En Sıcak Konular

Nokta dergisi ifade verdi!

0 0 0000 00:00 tsi
Nokta dergisi ifade verdi! Darbe günlüğünü yayınlayan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş savcılığa ifade verdi. Çıkışta serzenişte bulunan Görmüş "Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ının açık çağrısına icabet eden tek bir Cumhuriyet Savcısı yok" dedi. İşte Görmüş'ü

Nokta Dergisi'nde yayınlanan ve darbe iddialarını gündeme getiren haberle ilgili olarak Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na bilgi veren derginin Genel yayın Yönetmeni Alper Görmüş, açılan soruşturmanın Başbakan Erdoğan'ın savcıları göreve davet etme ile ilgili sözleriyle bağlantılı olmadığını söyledi. Dergi ve kendisi hakkında başlatılan soruşturmanın "Halkı askerlikten soğutma" suçu ile ilgili olduğunu anlatan Görmüş, konu ile ilgili savcılıkların resen bir girişmde bulunmamamalarını anlayamadığını ifade etti.

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ve derginin Ankara Temsilcisi Haluk Örgün, Nokta Dergisi'nde yayınlanan ve darbe iddialarını konu edinen haberler nedeniyle Bakırköy Adliyesi'ne gelerek savcıya bilgi verdi. Görmüş, savcı ile yaptığı görüşmede savcının kendisinden 3 gün içinde ifadesini yazılı olarak vermesini istediğini söyledi. Yaptığı görüşmeyi ve darbe haberlerini konu edinen derginin ilgili sayısının yayının ardından yaşanan gelişmeleri basın mensuplarına değerlendiren Görmüş, dergideki bazı yorumlarında sivillerle ordunun arasını açtığının iddia edildiğini öğrendiğini söyledi. Görmüş, "Yaptığım yorum gerekçe gösterilerek emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatının suç duyurusunda ordunun kışkırtıldığı, sivillerle ordunun arasını açma girişiminde bulunduğum yönünde bir değerlendirme yapılmış. Halkı askerlikten soğutma suçlamasının da böylece bu konuyla ilgili olduğunu anlamış bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Soruşturmayı yürüten savcının adı geçen günlüklerin kendilerine verilip verilmeyeceği yönünde bir soru sorduğunu anlatan Görmüş, kendisinin de zaten savunmasını yazılı olarak yapmak istediği için avukatıyla da konuştuktan sonra günlükleri iletmek konusunda kararını belirleyeceğini belirtti.

Alper Görmüş, soruşturmanın içeriği ile ilgili olarak, "Burada yürütülen soruşturma Başbakan'ın geçtiğimiz Salı günü 'savcılar görevini yapmıyor' doğrultusudaki açıklamasıyla ilgili değil, bunu kesinlikle teyit etmiş olduk. TCK'nın 309. maddesindeki anayasayı ihlal girişimi çerçevesinde yürütülen bir soruşturma değil. Nokta Dergisine yönelik bir soruşturma. Bunun da iki tane temeli var. Savcılık re'sen, derginin yayınlandığı gün bir soruşturma başlattı. ikincisi de, aynı gün emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatı kanalıyla bir suç duyurusu yapılmış. O suç duyurusunda da daha önce kısmen basına yansıyan, TCK 318 halkı askerlikten soğutmakla suçlanıyoruz. 319. maddeden yani askerleri itaatsizliğe teşvik diye bilinen madde. Onunla ilgili bir soruşturma yok. 318'le ilgili var. Basın kanunua muhalefet var. Aynı zamanda bu suç duyurusunda dergimizin toplatılması talebi dile getirilmiş. Savcılık bu talep doğrultusunda mahkemeye başvurmuş. Mahkeme bu talebi reddetmiş. Savcılık bu karara itirazda bulunmuş, mahkeme bu itirazı da reddetmiş" ifadelerini de kullandı.

Soruşturmanın içeriği ve suçlamanın nedeni ile ilgili sorularıda cevaplayan Görmüş, "Bunun değerlendirmesini kamuoyuna bırakıyorum. Bu yanlış ve haksız. Ama gazetelere yansıyan değrlendirmeler de memnuniyetle kaydedeyim ki bu doğrultuda. Ben iyimserliğimi koruyorum. Çünkü çok net gelişmeler oldu. Günlüğü bir tarafa bırakırsak, geleceğin Başbakan'ı gözüyle bakılan insanı Abdullah Gül, 'biz bunları zaten biliyorduk' diye Milliyet Gazetesi'ne açıklama yapmıştı. Bazı darbe girişimlerinin olduğunu ve bunların hepsinin bilgilerinin devlette olduğunu açıkladı. Artık devlet adamları açıklamalarıyla ihbarda bulunmuş oluyorlar. Bu koşullarda da artık savcılar harekete geçmeyecekse artık yapacak bir şey yok. Bu kapatılamaz diye düşünüyorum" dedi.

Askeri Savcılıkta bir soruşturma yürütülmediğini Ankara Savcılığı'nda da Mazlum'der'in başvurusuyla bir soruşturma başlatıldığını söyleyen Görmüş, o soruşturmanın bile Başbakan'ın 'savcılar görevini yapmıyor' yönündeki sözleri ile ilgili bir soruşturma olmadığını söyledi. "Savcılar resen harekete geçmeliydi, şu ana kadar böyle bir şey olmadı" diyen Görmüş, "Durumu şu şekilde özetleyebiliriz, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ının açık serzenişine, belki çağrısına icabet eden tek bir Cumhuriyet Savcısı yok" dedi. Bunun nedenini soran gazetecilere ise Görmüş, daha önce yaşanan bazı gelişmeleri örnek göstererek savcılar ile ilgili "Biraz rüzgar eken fırtına biçer durumu var" ifadelerini kullandı.

Zaman



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs