İnce sınavı | " /> İnce sınavı | "/>

En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'nun İnce sınavı

16 Ekim 2010 14:47 tsi
Kılıçdaroğlu'nun İnce sınavı CHP’de neler oluyor? Kılıçdaroğlu’nun liderliği sorgulanmaya mı başladı? Kılıçdaroğlu partiyi dönüştürmek mi istiyor? Başörtüsü tutumunda samimi mi? İşte referandum sonrası siyasetin yeni yönelimi ve CHP liderini bekleyen tehlikeler… iyi

Artık kimsenin bir şüphesi kalmadı: 12 Eylül’de yapılan referandum Türk toplumu ve Türk siyasetinin kodlarını yeniden belirliyor.

Bunu sol kültürün önemli yayın organlarından Birikim dergisinin Ekim sayısında daha açık görebilirsiniz. Ömer Laçiner, ‘Yeni Bir Dönemin Eşiğinde‘ imzalı baş yazıda referandum sonuçlarıyla birlikte ‘Türkiye siyasetinin yeni koordinatlar bazında şekillenmesini kaçınılmaz kılan bir döneme girdiğimizi herkesin kabullenmiş olduğunu görüyoruz‘ diyor. Ve Birikim’in kendisini, toplumsal gerçekleri anlamaktan uzak duran “sosyalist denen mikrokozmozdan” ayırdığını, ayıracağını belirtiyor. Birikim’in yeni dönemde yeni yönelişi OdaTV, Birgün gibi yayın organlarınca topa tutuldu. Bu anlaşılır. Ancak referandumun solda da özeleştiriden örülü ciddi bir iç tartışma başlattığı kesin.

12 Eylül tarihinin medyada ortaya çıkardığı yeni yönelimi de sezmeliyiz. Radikal gazetesinin yeni, tabloid boy ve yeni yüzlerle yarından itibaren karşımıza çıkacak olması oluşan “Yeni Türkiye”ye uyum çabasıdır. Aydın Doğan’ın gruptaki medya organlarını satışa çıkardığını ilk kez Ekim başında açıkça duyurduğunu da hesaba katalım.

Artık kronikleşmiş başörtüsü sorununun da bir kalemde, üstelik “toplumsal uzlaşmayla” çözülmüş olduğunu söyleyebiliriz. Ertuğrul Özkök’ün bugünkü “beyaz Türk” yazısında, satır arasında yaptığı özeleştiri bunun bir uzantısıdır.

Referandum sonuçlarının en görünür dönüştürücü etkisinin Türk siyasetçiler üzerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bunun da en somut hali şu anda CHP’de yaşanıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başörtüsüyle ilgili ilginç çıkışlar yapıyor.

Referandum öncesinde “bu iş bizim iktidarımızda çözülür” diyen Kılıçdaroğlu, 12 Eylül sonrasında, en somut adımı YÖK’ün başörtülü öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasaklayan kararına gösterdiği tepkide ortaya koydu. Kılıçdaroğlu CHP’nin bu adıma karşı çıkmayacağı söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun reel politikten kaynaklanan samimi bir değişim içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.

CHP lideri partisini, kronik sorunlarda çözüme yöneltmek istiyor.

Çünkü, seçmenin öncelikli tercihinin artık sorun çözen zihniyete kaydığını özellikle referandum sürecinde gördü.

Ancak Kılıçdaroğlu önemli bir ikilem yaşıyor.
 
Başörtüsü gibi konularda partisini yeni döneme uyarlayarak geniş kitlelere açılırken, bir yandan da bazı konularda hala geçmiş dönemin kanaatlerini taşıyan kendi tabanını dönüştürmek zorunda. Ancak bunu yapamıyor. Bu yüzden tabanından bazı konularda tepki alıyor.

Geçtiğimiz hafta düzenlediği Abant toplantısının hemen ardından Kılıçdaroğlu’nun soluğu Diyanet İşleri Başkanlığı'nda alması manidar. Kılıçdaroğlu partisinin başörtüsü konusunda ne söyleyeceğini belirlemeye çalışıyor.

Ancak bu mayınlı yolda yolun her hangi bir noktasında kontrolden çıkmış bir mayın patlayarak sizin politikanıza zarar verebiliyor.

Kılıçdaroğlu henüz partiye hakim olmadığı için, Önder Sav ve ekibi ile Baykal ve ekibi arasında yaşanan gel gitlerden etkilenebiliyor.

Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankaya’da vereceği resepsiyona katılmayacağını, CHP’nin de katılmayacağını, adeta Genel Başkanı’nı ezerek söylemesi bunun son örneği.

Kılıçdaroğlu “diplomasiye” şans tanıyarak “29 Ekim’e daha çok var” derken, yardımcıları ve parti içindeki çatışmalardan beslenen isimler daha keskin ve sert konuşabiliyor.

Olan Kılıçdaroğlu’yla CHP’ye umut bağlamış kesimlere oluyor.

Referandum sonrasında yaşananlar CHP’de yükselen oyların aşağıya çekilmesine neden oldu.

AK Parti’nin oyları, Habertürk anketine göre, yüzde 46’yı yakalamış durumda.

Ancak CHP yüzde 24’e gerilemiş.

Kılıçdaroğlu, liderlik göstererek partisine sahip olamazsa bu düşüş devam edecek.
 
İşte o zaman, yeni Türkiye için yeni bir anamuhalefet partisi arayışına çıkacağız…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs