En Sıcak Konular

Kerimov: Kırgızistan'daki etnik çatışmalar araştırılmalı

21 Eylül 2010 16:53 tsi
Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Kırgızistan'ın güneyinde yaşanan etnik çatışmaların tarafsız bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.

New York'ta yapılan BM Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nde konuşan Kerimov, söz konusu etnik çatışmaların bölgenin istikrar ve huzuruna korku saldığını dile getirdi. Etnik çatışmaların, ülkede nisan ayında yaşanan halk devriminden sonra meydana geldiğini hatırlatan İslam Kerimov, kanlı sürecin arkasındaki üçüncü bir güce işaret etti.

Kerimov, Kırgızistan'ın güneyinde yaşanan etnik çatışmaların önemli bir amacının da Özbekistan'ı bu ateşin içine çekerek, iki komşu devleti karşı karşıya getirme olduğuna dikkat çekti.

Özbekistan'ın sağduyulu davranmasının bölgeyi daha büyük bir facianın eşiğinden döndürdüğünü dile getiren Kerimov, etnik çatışmaları araştıracak uluslar arası tarafsız bir araştırma komisyonun çalışmalarının olayın içi yüzünü ortaya çıkarma adına faydalı olacağını kaydetti.

AFGAN SORUNU SİLAH ZORUYLA ÇÖZÜLEMEZ

Konuşmasında Özbekistan'ın yanı başındaki Afganistan sorununa da değinen Kerimov, ülkede yıllardır devam eden sorunun silah zoruyla hal olunamayacağının bir kez daha anlaşıldığını kaydetti. Kerimov, Afganistan'da görev yapan koalisyon gücünün ülkede istikrar ve barışın sağlanılması adına beklenen neticeleri vermediğine dikkat çekti. Özbek lider, mevcut durumun Afganistan'daki vaziyeti daha da güçleştirdiğini ve halkı daha da zor durumda bıraktığını ifade etti. İslam Kerimov, sorununun çözümünde bu ülkedeki tüm etnik grupların dikkate alınmasının önemine değindi . Kerimov bu çerçevede; Rusya, ABD, NATO ve Afganistan'a komşu, Pakistan, Özbekistan, Çin, Tacikistan, İran ve Türkmenistan'ın da sorunun çözümünde rol alması gerektiğinin altını çizdi.

ARAL YOK OLUYOR

Konuşmasında dikkatleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Aral Gölü'ne çeken Kerimov, gölün kurumasıyla Orta Asya'nın büyük bir ekolojik faciayla karşı karşı kalacağını dile getirdi. Kerimov, gölün 40 yılda 7 kat küçüldüğünü belirti. Özbek lider, su miktarının ise normalden 13 defa daha az bir seviyeye indiğini aktardı. Kerimov, yaşanan ekolojik sorunun bölgede sağlık ve ekonomik sorunları da beraberinde getirdiğine işaret etti. Kerimov isim vermeden gölü besleyen Sırderya ve Amuderya nehirlerinin başında bulunan komşu Kırgızistan ve Tacikistan'ı nehirlere bırakılması gereken su miktarı konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

(CİHAN)



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,405 µs