

Meclis'e 4 ay kazandırırız

Babacan'ın, Milliyet yazarı Taha Akyol'a "Cumhurbaşkanı seçimi mayısta bitiyor. Genel seçimler için aylarca beklemeye gerek yok. Şahsi kanaatim 1 Ekim'den itibaren yeni Meclis'in yasama faaliyetine başlamasını sağlayacak şekilde genel seçimleri öne almalıyız. Kasım'da yaparsak ek bütçe gerekir. Meclis şubatta çalışmaya başlayacak. İki ay öne alırsak yeni Meclis'e ve hükümete dört ay kazandırırız" demesi, erken seçim tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

4 Kasım makul değil

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Erken seçim yetkili kurullarda görüşülmüş değil ama Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa, talep gelirse karar alınabilir. Öncesinde Ramazan olması bir handikap, o yüzden 4 Kasım çok makul bir tarih değil" diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, "Mevsim ve ekonomik şartlar ile bütçe gibi teknik zorunluluklar olursa seçimin erkene alınması olabilir. Ülkenin sürekli seçim atmosferinde bulunmasının artıları ve eksileri analiz edilmeli" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Şu ana kadar gündemimizde böyle bir konu görüşülmedi. 4 Kasım..." derken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, "Henüz üst kurullarda konuşmadık. Şimdiden ’böyle olacaktır’ demek kehanette bulunmaktır" diye konuştu.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP İl Başkanları Toplantısı'nda, "Açılışlarda halkımız büyük heyecanlar yaşıyor ama en güzel gösteriyi, inşallah 4 Kasım'da sandıklarda milletimiz yapacak" dedi.

Konuşulan gerekçeler

AKP kulislerinde, seçimin erkene alınmasına ilişkin şunlar konuşuluyor:

1- 2008 bütçe yasa tasarısının ekim ayında TBMM'ye sunulma zorunluluğu.

2- Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse yeni AKP Genel Başkanı ile hemen seçime gidilerek olası oy kaybının önlenmesi.

3- Ramazan ayı 13 Eylül'de başlayacak, Ramazan Bayramı 12 Ekim'de kutlanacak. Seçimin 4 Kasım'da yapılması halinde bayram sonrasında propaganda için 20 gün kalıyor.

CHP karşı, ANAP hazır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, kendilerinin erken seçimi gündeme getirdiğinde AKP'nin buna karşı çıktığını anımsatarak, "Hiçbir zaman temmuz - ağustosta seçim yapılmamıştır. Kendilerine göre bir hesap yapıyorlar, ciddi görmüyoruz. Artık bu saatten sonra erken seçimden bahsetmek doğru değil" dedi.

ANAP Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş, "2007 zaten seçim yılı, bu saatten sonra seçim temmuzda da olsa ağustosta da olsa erken sayılmaz. İktidarın kararı bağlayıcı olacaktır, tartışmayız. Biz her türlü seçime hazırız" diye konuştu.

Milliyet



Bu haber 229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs