En Sıcak Konular

'Başkent Kudüs' krizi

11 Ekim 2010 09:32 tsi
'Başkent Kudüs' krizi İsrailli bakan, Türkiye’nin de katılacağı OECD zirvesine katılanların Kudüs’ü başkent olarak tanımış sayılacağını söyledi. Organizasyonun iptali gündeme geldi

İngiltere ve İspanya’nın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 20-22 Ekim’de Kudüs’te yapmayı planladığı turizm konferansını boykot etme kararının ardından yeni bir kriz patlak verdi. İsrail Turizm Bakanı, konferansın Kudüs’te yapılmasının, İsrail’in bu kentle ilgili tezlerinin tanınması anlamına geldiğini söyleyince OECD Genel Sekreteri, bakanın sözlerini geri almaması halinde toplantının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

İsrail Turizm Bakanı Stas Mizezhnikov, geçen hafta Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin konferansa katılmama kararına rağmen toplantının Kudüs’te yapılacak olmasının İsrail’in bu kent üzerindeki hak iddiasının tanınması anlamına geldiğini söyledi. Bunun üzerine OECD Genel Sekreteri Angel Gurria İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak, OECD’nin Kudüs’ün batı kesiminde konferans düzenleme kararının, herhangi bir siyasi anlam taşımadığını vurguladı. Gurria, İsrailli bakanın konferansla siyasi konular arasında bağ kurmasını eleştirerek, bakanın sözlerini düzeltmemesi halinde, örgütün İsrail toplantılarını boykot edebileceğini vurguladı. Gurria, “(Bu tür) açıklamalar, ileride İsrail’de yapılması öngörülen toplantıları daha zor hale getirecektir” dedi.
İsrail Başbakanlığı mektuptan haberdar olmadığını duyururken, Turizm Bakanlığı mektubun geçen perşembe günü alındığını ve halen üzerinde değerlendirme yapıldığını belirtti. İsrail Turizm Bakanlığı, bakanın açıklamalarının yanlış anlaşıldığını, toplantının Kudüs’ten Tel Aviv’e alınması önerileri ile ilgili olarak, “Kudüs’ün başkent olması nedeniyle, toplantının Tel Aviv’e alınmasına gerek olmadığını” söylediğini ifade etti.
OECD’nin her iki yılda bir yapılan olağan toplantılarının bu yıl 20-22 Ekim’de Kudüs’te yapılması kararlaştırılmıştı. İngiltere ve İspanya, tartışmalı Kudüs kentinde yapılması nedeniyle toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail, OECD üyeliği için 16 yıl bekledi
İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) devamı niteliğinde olan OECD, 1961’de kuruldu. Örgütün amaçları arasında, hem üye ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde halkın yaşam standartının iyileştirilmesi ve işsizliğin ortadan kaldırılması da bulunuyor. 33 üyesi bulunan OECD’nin bu seneki bütçesi 328 milyon euro. Türkiye, örgüte 1961’de üye oldu. İsrail ise, 16 yıllık bir çabanın ardından 5 ay önce üye olabildi.

Milliyet



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs