En Sıcak Konular

İsrail ve ABD, Rusya'yı ikna edemedi

17 Eylül 2010 12:56 tsi
İsrail ve ABD, Rusya'yı ikna edemedi İsrail ve ABD, Rusya'yı ikna edemedi; Suriye füzeleri alacak

Itar-Tass'ın bildirdiğine göre, anlaşmanın 2007'de imzalandığını kaydeden Serdyukov, "İsrail ve ABD bizden füzeleri Suriye'ye vermememizi istiyor. Ancak füzelerin terör grupların eline geçeceği ile ilgili iddialarını doğru bulmuyoruz... Biz Yakhont füzelerini Suriye'ye vereceğiz. İmzalanan anlaşmanın gereği yerine getirilecek" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i arayarak Suriye'ye gelişmiş P-800 Yakhont füzelerini vermemesini istemesi kamuoyunda geniş yankı bulmuş, ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Moskova'ya gelerek baskı uygulamaya çalışmıştı. "İsrail varlığını Rusya'ya borçlu" iltifatında bulunan Barak, Rusya'nın verdiği füzelerin Hizbullah ya da Hamas'ın eline geçeceğini, bunun da İsrail'in güvenliği açısından büyük tehdit oluşturacağını savunmuştu.

Rusya ile Suriye arasında imzalanan son askeri anlaşma 2009 sonunda basında gündeme gelmiş ve pakette P-800 model süpersonik füzeler de yer aldığı kaydedilmişti. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabilir. Suriye'nin elinde bulundurduğu C-802'ler ise 120 kilometre menzile sahip ve çok daha küçük savaş başlığı taşıyabiliyor.

AKKA ASKIDA KALMAYA DEVAM EDECEK

Serdyukov ABD'nin doğu Avrupa'ya askeri yığınak yapmasının ardından Rusya'nın askıya aldığı Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) ile ilgili kördüğümün çözülmesini de istedi. Rusya'nın politikasının değişmediğini kaydeden Bakan, "Rusya'nın askeri varlığı askıya alınan anlaşmadan etkilenmiyor. Alternatif bir yol sunulması halinde bunu değerlendirebiliriz..." ifadelerini kullandı. Konunun Amerikalı meslektaşı Robert Gates'le müzakere edildiğini kaydeden Rus bakan, herhangi bir ilerleme sağlayamadıklarını söyledi.

Rusya Aralık 2007'de NATO'nun Doğu Avrupa ülkelerine doğru ilerlemesini gerekçe göstererek tek taraflı olarak AKKA'yı askıya aldığını açıklamıştı. Rusya, 1990'da imzalanan ve 1999'da yenilenen AKKA anlaşmasının NATO ülkelerinin de imzalamasını istiyor. Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan AKKA'yı imzalarken, NATO ülkeleri AKKA anlaşmasını Rusya'nın Gürcistan ve Moldova'da bulunan askeri varlıklarını tamamı ile boşaltmasının ardından imzalayabileceklerini açıklamıştı.

Görüşmelerde Rusya'nın Kasım ayında Lizbon'da yapılacak NATO zirvesine katılımı ile ilgili gündem de müzakere edildi.

CİHAN



Bu haber 1,069 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs