En Sıcak Konular

Siyasetin üniversiteye müdahalesi olamaz

17 Eylül 2010 16:45 tsi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ''Siyasetin üniversitelere müdahalesi toplum dinamiklerini de olumsuz etkiler'' dedi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 2010-2011 akademik yılı açılış töreninde konuşma yapan Prof. Dr. Şahin, üniversitelerin doğrudan ilgi alanı olmayan gündemlerin ortasında yer almasının doğru olmadığını ifade etti.

Son zamanlarda üniversitelerin yaşanan gelişmelere sessiz kaldıkları yolunda yapılan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını savunan Şahin, ''Siyaset, bilim dünyasından tamamen ayrıdır. Siyasetin, üniversitelere müdahalesi toplum dinamiklerini de olumsuz etkiler. Üniversiteler yeri ve zamanı geldiğinde tepkilerini ortaya koyacak kadar cesur kurumlardır ve böyle olmaya devam edecektir'' dedi.

Üniversitelerin özerkliğinin, bağımsız bilgi üretilmesi için bir gereklilik olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şahin, ''Üniversitelerimizin sorunu ülkenin sorunlarından ayrı düşünülemez. Ancak mali ve idari özerkliğe kavuşturulan üniversiteler kendi bilim politikalarını geliştirerek küresel anlamda rekabet edebilir'' diye konuştu.

Kamu İhale Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan istisnalar listesine eklenen TÜBİTAK'ın ihalesiz araştırma projeleri alabildiğini, ancak üniversitelerin bu listeye eklenmediğini dile getiren Prof. Dr. Şahin, ''Defalarca dile getirmemize karşın bu konuda hiçbir yol alınmadığını görmek bizleri çok üzüyor. Türk üniversiteleri olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan istisnalar listesine girmek istiyoruz'' dedi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Şahin, konuşmasının ardından, LGS Türkiye ikincisi olan ve İTÜ'ye birincilikle giren Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi Mehmet Nuri Akıncı'ya ve İTÜ daire başkanlarına başarılarından dolayı ödül ve plaketlerini verdi.

''İTÜ'lü Olmak'' isimli serginin de açılışını yapan Prof. Dr. Şahin'e üniversitenin eski rektörleri ile mezun sanatçı ve sporcular da eşlik etti.

Açılışta İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Oda Orkestrası bir konser verdi.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,583 µs