En Sıcak Konular

Muğla Müzesi'nde göstermelik kamera

0 0 0000 00:00 tsi
Muğla Müzesi'nde göstermelik kamera Kahramanmaraş Müzesi'ndeki gümüş sikke hırsızlığının yankıları sürerken, Muğla Müzesi'ndeki güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı için kullanılamadığı ortaya çıktı.

Muğla Müzesi'ndeki yaklaşık 6 bin tarihi eserin korunması amacıyla altı ay önce iki güvenlik kamerası ihale yöntemi ile alınarak müzede farklı iki noktaya monte edildi.

Aradan geçen altı ay boyunca kameraların görüntülerini izlemek amacıyla bir bilgisayar alınmadığı için iki güvenlik kamerası sadece hırsızlara karşı caydırıcı amaçlı olarak kullanılıyor.

'Ödenek bulamamışlar, ne yapacaklar?'

Muğla Valisi Temel Koçaklar Muğla Müzesi'nde bulunan kameraların bilgisayar sisteminin olmadığını belirterek, ''güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı doğru. En kısa sürede bir bilgisayar alacağız'' dedi.

Koçaklar, ''bugüne kadar yapılan yazışmalara rağmen bilgisayar alınmamış, bu konuda işlem yapacak mısınız?'' sorusunu ise, ''ödenek bulamamışlar, ne yapacaklar? Genel bütçeyi beklemeden, Özel İdare imkanları ile yardımcı olacağım. Bin YTL'lik bir bilgisayarın haftaya encümene getirip alınmasını sağlayacağım'' şeklinde cevap verdi.

Milas Müzesi'nde 200 adet eserin kaybolduğu ve çalındığı iddialarının da doğru olmadığına işaret eden Koçaklar, ''arkadaşlarla görüştüm. Milas Müzesi'nden 200 adet eserin çalındığı iddiaları kesinlikle doğru değil'' diye konuştu.

Müzede ne sergileniyor?

Muğla Müzesi'ndeki kapalı alanlarda büyük bölümü Stratonikeia antik kenti kazılarından getirilmiş arkeolojik buluntular sergileniyor.

Müzenin en ilginç bölümü, Özlüce Köyü Kaklıcatepe'de 1992 yılı sonlarında yapılan kazılarda üç fosil yatağında bulunan ve 5-9 milyon yıl önce yaşamış hayvan ve bitkilere ait fosillerin sergilendiği Turolian Parkı Doğa Tarihi Bölümü.

Müzede ayrıca, beş yıl önce Yatağan'da kömür havzalarındaki kazı çalışmaları sırasında bulunan, Roma dönemine ait yedi gladyatör mezar steli de sergileniyor.

Müze hırsızlığına soru önergesi

Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber, Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik, hırsızlık ve kayıp olaylarıyla Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberlerini TBMM gündemine getirdi.

Amber, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yanıtlaması istemiyleTBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayının ardından, Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiğine ilişkin, basında haberler çıktığını ifade etti. Züheyir Amber, şu soruların yanıtlanmasını istedi:



Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayı hangi tarihte, nasıl ortaya çıkmıştır? Sorumluları tespit edilmiş midir?

Bu müzelerin dışında, başka hangi müzelerde bu tip sahtecilik, hırsızlık, kayıp olayları meydana gelmiştir? Bu olaylar için hangi işlemler yapılmıştır?

Bakan olduğunuz dönemde bu eserleri korumak gibi projeleriniz hangi tarihte hizmete geçmiştir? Topkapı Sarayı'nda bulunan Hz. Muhammed'in kabrine ait kapı örtüsü(Ravza-i Mutahhara kapı perdesi) envanter kayıtlarında görülmesine rağmen neden sarayda yoktur?

Geçtiğimiz nisan ayında Londra'daki müzayede şirketi Christie's'in, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kabrinin kapı örtüsünü Londra'da satışa çıkardığı doğru mudur? Doğruysa bu eserimizin bu şirketin eline nasıl geçtiği yönünde araştırmanız oldu mu?

Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberleri doğru mu? Bu konuda bir inceleme yapıldı mı ya da yapılacak mı?

Kaşıkçı Elması'yla ilgili iddia

Kahramanmaraş Müzesi'ndeki sikke soygunu haberini Türkiye'ye duyuran 'Arena' programı Genel Yayın Yönetmeni Uğur Dündar, Topkapı Sarayı'ndaki 'Kaşıkçı Elması'nın da sahtesiyle değiştirilmiş olabileceğini söyledi.

Dün, CNN TÜRK'te yayınlanan 'Ajans' programında Çiğdem Anad'ın sorularını yanıtlayan Dündar, Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği ihbarlarının 'çok ciddi' ve 'güvenilir' kaynaklardan geldiğini anlattı.

Kahramanmaraş Müzesi soygunu:

7 haziranda bir açıklama yapan Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, 6 ay önce şüphe üzerine başlatılan denetimlerin sonuçlandığını ve M.Ö. 333-361 yılları arasına ait 545 gümüş sikkenin sahte olduğunun ortaya çıkarıldığını belirtti.

Yapılan inceleme sonucu müzede güvenlik kamerası sistemi bulunmadığı belirlendi.

Uşak Arkeoloji Müzesi soygunu: Geçtiğimiz ay, Türkiye'nin 40 milyon dolar harcayıp 10 yıllık hukuk mücadelesi sonrasında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden geri almayı başardığı Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olan kanatlı denizatı broşunun çalındığı ortaya çıktı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından 'sahtecilik ve soygun' soruşturması kapsamında Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu yedi kişi tutuklandı. Akbıyıkoğlu ile polis memuru Bülent Yücel daha sonra açığa alındı.

CNNTurk

Bu haber 2,148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs