En Sıcak Konular

İran: "Atom çağına girdik"

0 0 0000 00:00 tsi
İran: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinin artık ''sanayi ölçeği''nde nükleer yakıt üretme yeteneğine sahip olduğunu söyledi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade de, ''Bugün, atom sanayisi çağına girişimizin günüdür. Bunu kutlu

Agazade, İran'ın orta kesimindeki Natanz uranyum zenginleştirme tesislerinde yaptığı konuşmada, "İran'ın uranyum zenginleştirmede, artık sanayi aşamasına geçmiş bulunduğunu" belirtti.
 
"Nükleer şölen"

 
İran'ın uranyumu zenginleştirme yıldönümü dolayısıyla Natanz nükleer tesisinde "nükleer şölen" düzenlendi. Şölene Ahmedinecad'ın yanı sıra din adamları, askerler, devlet adamları ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.
 
Kuran-ı Kerim'in okunmasının ardından başlayan şölen, orkestranın çaldığı marşlar ve şarkılarla devam etti.

Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisini gezen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın nükleer programına ilişkin baskılara boyun eğmeyeceğini ve faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı.
 
İran lideri, "Nükleer yakıtı endüstriyel düzeyde üreten ülkeler arasında girdiğimizi gururla ilan ediyorum" dedi.
 
Bir yıl önce uranyum zenginleştirmeyi başardıklarını anlatan Ahmedinecad, geçen bir yıl içerisinde İranlı bilimadamlarının nükleer teknolojide önemli adımlar attıklarını söyledi.
 
Batılı ülkelerle yaşanan krizin çözümü için müzakereye hazır olduklarını ifade eden Ahmedinecad, kendilerine karşı tutumun değişmemesi durumunda politikalarını gözden geçireceklerini kaydetti.
 
Santrifüjlere gaz püskürtüldü

 
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani de, santrifüjlere gaz püskürtüldüğünü bildirdi. Laricani, "bununla atom bombası yapmanın mümkün olmadığını" belirtti.
 
"NPT üyeliğimizi gözden geçiririz"

Laricani gazetecilerin, Ahmedinecad'ın "politikalarımızı değiştiririz" ifadesiyle neyi kastettiğini sormaları üzerine "Barışçıl amaçlı faaliyetlerimizin durdurulması yönünde baskılar devam ederse biz de Meclis'in kararı doğrultusunda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) üyeliğimizi gözden geçiririz" dedi.
 
Batılı devletler kaygılı

 
Başta ABD olmak üzere, Batılı devletler "atom bombası üretimine yönelik olabileceği" gerekçesiyle İran'ın çalışmalarını kaygıyla izliyor.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ambargoları ağırlaştırma kararına karşın, İran barışçıl olduğunu belirttiği nükleer programından geri adım atmıyor.
 
Son olarak geçen ay Güvenlik Konseyi, Tahran'dan nükleer programını bir kez daha askıya almasını istemiş, İran ise programın genişletilerek süreceğini açıklamıştı.
 
BM kararı
 
BM Güvenlik Konseyi, 24 Mart'ta İran'ın nükleer programı ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığı için bu ülkeye karşı yaptırımlar içeren ikinci bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti.
 
Kararda, İran bir kez daha nükleer faaliyetlerini durdurmaya çağrıldı ve buna uymaması durumunda yeni yaptırım sinyali verildi.
 
Kararda İran, uranyum zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su reaktörleri, nükleer silah sevkıyat sistemlerinin geliştirilmesi gibi faaliyetlerini, Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) ile işbirliği yaparak askıya almaya çağrıldı.
 
İran'a karşı 23 Aralık 2006 tarihinde yaptırımlar içeren 1737 sayılı kararı genişleten bu ikinci karar tasarısında, İran'ın nükleer faaliyetlerine katılan grup, kişi ve firmaların isim listesi genişletildi ve bunların mallarının da dondurulacağı belirtildi.
 
Kararda ek olarak verilen bu genişletilmiş yeni listede İran devlet bankası Sepah ve İran Devrim Muhafızları tarafından yönetilen şirketler bulunuyor.
 
İran'ın diğer ülkelere silah satışına yasak
 
Kararda ayrıca İran'ın diğer ülkelere geleneksel silah satışı yasaklanırken, BM ülkelerinin de İran'a ağır silah sevkiyatı olmaması konusunda çok dikkatli olmaları istendi.
 
Karar, BM ülkelerini ve uluslararası finans kuruluşları, İran'a insani yardım ve kalkınma amacı dışında hiçbir şekilde ''hibe, mali destekya da kredi verme'' sözünde bulunmamaya çağrıldı.
 
BM ülkelerini, İran'ın nükleer faaliyetlerine katılan İranlı yetkililerin diğer ülkelere yaptığı seyahatler konusunda BM'yi bilgilendirmeye çağıran karar, bir anlamda İranlı yetkililerin yurtdışı seyahatlerini sınırlandırmayı amaçlıyor.
 
Kararda İran'ın Konsey'in taleplerine uyması ve bunları müzakere etmek istemesi durumunda, tüm yaptırımların askıya alınacağı, ancak tam tersi olursa yeni yaptırımların görüşüleceği bildiriliyor.
 
BM kararının önemli bir başka yanı BM Şartı'nın 7'nci bölümünün 41'inci maddesi kapsamında hazırlanmış olması. 41'inci maddede uluslararası güvenliği ve barışı tehdit eden ülkeler karşısında askeri değil, daha çok ekonomik ve diplomatik yaptırımların kabul edilmesi öngörülüyor.

CNNTurk



Bu haber 238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,305 µs