En Sıcak Konular

“Barzani’ye haddi bildirilmeli!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Barzani’ye haddi bildirilmeli!” Barzani’nin “Diyarbakır” açıklaması Ankara’yı kızdırdı. Erdoğan’ın tepkisi oldukça sertti. Peki, ABD’nin Irak’ta düştüğü durum ortadayken Barzani’nin bu çıkışı ne anlama geliyor? Bölgeyi yakından tanıyan Gül

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, son dönemde yaptığı “aşırı” çıkışlarla gündemde… TSK’nın Kuzey Irak’a operasyon yapacağı haberleri basına yansıdığında sert bir şekilde “mukavemet” gösteren Barzani, bir Arap televizyonunda yaptığı konuşma ile Ankara’nın “tasını attırdı!” Başbakan Erdoğan belki de ilk kez Barzani’ye bu kadar sert bir tepki gösterdi. Başbakan “Barzani altında ezileceği sözler söylemesin, bedeli ağır olur” derken, Dışişleri Bakanı Gül “cevabımızı yakında görecekler” dedi.

Türkiye başkentinin Kuzey Irak yönetimine olan düşüncesinin artık belirginleştiği açık. Ankara, Barzani’yi “Türkiye düşmanı” kategorisine sokuyor. Bu çok önemli. Çünkü böylece Barzani artık kişisel olarak “öncelikli tehdit” algılaması içine girecek. Dahası, yarın olacağı gibi, Milli Güvenlik Kurulu, bir kişinin ismi üzerinde duracak.

Peki, Barzani’nin sözleri ne anlama geliyor? Barzani bu “cesareti” nereden buluyor? İyibilgi bu soruları, bölgeyi yakından tanıyan bir gazeteciye, Akşam gazetesi yazarı Güler Kömürcü’ye sordu.

Barzani ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Kömürcü, Barzani tehdidinin algıladığımızın dışında olduğunu belirtiyor. Kömürcü’ye göre Barzani’nin Türkiye’deki etkisi düşündüğümüzden daha fazla. “Öncelikle Barzani ile ilgili tehdit algılayışımızı değiştirmeliyiz. Barzani’yi biz Türkiye’de ayaklanma çıkaracak biri gibi görüyoruz ama etkisi bununla sınırlı değil” diyen Kömürcü, Barzani’nin kurusıkı atmadığını, içerideki bağlantılarıyla zaten Türkiye’ye zarar verdiğini belirtiyor. Kömürcü mecliste Barzani’ye yakın elli kadar vekil olduğu iddiasını hatırlatıyor.

Peki, Barzani Kömürcü’nün ileri sürdüğü gibi güçlü mü? Güler Kömürcü’ye Semih İdiz’in “Irak’tan çıkmaya hazırlanan ABD’nin yokluğu ve istediklerin elde edememe korkusu Barzani’yi sertleştiriyor” şeklindeki iddiasını hatırlatıyoruz. Kömürcü, İdiz’in yorumunu “mevcuttaki etkenlerden birisi… Şunu unutmayalım: Bölgede kurulacak bir Kürt devletine karşı Acem, Türk ve Arap vetosu var. Bu veto kırılmaz.” Şeklinde değerlendiriyor.

Peki, Ankara’nın Barzani’ye tepkisi ne olmalı? Kömürcü bu sorumuza verdiği yanıta Kuzey Irak’ta Türk yatırımcıların varlıklarını değerlendirerek başlıyor. Kömürcü’ye göre Kuzey Irak’ta “Türkiye’nin elini kolunu bağlayacak çapta” Türk yatırımı yok. Kömürcü “bize görmemiz istenilenler gösteriliyor” diyor ve ekliyor: Türkiye’nin Kuzey Irak’a ekonomik yatırımı basında çıktığı kadar çok değil. Orada İran, Almanya ve Çin etkin…

Kömürcü öncelikle Barzani’nin konuşmalarına artık izin verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Barzani’ye daha fazla izin verilmesi halinde “ulusal itibar zedelenmesi” olacağını belirten Kömürcü, “buna mutlaka karşılık verilmeli. Ama askeri ama uluslar arası platformlarda yaptırım şeklinde… Bir şekilde haddinin bildirilmesi gerekiyor” diyor. Bu arada Kömürcü, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’ün sert çıkışı ile ilgili “Yapan yapar yapamayan konuşur” açıklaması getiriyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs