En Sıcak Konular

Rusya'da tahıl krizi sona erdi

21 Eylül 2010 17:49 tsi
Aşırı sıcak geçen yaz mevsimi ve kuraklıklar nedeni ile tahıl hasadında önemli kayıplar yaşayan Rusya krizden çıkmak üzere. Dünyanın önemli tahıl ihracatçısı ülkeleri arasında yer alan Rusya, ürün daralması nedeni ile 31 Aralık 2010'a kadar ihracat yasağ

Rusya Tarım Bakanı Yelena Skrınnik, 90 milyon tonluk tahıl rezervine ulaştıklarını, bu rakamın iç talepten 13 milyon ton daha fazla olduğunu söyledi.

Hükümet toplantısında açıklamada bulunan Bakan, "Şu anda 54 milyon ton tahıl toplanmış durumda. Sibirya ve Ural bölgesinden 10 milyon tonluk daha hasat bekliyoruz. Mevcut 26 milyon tonluk rezervle birlikte toplam 90 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz." dedi.

Farklı bölgelerdeki hasatların Rusya'nın orta bölgelerine taşınarak fiyatlarda yaşanan dalgalanmanın da önüne geçilebileceğini kaydeden Rusya Tarım Bakanı, ülkenin toplam yıllık ihtiyacının 77 milyon ton olduğu bilgisini de verdi.

Rusya kurak geçen yaz mevsimleri nedeni ile 10,8 milyon hektarlık alanda hasat gerçekleştiremedi. 2009'a göre yüzde 38 düşen rekolte nedeni ile bu yıl 60 milyon tonluk hasat yapılabildi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev hükümete verdiği talimatta tarımdan zarar gören çiftçilere destek sağlanmasını istedi. Buna göre bütçeden 35 milyar ruble (1,1 milyar dolar) destek fonu ayrıldı.

Rusya'da yaşanan kuraklıklar nedeni ile gıda ürünlerinde yüzde 15-30 oranında zamlar yaşandı. Rusya'nın uzak doğu bölgesinde pirinç ve greçka (siyah buğday) fiyatları iki katına çıktı. Vladivostok bölgesinde iki ürün parakende satış fiyatları 1,1 dolar (35 ruble) iken, şimdi 2 dolardan (60 ruble) satışa sunuluyor.

Moskova'da bulunan Sedmoy Kontinent süper market zincirinde de greçka fiyatı tavan yaptı. Ağustos başında 22 ruble olan greçka, şu anda 45 rubleden tüketiciye sunuluyor. Süt ürünlerinde de yüzde 15'lere varan oranda artış gözleniyor.

(CİHAN)



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs