sitem | " /> sitem | "/>

En Sıcak Konular

AB'den Kılıçdaroğlu'na sitem

17 Eylül 2010 08:44 tsi
AB'den Kılıçdaroğlu'na sitem Referandum sürecinde AB'ye ağır ithamlarda bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Brüksel'de sitemle karşılaştı.

'Reforma alternatif getirmediniz'  
 
Alınan bilgilere göre, Genişleme Komiseri Füle, CHP'nin anayasa paketine alternatif bir metin hazırlamamasından yakındı. Kılıçdaroğlu'nun AB yetkilileri ile ilgili iddialarına çok şaşırdığını ileten Füle, AB karşıtı beyanların güvenilirlik sorunu oluşturacağı uyarısında bulundu. CHP ile görüşülmediği suçlamasına ise şu karşılığı verdi: "Bizzat programımı değiştirip sırf sizinle görüşmek üzere Ankara'ya geldim."

CHP genel başkanlığına seçildikten sonra ilk defa Brüksel'i ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, AB Komisyonu Genişleme Komiseri Stefan Füle ile görüşmesinde bazı sitemlere muhatap oldu. Füle-Kılıçdaroğlu görüşmesinin genelde çok olumlu geçtiği ve Füle'nin CHP liderine, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde çok mühim rol oynayabileceğini aktardığı belirtildi. Görüşmenin büyük bölümünde anayasa paketi müzakere edilirken, Füle'nin CHP'den alternatif bir metin alamadıklarını gündeme getirdiği öğrenildi. "Paketin içeriğinde anlaşmama konusunda anlaşabiliriz." diyen Füle'nin CHP'nin paketle ilgili birtakım endişelerini paylaştıklarını ifade ettiği, bu yüzden uygulamayı çok yakından takip edeceklerini vurguladığı kaydedildi.

Edinilen bilgilere göre Füle, CHP liderinin bir televizyon kanalında Avrupa Parlamentosu Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Komisyon yetkilileri ile ilgili iddialarına da isim vermeden değindi ve bu ifadelere çok şaşırdığını iletti. Kılıçdaroğlu'nun AB'nin kendileri ile görüşmediği eleştirilerine ise Genişleme Komiseri şu sözlerle cevap verdi: "Ben bizzat programımı değiştirerek sırf sizinle görüşmek üzere Ankara'ya geldim. Sizinle temasımızda bir sorun varsa lütfen bunu benimle paylaşın. Bu şikayetlerinizi çok ciddiye alacağım." Görüşmede Kılıçdaroğlu'nun AB karşıtı beyanlarını ima eden Füle'nin, bu tür açıklamaların hem CHP için hem de CHP'nin AB ile ilişkilerinde güvenilirlik sorunu üreteceği uyarısında da bulunduğu ifade edildi.

AB Genişleme Komiseri Stefan Füle ikili görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Soru alınmayan basın açıklamasında Füle birinci gündem maddesi olarak Türkiye'deki halkoylaması sonuçlarını tartıştıklarını kaydederek ve "Anayasa paketine niçin ısrarla 'doğru yönde adım' dediğimizi Sayın Kılıçdaroğlu'na anlattım. Anayasa paketinin Türkiye'nin AB katılım çabalarını olumlu etkilemesini bekliyorum." dedi. Öte yandan istikrarlı bir şekilde hükümete, anayasa paketi sürecinin katılıma açık olması gereğini vurguladıklarını hatırlatan Füle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasanın toplumun tüm kesimlerinin dahil olduğu bir süreçte hazırlanacağı taahhüdünde bulunmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Kılıçdaroğlu'na, kabul edilen anayasa paketinin ardından ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulamaya girmesi aşamasını yakından izleyecekleri güvencesini verdiğini belirten Füle, paketin AB standartlarına uygun şekilde uygulanmasının takipçisi olacaklarını kaydetti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığı konusundaki endişelerini Füle'ye ilettiğini söyledi. Kılçdaroğlu, önümüzdeki süreçte uzmanlarla Brüksel'e daha sık gelip CHP'nin düşüncelerini AB'ye aktaracaklarını sözlerine ekledi.

 
zaman



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs