En Sıcak Konular

TÜBİTAK'tan AR-GE desteği açıklaması

24 Eylül 2010 19:50 tsi
Sanayi araştırma-geliştirme (ar-ge) projelerine hibe destek sağlanmasına ilişkin programın, tamamen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütüleceği ve ödemelerin tamamen TÜBİTAK tarafından yapılacağı bildirildi.

TÜBİTAK'tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 1995'ten beri TÜBİTAK ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğinde Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı uygulandığı hatırlatılarak, DTM'nin bu program kapsamında destek verebilmesine dayanak oluşturan Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun ''ar-ge yardımına ilişkin tebliği''nde dün bir değişiklikliğe gidildiği belirtildi.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan tebliğ değişikliği ile sanayi kuruluşlarının ar-ge projelerine sağlanan geri ödemesiz (hibe) destek sağlanmasına ilişkin programın tamamen TÜBİTAK tarafından yürütülmesi ve destek ödemelerinin tamamının TÜBİTAK tarafından yapılmasının sağlandığı ifade edilen açıklamada, değişiklik ile ''ar-ge projeleri çerçevesinde özel sektör firmalarına sağlanan hibe destek ödemelerinin tek bir kurum kaynağından ve daha hızlı bir biçimde yapılabilmesi ve bürokrasinin azaltılmasının'' amaçlandığı vurgulandı.

Tebliğin yayımından önce söz konusu program kapsamında TÜBİTAK tarafından dönemsel destek tutarı hesaplanarak DTM'ye intikal ettirilmiş ve Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) henüz ödemesi yapılmamış olan projelerin dönemsel destek tutarlarının tamamının da TÜBİTAK bütçesinden ödenmesinin öngörüldüğü belirtilen açıklamada, ''Sanayi ar-ge hibe destekleri, TÜBİTAK tarafından artarak ve bürokrasi en aza indirilerek verilecek'' dendi.

Özel sektörün ar-ge, teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerine proje esaslı olarak geri ödemesiz (hibe) destek sağlanan program kapsamındaki desteklerin tamamının 2005 yılına kadar DTM kaynaklarından karşılandığı hatırlatılan açıklamada, 2005 yılında DTM ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle desteğin yüzde 75'inin TÜBİTAK tarafından sağlanmasına başlandığı kaydedildi.

TÜBİTAK tarafından yürütülen ar-ge destek programları ile 1995 yılından beri özel sektör kuruluşlarının desteklenen ar-ge projeleri kapsamında bugüne kadar desteklenen 5347 projeye firmaların 2 milyar 850 milyon lira harcama yaptığı bildirilen açıklamada, bu harcamaların yüzde 55 düzeyinde desteklenerek, 1 milyar 555 milyon liralık bölümünün firmalara hibe olarak ödendiği belirtildi.

Açıklamaya göre, desteğin 527 milyon liralık kısmı DTM, kalan 1 milyar liralık bölümü ise son 5 yıl içinde TÜBİTAK kaynaklarından karşılandı.

Açıklamada, 1995 yılından itibaren verilen desteklere 2005 yılında kaynak aktarmaya başlayan TÜBİTAK'ın, 5 yıl içinde verdiği destek ile toplam kamu hibe desteğinin yüzde 66'sını bütçesinden karşıladığına dikkat çekildi.

DTM-Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından 1995 yılından beri yürütülmekte olan ve ar-ge projelerine 1 milyon dolara kadar kredi biçiminde sağlanan sermaye desteği uygulamasını ise eskiden olduğu gibi TTGV'nin yürüteceği belirtildi.



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs