iyibilgi zoom iyibilgi zoom

En Sıcak Konular

Dünya Yahudi Kongresi'nde "hırsızlık" kavgası!

0 0 0000 00:00 tsi
Dünya Yahudi Kongresi'nde Dünya Yahudi Kongresi pek de alışık olmadığı bir tartışma ile çalkalanıyor. Üstelik bu tartışma haftalardır sürüyor. Sebebine gelince... Kongre'nin yöneticilerinden biri hakkındaki ilginç iddialar. iyibilgi zoom

Yahudi Soykırımından kurtulanlardan milyarlarca dolar kazanan küçük ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Dünya Yahudi Kongresi’ni saran tartışma bu hafta da devam etti. Kurumun başvekili Edgar M. Bronfman, kurumun eski lideri Israel Singer’ı parayı kötüye kullanma ve önemli bilgileri saklamadan dolayı suçluyor. 

Grubun başkanı Bronfman “Ben bir adamın, ki onu hahamım, arkadaşım ve hatta oğlum diye çağırırdım, dünyada beraberce savaştığımız ahlâk ve dürüstlük gibi ilkelerinin altını oyduğunu öğrendim” dedi. Bronfman ayrıca mart ayında Avrupa’daki ve başka yerlerde bulunan şubelerinin hepsine toplam 30 tane mektup yazmış. Mektuplar aynı zamanda Singer’ı kurumun parasını kişisel ihtiyaçları için harcamaktan ve Bronfman’a karşı yalan konuşmaktan dolayı da suçluyor. 

Singer’ın avukatı Stanley S. Arkin mektuptaki iddiaları reddetti. Arkin “Şu ana kadar ahlâken ve yasal olarak yanlış herhangi bir şey yapılmadığı için bir iddia olarak bu ithamlar fazlasıyla yanlıştır” dedi. 

Arkin, Singer’ın kullandığı iddia edilen Dünya Yahudi Kongresi’nin parasının kurumun amaçları için olduğunu söylüyor. 

Arkin “Onlar, kurumun kitapları iyi halde muhafaza eden bir şirket olmadığını anlamak zorundadır”: “Dünya Yahudi Kongresi, birçok şekilde Israel Singer’ın energi ve ruhunu taşıyan, Edgar Bronfman’ın statüsünü ve parasını barındıran, güçlü ve nevi şahsına münhasır bir kurumdur.” 

Bronfman’ı harekete geçiren mart ayındaki bildirimi, bazı Yahudi liderlerin keyfini kaçırdı ve Bronfman son mektubu onların endişelerine cevap niyetiyle kaleme alındı. 

Bronfman, kendisinin Singer’ı görevden almaktan başka seçeneği olmadığını söylediği mektupta yeni bir bilginin üç yıl önce tartışmaları başlatan Singer’ın liderliği süresince gerçekleşen şifreli para transferi zincirini ortaya çıkarttığını belirtiyor. Bronfman, Singer’ın haysiyetini koruyacak bir şekilde kurumu bırakmasını sağlamaya çalıştığını da ayrıca belirtiyor; ancak bu işe yaramadı. 

Bronfman “Biz kendi dürüstlüğümüzü kendi hareketlerimizle koruyamazsak, New York başsavcısı ve AmerikanVergi Departmanı (Internal Revenue Service-IRS) o zaman Dünya Yahudi Kongresini kendi müeyyidelerini uygulayarak yola getirir.” dedi. 

Başsavcının ofisi, geçen yıl herhangi bir suça dair bir hata kanıtının bulunamadığı yönünde soruşturmayı tamamlamıştı; fakat soruşturma mütevellilerin sorumluluklarını kanuna aykırı kullandıklarını tespit etmiş ve kurumda herhangi bir finansal rolde gelecekte bulunmayı da onlara yasaklamıştı. 

Kurumun genel sekreteri olan Bronfman’ın uzun süredir iş ortağı olan Stephen E. Herbits, kurumun imzaladığı bir anlaşma şartları altında başsavcıya yeni bilginin ulaştırıldığını söylüyor. Herbits, bu bilgiyi ifşa etmeyi reddetti; çünkü yeni bilgi grubun yönetim kurulunun henüz bilgisi dahilinde değil. 

Herbits Amerika’daki en yüksek vergi makamının (IRS) ayrı bir soruşturma yürüttüğünü de söylüyor. 

Bronfman mektubunda Singer’ın kendi kullanımı için aldığı paralar üzerinden hiç vergi ödemediğini söylüyor. Mektubu aynı zamanda Singer’ı doğru muhasebe usullerine ve Dünya Yahudi Kongresi politikalarına aykırı hareket eden bir şekilde otel faturaları üzerinde oynamakla da suçluyor. 

Arkin, Singer’ın vergi ödemelerini aksattığından kuşkulandığını da söyledi. Arkin, otel faturaları için “Kudüs’te Yahudiler adına savaşan bir adam için faturanın doğru bir şekilde başkasına devredilip devredilmemesinin ehemmiyetinin sorgulanmasının ne kadar zavallı ve önemsenmeyecek kadar küçük bir şey olduğunu hayal edebiliyor musunuz?” diyor.

Herbits başsavcıyla olan sözleşme dahilinde otel faturalarının nasıl ödendiğinin konuyla alakalı olduğunu söylüyor: “Söz konusu meblağ küçük olsun ya da olmasın, bu sözleşmenin koşullarını ihlal ediyor.”

(The New York Times, 6 Nisan 2007, New Accusations are raised after firing in Jewish Group)
ADAM Çeviri Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,380 µs