En Sıcak Konular

Borsa 64 binin üzerine çıktı

17 Eylül 2010 10:31 tsi
İMKB Bileşik Endeksi, 64.128,15 puanla tüm zamanların seans içi rekorunu kırarken, tarihinde ilk kez 64.000 puanı da görmüş oldu.

Dün 63.732,81 puandan rekorla kapanan Bileşik Endeks, bugünkü 1. Seansın açılışında 316,89 puan ve yüzde 0,50 artışla 64.049,70 puana çıktı. İMKB Bileşik Endeksi, açılışın ardından gelen alımlarla 64.128,15 puana kadar yükseldi. Seansın ilk yarım saati sona ererken 64.000 puan seviyelerinde yatay seyire geçen endeksin, bu seviyeler dikkate alındığında, Ramazan Bayramı öncesi kapanış değeri olan 60.608,08 puana göre yaklaşık 3.400 puan yukarıda olduğu görülmekte. Endeksin Temmuz sonuna göre artışı yaklaşık 4.400 puanı, 2009 sonuna göre artışı ise yaklaşık 11.200 puanı bulmuş durumda.

Bileşik Endeks, gösterdiği hızlı yükseliş sonucunda son dört günü tüm zamanların rekorlarını kırarak tamamladı. Böylece, kısa bir süre içinde 61.000, 62.000 ve 63.000 puan seviyeleri geçilmiş, 64.000 puan seviyesi de görülmüş oldu.

Bileşik endeks, seansın ilk 45 dakikalık bölümü tamamlanırken dünkü kapanışa göre 374,74 puanlık artışla 64.107,55 puan seviyesinde bulunuyor.

KUR VE PARİTE GERİLEDİ

TCMB'nin dün akşam gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizinin sabit tutulup, teknik faiz indirimine gidilmesi ve bunun TCMB politikasında değişiklik anlamına gelmemesi nedeniyle tezgahüstü piyasada gösterge tahvilin faizi güne dünkü kapanış seviyelerinden başlarken, dolar/TL ise euro/dolar paritesindeki yükselişle geriledi.

TCMB, beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 7 düzeyinde sabit tutarken, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 6.5'ten yüzde 6.25'e, gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 9'dan yüzde 8.75'e indirdi.

Bir bankacı, piyasanın ve TCMB'nin yüzde 7 seviyesindeki politika faizini dikkate aldığını belirterek, "Bu faizde bir değişiklik yok. Çıkış stratejisinin ikinci aşaması olarak borçlanma ve borç verme faizini aşağı çekti. Çünkü piyasada oluşan borç alma-verme faizinin politika faizine yakın olmasını yüzde 6.5-7 arasında olmasını istiyor. Elindeki fazla likiditeyi akşam TCMB'ye plase etmeleri yerine piyasa oyuncularının birbiri arasında plasman yapmasını istiyor. Politika faizinde bir değişiklik olmadığı için de bono faizine bir etkisi yok" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.09, valörlüde ise yüzde 8.13 seviyesinde olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.12/8.07 seviyesindeydi.

TCMB'nin bu adımının piyasanın fonlama maliyetine çok etkisi olmadığını söyleyen başka bir bankacı ise, "Gösterge faizde biraz aşağı hareket görebiliriz ama sınırlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4950/1.4970 seviyelerinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4915/1.4960 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.3132 seviyesinden işlem görüyordu.

Euro/dolar paritesinin kısa vadeli yükseliş trendini devam ettirdiğini ve önemli direnç olan 1.3130 seviyesi civarında işlem gördüğünü söyleyen bir bankacı, bu seviyenin kırılması halinde sonraki hedefin 1.3233 olacağını aşağıda ise 1.31 seviyesinin yeni destek oluşturduğunu belirtti. Aynı bankacı, "İçeride dün bir miktar yabancı talebi ile TL'nin sepet bazında değer kaybettiğini gördük. Bu hareketi biraz kâr realizasyonu ya da tepki alımı şeklinde yorumlayabiliriz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün ise paritedeki yükselişin devam etmesi durumunda dolar/TL'de 1.49'lara doğru hareket görmek mümkün olacaktır. Dünkü faiz indirimlerinin kur üzerinde çok ciddi etkisi olmayacaktır çünkü yapılan düzeltme teknik bir düzeltme, politika faizinde bir değişiklik yok. Dün ABD borsalarının pozitif kapanması bugün de vadelilerinin pozitif olması TL için olumlu, bugün içinde TL'nin dünkü kayıplarını geri aldığını görebiliriz."

Euro dolar karşısında 1.3134'ü görerek bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Reel para yatırımları ve uzun vadeli yatırımların yükselişte etkili olduğu belirtildi.

sabah



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs