En Sıcak Konular

ABD'nin yeni ılımlı İslam raporu

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'nin yeni ılımlı İslam raporu ABD"nin etkin think-tank kuruluşu Rand Corporatinon"ın Mart ayı sonunda yayımladığı yeni rapor, İslam dünyasında tartışmaların odağı oldu.

 217 sayfalık "Building Moderate Muslim Networks" (Ilımlı Müslüman Ağı Oluşturmak) başlıklı analitik raporda, ABD yönetimine bu konuda atılabilecek adımlara ilişkin tavsiyelerde bulunuluyor. Angela Rabasa tarafından hazırlanan rapor, yine aynı kuruluşun 2004 yılında ABD Başkanı Bush"un Ortadoğu uzmanı Zalmay Halilzad"ın eşi Cherly Benard tarafından hazırlanan “Sivil Demokratik İslam” raporunun genişletilmiş haline benziyor.

Ilımlı İslam"a giden yolların genişçe anlatıldığı raporda, ABD'nin radikal İslamın etkilerini yok etmek için İslam dünyasının bazı (Ceşitli ülkelerden birçok isim sayılıyor) isimleriyle ve kuruluşlarıyla işbirliği yapması gerektiği ve de bu isimlerin, kuruluşların özellikle maddi olarak desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Ilımlı Müslüman Ağı'nın oluşturulması için işbirliği yapılacak bu kişiler de raporda şu başlıklar altında kategorize ediliyor:

1) Liberal ve laik müslüman bilim adamları ve aydınları.

2) Genç ılımlı müslüman akademisyenler.

3) Toplumsal önderler.

4) Kadın hareketi öncüleri.

5) Ilımlı gazeteciler ve yazarlar.

Raporda daha sonra, işbirliği yapılacak isimler arasında bir ağın oluşturulması için atılacak adımlar tek tek sıralanıyor.

- İşbirliği yapılacak isimler, gruplar, kuruluşlar, Sivil Toplum Örgütleri ile demokrasi ve çoğulculuk anlayışının güçlendirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri.

- Medyanın bu faaliyetlerin duyurulmasında etkin olarak kullanımı...

- Kadın erkek eşitliğinin sürekli gündemde tutulması...

- İslamcıların olduğu kadar ılımlıların da bir politik ajandaya sahip olmalarının sağlanması...

Bu adımlarla birlikte rapor, İslam dünyasında işbirliği yapılacak kişi ve kuruluşlar arasında vakit geçirilmeden bir bilgi ve iletişim ağının oluşturulmasını öneriyor.

... Ve de işin ilginci, raporda bu tür faaliyetlerin İslam ülkelerinde değil, Avrupa'daki müslümanlar arasında başlatılarak buradan diğer ülkelere yayılması gerektiği özellikle altı çizilerek vurgulanıyor.

Yeni Soğuk Savaş taktiği

ABD merkezli Rand Corporation'ın raporu şu cümlelerle başlıyor: "Soğuk Savaş döneminde Sovyet yayılmacılığıyla mücadele edildiği gibi, ABD aşırılık yanlılığına karşı ılımlı Müslümanlar ağını daha fazla desteklemeli."

Bugün İslam âlemindeki çekişmenin düşünce savaşı olduğunu ifade eden rapora göre, bu İslam'la Batı arasında bir medeniyetler savaşı değil, Müslümanlar arasında İslam'ın yapısını belirlemek için yapılan bir iç çekişme.

Raporu hazırlayan Angela Rabasa, gayrimüslim Batı'nın Müslümanlar arasındaki çekişmeye müdahale edemeyeceğini, aşırılık yanlısı ideolojiye son veremeyecek yabancı bir taraf olduğunu ve görevi Müslümanların üstlenmesi gerektiğini söylüyor.

ABD ve diğer Batılı ülkelerin de, İslam toplumları içindeki ağlarını güçlendirmek amacıyla ılımlıları desteklemesi gerektiğini belirtiyor. Rapor, ABD'nin Soğuk Savaş sırasında komünizmle mücadele yönteminden ders çıkarabileceğini de ifade ediyor.

O dönem, sendikalar, öğrenci birlikleri ve siyasi partiler yoluyla komünizmle mücadele eden demokratik ağlar ve ideolojik bir güç yapılandırma amaçlı Amerikan çabaları başarı elde etti. Rand Corporation'ın araştırması da, Soğuk Savaş ortamıyla İslam dünyasındaki bugünkü durumu karşılaştırıyor.

Rapora göre, Soğuk Savaş başlarında tehlike, nükleer silaha sahip Sovyetler Birliği liderliğindeki komünizmdi. Bugünse çok sayıda cana mal olan 'terörist' eylemlerle Batı'ya saldıran Cihatçı hareket. Her halükârda siyasetçiler ABD ve müttefiklerinin ideolojik bir çekişmeye girdiğini itiraf ediyor.

Raporda öngörülen "Ilımlı İslam" düşüncesini Müslüman zihinlere giydirmek için yapılması gerekenler, İslam dünyasının özgürleştirilmesi; demokratikleştirilmesi; eğitim-öğretim seviyesinin yükseltilmesi; “insan hakları”nı esas alan devlet sisteminin oluşturulmasıdır.

Dünya Bülteni



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs