En Sıcak Konular

Erdoğan'ın adaylığına 5 ayrı bakış

0 0 0000 00:00 tsi
Erdoğan'ın adaylığına 5 ayrı bakış Başbakan Erdoğan'ın Çankaya'ya aday olup olmayacağının belirlenmesi konusunda iki tarih var. 18 ya da 24 Nisan. O gün ne olacağı konusunda ise 5 ayrı görüş var:

Hasan Cemal'in köşe yazısı

Çankaya'ya çıksın, çıkmasın! Peki ama niye?..
Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olsun mu, olmasın mı? AKP yönetimi bu soruyla en azından son bir yıldır yakından uğraşıyor. Kamuoyunun, seçmen tabanının, parti örgütünün nabzı düzenli aralıklarla tutuluyor.
İlginç bir eğilim var:
Tabandan tavana doğru çıkıldıkça tercihlerde değişim yaşanıyor.
Bir başka deyişle:
Yukarı doğru çıkıldıkça, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını isteyenlerin oranı yükseliyor. Seçmen ya da AKP tabanında Çankaya'ya çıkmasın diyenler çoğunluğu oluştururken, parti üst yönetiminde ya da milletvekilleri arasında Çankaya'ya çıksın diyenler ağır basıyor.
Değişik kaynaklardan gelen kamuoyu araştırmaları ve benim edindiğim bazı izlenimlerde dikkati çeken ana eğilimler şu noktalarda özetlenebilir:
(1) Türkiye'deki genel seçmen tabanında çoğunluk, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasına karşı. Bu zaten biliniyor. Bu oranın yüzde 70'in altına pek düşmediği söylenebilir.
(2) AKP'ye oy vermiş olan seçmenin nabzına gelince... Bu taban genellikle Erdoğan'ın Başbakan olarak kalmasından yana.
(3) Geniş parti tabanı da farklı değil. Onların nabzı da genelde Erdoğan'ın başbakanlığından yana atıyor.
(4) Ancak, değişik düzeylerdeki parti yöneticilerinin havası farklı. Daha çok Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasının doğru olacağı görüşünü taşıyorlar.
(5) Milletvekilleri olsun, il başkanları olsun, partinin bu çevrelerinde Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkışı lehinde bir ağırlık dikkati çekiyor.
Akla takılan soruya gelince:
AKP'li seçmenle geniş parti tabanında, Erdoğan Başbakan kalsın diyenler niçin çoğunluğu oluşturuyor?
İki neden var:
Biri, Erdoğan Çankaya'ya çıkarsa parti karışabilir... Öteki, Erdoğan partinin başından ayrılırsa seçimlerde iyi sonuç alamayız kuşkusu...
Ancak, partinin üst kademelerinde yapılan bazı değerlendirmeler, bu iki olumsuzluğun tam tersine Erdoğan Çankaya'ya çıkmazsa yaşanacağı noktasında toplanıyor.
Erdoğan Cumhurbaşkanı olmazsa, bunun kamuoyuna anlatılamayacağı, parti Meclis grubunun asıl o zaman karışacağı, milletvekillerinin Erdoğan dışındaki aday konusunda bölünebileceği, muhalefet oyunlarının devreye girebileceği ve sonuç olarak AKP oylarının bu nedenlerle birkaç puan da düşebileceği savunuluyor.
AKP'yi yakın markajda güvenilir bir kaynağın değerlendirmesi ilginçti:
"Milletvekilleri arasında veya parti yönetiminde, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasıyla ilgili ağır basan eğilimin anlaşılır bir yanı daha var. Taşlar yerinden oynasın istiyorlar. Böylece, bir derece olsun kendilerinin de terfi edebileceğini düşünüyorlar. Herkesin gönlünde bir aslan yatıyor. Bakan olmak gibi, daha yüksek yerlere gelmek gibi... Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkışı ve Abdullah Gül'ün başbakanlığıyla birlikte kendi önlerinin de açılabileceğini düşünüyorlar."
Erdoğan'ın Başbakan olarak kalmasından yana olan bu kaynağa dün sabah sordum:
"Çıkacak mı, çıkmayacak mı?"
"Ben taraftar değilim, ama Erdoğan bence de yüzde 65-70 ihtimalle cumhurbaşkanlığında karar kılacak. Ama yine de bir son dakika sürprizi beklenebilir. Böyle sürprizleri sevdiği biliniyor Erdoğan'ın... Ayrıca unutmayın, hala nabız tutmaya, etrafın değerlendirmelerine kulak vermeye devam ediyor. Sürpriz yapabilir Erdoğan..."
Olabilir mi böyle bir sürpriz?
Parti büyükleri ile yaptığım sohbetler, böyle bir sürpriz ihtimalini düşük gösteriyor. Erdoğan'ın Çankaya'dan başka bir alternatifi yokmuş havası ağır basıyor.
Sonuç ne zaman mı?
İki tarih var:
18 Nisan, 24 Nisan.
Cumhurbaşkanı adaylığı için resmi süreç 16 Nisan'da başlayıp 25 Nisan gece yarısı sona erecek. Başbakan Erdoğan 16 Nisan'da Almanya'ya gidiyor. 18 Nisan'da partisinin merkez yönetimi toplanıyor. Kimine göre adaylık bu toplantıda kesinleşecek.
TBMM Başkanı Bülent Arınç'la sohbet ederken, o nedense 24 Nisan'a işaret etti. "23 Nisan bayramını kutlar, ertesi günü de adayı açıklarız" dedi.
Cumhurbaşkanı adayı eğer 24 Nisan'da kesinleşirse, hemen arkasından ilk tur oylama yapılacağı için seçim öncesi patırtı gürültüsünün en azda tutulacağı düşünülüyor olabilir.
Bizden ayrılmayın!
Çankaya yazıları birkaç gün daha sürebilir.

Milliyet



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs