En Sıcak Konular

Bu etkinliklerle çocukları televizyondan uzak tutabilirsiniz

20 Ekim 2010 12:34 tsi
Ebeveynlerin en çok şikâyet ettiği konuların başında çocuklarının çok uzun süre televizyon karşısında vakit geçirmeleri geliyor.

Uzmanlara göre çocukların olumsuz etkileyen televizyon karşısında daha az zaman geçirmelerini sağlamak mümkün. Bunun da yolu evde eğlenceli ve eğitici oyunlar ile arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmesi.

Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Ahmet Kayalı, çocukları televizyon başından uzak tutmak ve daha az televizyon seyretmesini sağlamanın bazı püf noktaları olduğunu söyledi. Kayalı, çocukların en çok sevdiği iki şey olduğunu belirterek, "Bunlardan en önemlisi güzel vakit geçirdikleri oyunlar ve televizyon izlemek. Çocukları eğlenceli oyunlarla televizyondan uzak tutmak, ya da karşısında daha az vakit geçirmesini sağlamak mümkün. Ayrıca arkadaşları ile daha çok vakit geçirmesi de etkili." dedi.

Kayalı, çocukların oynayarak öğrendiğini, bedensel ve ruhsal gelişimini sağladığını belirterek, şöyle konuştu: "Ne yazık ki artık çocuklar oyun oynamıyor. Oysa evde oyun çocukları televizyon ve bilgisayar karşısından uzak tutmanın en etkili yolu. Evde çocukların oynayabileceği oyunlar var. Bu çocuklar bu oyunları çok severler. Bunun başında saklambaç, isim bulma oyunları geliyor. Bu konuda eğitici ve öğretici oyun setler faydalı olabilir. Çocuk ne kadar çok oyun oynarsa o kadar çok televizyondan uzak kalır. Kardeşlerin birbirleriyle oynaması da çok önemli. Bu tür evdeki oyunlar kardeşler arasındaki iletişimi de güçlendirir. Evde oyun oynayan çocuklara kızmamak gerekir. Ebeveynlerde zaman zaman oyuna katılmalıdır."

"ARKADAŞLARINI EVE ÇAĞIRIN"

Çocukların arkadaşları ile zaman geçirmekten çok hoşlandıklarını, bu sebeple çocukların arkadaşlarının eve çağrılmasının da faydalı olabileceğinin altını çizen Kalayı, "Eskiden çocuklar evlerde birlikte ders çalışırlar, güzel vakit geçirirlerdi. Şimdi komşuluk ilişkilerinin zayıflaması çocukları da olumsuz yönde etkiledi. Gelip gitmeler azaldı. Oysa çocuklar en çok kendi akranlarıyla vakit geçirmekten hoşlanır. Misafirliği gittiğinizde eğer gittiğiniz evde çocuk varsa, çocuklar hemen oyuna dalar ve televizyon izlemeyi bırakır. Güvendiğiniz, tanıdığınız ailelerin çocuklarını eve çağırarak çocuğunuzla ders çalışması, oyunlar oynamasını sağlayabilirsiniz. Bakın o zaman çocuk televizyon izlemeyi istemeyecek, arkadaşıyla oyun oynayacaktır." önerisinde bulundu.
 
cihan



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs