En Sıcak Konular

İşte İstanbul'u bekleyen büyük tehlike!

21 Ekim 2010 12:30 tsi
Avrupa'nın en önemli uçuş noktalarından biri olan Atatürk Havalimanı çevresi, artan yapılaşma yoğunluğu yüzünden büyük bir tehlikeye davetiye çıkarıyor...

Atatürk Havalimanı yakınında iki uçağın 13 Ekim'de çarpışma riskiyle karşı karşıya kalması gözleri Atatürk Havalimanı'na çevirdi. Saatte 40 uçağın iniş-kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı, çevresindeki yoğun yapılaşma ve nüfus artışı nedeniyle olası bir uçak kazasında mahşer yerine dönebilir.

1924'te Türkiye'nin ilk hava ulaşım merkezi olarak açılan ve 1953'te uluslararası uçuşlara başlanan Atatürk Havalimanı yarım yüzyıllık bir dönemde Avrupa'nın en önemli uçuş noktalarından biri haline geldi. Uluslararası havacılık otoritelerinin ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün uçuş güvenliği kriterleri arasında yer alan "Havalimanları çevresinde 3 kilometrelik yeşil alan" zorunluluğu ise bölgede artan yapılaşma nedeniyle günden güne uygulanmaz hale geldi.

Atatürk Havalimanı'nın Marmara Denizi tarafında Florya ve Yeşilköy'de başlayan nüfus artışı yıllar içinde yerleşim bölgeleriyle havalimanı arasındaki mesafeyi birkaç metreye kadar indirdi. Kimi bölgelerde havalimanını konutlardan ayıran yalnızca bir duvar ve çift şeritli yollar kaldı.

Havalimanının E-5 Karayolu'na cephesi olan tarafta ise durum gittikçe kötüleşiyor. Son yıllarda birbiri ardına verilen imar izinleri uçuş güvenliği hattı olması gereken alanda binaların hızla yükselmesine neden oldu.

500 metre uzaktaki okul

Havalimanı karşısında daha önce fidanlık alanı olarak ayrılan Yenibosna-Sefaköy güzergahında inşa edilen özel bir okul imara kapalı olması gereken bölgedeki yapılaşmanın boyutlarını gözler önüne seriyor. Havalimanı uçuş güvenliği koridorunda bulunan ve havalimanına 500 metre uzaklıktaki okul inşaatı da tüm girişimlere karşın durdurulamadı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin okul inşaatının Atatürk Havalimanı uçuş güvenliğini engellediği gerekçesiyle durdurmuş olmasına karşın yapılan itirazların ardından durdurma kararı iptal edildi ve okulda eğitimler başladı.

 

 

Pist konutlara yaklaştı

Atatürk Havalimanı'nda kısa pist olarak adlandırılan eski 06-24 pisti de uzatılarak yerleşim merkezlerine yaklaştırıldı. İnşa edildiği dönemde yalnızca deniz üzerinden inişlere izin verilen kısa pist, uçuş yoğunluğunun artması nedeniyle karadan da inişlere izin verilmeye başlandı. Geçen yaz başlatılan çalışmalarla 2 bin 300 metre olan pistin uzunluğu 2 bin 550 metreye çıkarıldı. Pistin başı ise nüfusun son derece yoğun olduğu Ataköy bölgesine 1 kilometreden daha az bir mesafe indi. Pistin uzatılmasıyla Ataköy üzerinden yapılan iniş ve kalkışların sayısı da arttı.

Karayolundan inişler izleniyor

İstanbul'un karayolu ulaşımının ana akslarından biri olan E-5 Karayolu da havalimanına sıfır mesafesinde. Günün yoğun saatlerinde trafiğin çift yönlü durma noktasına geldiği Yenibosna-Sefaköy arasında uçaklar karayolunun üzerinden iniş ve kalkış yapıyor. İnişler için iyice alçalan uçakları seyretmek isteyenler yoldaki üst geçitlerden havalimanını rahatlıkla görebiliyorlar.

Son boş alan da dolacak

Atatürk Havalimanı'nın Ayamama Deresi bölgesinde ilk yapılaşma izni Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde verildi. 1997’de bölgede ilk kez yapılaşmaya izni “Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi”nin olduğu alana verildi. Havalimanın yolunun solunda kalan 69 bin metrekarelik son boş alan ise İBB Meclisi'nce otel, rezidans, alışveriş merkezi ile akaryakıt istasyonu yapılması için geçen mayıs ayında imara açıldı.

Kazaların yüzde 64'ü inişte oluyor

Boeing Firması'nın 1959 ve 2001 yılları arasında yaptığı bir kaza araştırması sonucuna göre, uçak kazalarının büyük bölümünün, uçağın inişe geçtiği sırada meydana geliyor. Kazaların yüzde 64'lük kısmı son yaklaşma ve inişte meydana gelirken, iniş anında meydana gelen kazalarda ölenlerin oranı ise yüzde 50'nin üzerinde.



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs