O çantaların sırrı | " /> O çantaların sırrı | "/>

En Sıcak Konular

O çantaların sırrı

21 Eylül 2010 09:21 tsi
O çantaların sırrı
Hakkâri'de 16 Eylül günü yaşanan mayınlı saldırının ardından olay yerinde bulunan iki askeri sırt çantasının ardındaki sır çözüldü.

Hakkâri'de 16 Eylül günü yaşanan mayınlı saldırıda minibüsteki 9 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın hemen ardından köylüler olay yerinde iki askeri sırt çantası buldu. Sabah gazetesinden Ertuğrul Erbaş'ın haberine göre o çantalarla ilgili ipucu 10 gün önceki çatışmada PKK'nın askeri kanadı HPG'nin sitesinde yer aldı. "İki askeri çanta ele geçirilmiştir" deniliyordu

Hakkâri'deki dokuz vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan mayınlı saldırıda olay yerine bırakılan iki askeri çantanın nereden geldiğine dair ipucu, PKK'nın askeri kanadı HPG'nin, saldırıdan 6 gün önce yaptığı bildiride ortaya çıktı. O bildiride HPG, 6 Eylül günü Hakkâri Aksu bölgesinde yaşanan çatışmada Türk Askeri'ne ait iki adet çantanın ele geçirildiğini söylüyor. HPG'nin kendi internet sitesi "hezenparastin. com"de yayınlanan bildiride "Yaşanan çatışma sonucunda…gerillalarımız tarafından düşmana ait bir ferdi silah ile iki çanta kaldırılırken…" satırları yer aldı.

TARTIŞILAN ÇANTALAR
Fırat Haber Ajansı (ANF) da HPG bildirisindeki bu ayrıntıyı aynı gün, "gerilla askerlere ait bir silah ile iki çantaya el koydu" şeklinde haberleştirdi. Mayınlı saldırıda olay yerine bırakılan askeri çantaların, 6 Eylül tarihli çatışmada teröristlerin götürdüğü bu çantalar olduğu iddia edildi. Hakkâri Geçitli köyü çıkışında 16 Eylül günü yaşanan mayınlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın hemen akabinde köylüler olay yerinde "Hakkâri Dağ Komando Tugayı" ibareli iki askeri sırt çantası buldu. Çantalardan birinde iki adet kara mayını, diğerinde ise askeri dürbün ve kasatura bulunuyordu. Olay yerinde iki askeri çantayı gazetecilere gösteren köylülerden bazıları saldırıyı Jİ- TEM'e mal etti. Bölgedeki KCK yapılanması üyesi bazı BDP'lilerin ise "Provokasyonu sahiplenin!" yönünde talimatlar verdiği ve ve bu talimatların polis dinlemesine takıldığı öne sürüldü. Karşı iddia ise sırt çantalarının eylemi gerçekleştiren PKK tarafından provokasyon amacıyla bilerek bırakıldığı idi. İşte kamuoyunda günlerce tartışılan çantaların nereden geldiğine ilişkin basit ama çok önemli bir ayrıntıya SABAH ulaştı.

AYRINTI HPG AÇIKLAMASINDA
6 Eylül tarihinde güvenlik güçleri Hakkâri Aksu köyü bölgesinde bir PKK timini sıkıştırdı. Operasyona katılan güvenlik güçlerinin ana unsuru Hakkâri Dağ Komando Tugayı idi. Saatler süren operasyon sonucunda 9 terörist ölü olarak ele geçirildi. HPG, 10 Eylül günü kendi internet sitesi "hezenparastin.com" adresinde öldürülen PKK'lıların kimlikleriyle birlikte altı maddelik bir duyuru yayınladı. İşte o duyurunun birinci maddesi, Geçitli köyündeki mayınlı saldırıda olay yerine bırakılan iki askeri çantanın nereden alınmış olabileceğine dair bir ipucu niteliğinde.

ÇANTALARI ANF DE TEYİD ETTİ
"TC Ordusunun İmha Amaçlı Saldırıları Devam Etmektedir" başlığını taşıyan o duyuruda HPG aynen şu ifadeleri kullandı: "10 bin askerin katıldığı operasyonda 3 ayrı noktadan gerillalarımızın üzerine gelen TC ordusu ile gerillalarımız arasında bir çatışma yaşanmıştır. Yaşanan çatışma sonucunda düşmanın 6 askeri gerillalarımız tarafından öldürülürken 9 gerillamız ise yaralanmıştır. Ayrıca gerillalarımız tarafından düşmana ait bir ferdi silah ile iki çanta kaldırılırken, ölen askerlerden birinin isminin … olduğu tarafımızdan netleştirilmiştir…" HPG'nin bir başarı olarak duyurduğu iki askeri çantanın ele geçirilmesini, Fırat Haber Ajansı (ANF) de abonelerine geçti. O çantalara ilişkin HPG duyurusu 10 Eylül tarihli ajans bülteninde şu cümleyle yer aldı: "Öldürülen askerlerin üzerine giden gerillaların askerlere ait bir silah ile iki çantaya el koyduğunu belirten HPG, Türk askerlerinin kendi cenazelerini bırakıp kaçtığını vurguladı…"

O TERÖR UZMANI HAKLI ÇIKTI
Mayınlı saldırının ardından SABAH'a konuşan bir terör uzmanı, provokasyon malzemesi yapılan iki askeri çantanın nereden geldiğine ilişkin şu yorumu yapmıştı: "Askeri operasyonlarda çatışma alanında zaman zaman askeri malzemenin kalması çok doğaldır. Burada aynı şey söz konusu. PKK militanları çatışma bölgesinde buldukları iki sırt çantasını daha sonra kullanmak için yanlarına almışlar. Bu çanta belki de Gediktepe'de şehit edilen askerlere ait. Yapılan plan her yönüyle dökülüyor. Böyle bir saçmalığa dağdaki terörist bile inanmaz!" Terör uzmanı, iki askeri çantanın Gediktepe'deki baskında elde edilmiş olabileceğini söylemişti. Ancak HPG'nin duyurusundaki o ayrıntı, çantaların Gediktepe'den değil de Aksu köyü bölgesindeki çatışmada ele geçirildiğine dair kanaate yol açtı. HPG'nin 10 Eylül tarihli bildirisinde "Çantaları kaldırdık" dediği yer olan Bileh bölgesi, çantaların bırakıldığı Geçitli köyü bölgesine sadece 15-20 kilometre uzaklıkta. Bu da çantaları alan kişilerle, çantaları bırakan kişilerin aynı olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor. Bu arada yine HPG bildirilerinden, PKK'lı teröristlerin Şırnak Uludere'de daha önce de iki askeri çantayı götürdüğü öğrenildi.

İPUÇLARI BAHOZ'U GÖSTERİYOR
Gerek 9 PKK'lının öldürüldüğü Aksu köyü bölgesi, gerek mayınlı saldırının yapıldığı Geçitli köyü civarı, PKK'nın Zağros Sahası sözde lideri Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin'in kontrolünde. Daha önce PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin sözde liderliğini yürüten Bahoz, Kandil'in talimatları dışında eylemler gerçekleştirdiği için bu görevinden alınmıştı. Örgütün sözde Zağros Sahası sorumlusu olan Bahoz aslen Suriye uyruklu. Hakkari ve çevresindeki birçok bombalı saldırı ve karakol baskınının emrini Kandil'e rağmen Bahoz'un verdiği iddia edildi. Bostancı'daki çatışmada öldürülen Devrimci Karargâh Örgütü yöneticisi Orhan Yılmazkaya, Bahoz'un HPG Ana Karargâh sorumlusu olduğu dönemde "Şikefta Brindera" kampında eğitim görmüştü. Son olarak önceki gün İmralı'dan avukatları aracılığıyla bir açıklama yapan Abdullah Öcalan, Geçitli köyündeki mayınlı saldırının PKK içinde yönlendirilen başıboş bir grubun işi olabileceğini ifade etmişti.

MUHTEMEL SENARYO
İddiaya göre KCK ve PKK, 9 teröristin intikamını almak ve dün dolan ateşkes sürecini baltalamak için üç aşamalı bir saldırı planladı. Stratejik planlama KCK'dan "Dostum" kod adlı Mehmet Can Gürhan tarafından yapıldı. Eylem ise "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'e havale edildi. Fehman Hüseyin saldırı için Hakkari sınır bölgesinde konuşlu ''Masiro'' kod adlı Bedirhan Abo'ya bağlı timi görevlendirdi. PKK timi 16 Eylül tarihinde Hakkari Geçitli köyünde taziyeden dönen bir minibüse uzaktan kumandalı mayınla saldırdı ve 9 sivil hayatını kaybetti.



Bu haber 1,396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,108 µs