‘hakim ve savcı torpili’ | " /> ‘hakim ve savcı torpili’ | "/>

En Sıcak Konular

ÖSYM’de ‘hakim ve savcı torpili’

17 Eylül 2010 08:23 tsi
ÖSYM’de ‘hakim ve savcı torpili’  
KPSS’deki kopya skandalı, Ergenekon’un hakim-savcı sınavlarına müdahale soruşturmasına dönüştü. Yasa dışı yapılanmaların, sınavlarda bazı adaylara avantaj sağlayıp sağlamadığı araştırılıyor...

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 10-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya skandalının ardından son 10 yılı kapsayacak şekilde genişletilen soruşturmada, Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’nın da yer aldığı bazı kurum sınavlarında da usulsüzlük iddiaları ağırlık kazandı. Bunun üzerine Savcılık harekete geçti. Yasa dışı yapılanmaların, özellikle hakim ve savcı sınavlarına müdahalesi ve sınavlarda bazı adaylara avantaj sağlanıp sağlanmadığı araştırılıyor.

HAKİM ADAYLARININ CEVAPLARINA İNCELEME

Sınavlarda adayların kitapçıkları incelemeye alınırken cevap kağıtlarında veya bilgisayar sisteminde oynama olup olmadığına da bakılıyor. ÖSYM’nin bilgi işlem müdürlüğünde üst düzey görevlerde bulunan S.Ö, N.A, H.Y. ve M.T.’nin isimlerinin Kafes belgelerinde geçmesi nedeniyle soruşturmanın derinleştirildiği belirtildi. Ergenekon sanığı Levent Bektaş’ın ofisinde ele geçirilen 51 nolu DVD’de üst düzey ÖSYM görevlisi bu 4 ismin yanında “Sonuçlara ne kadar müdahale edebiliyoruz?” yazısı bulunmuştu. H.Y.’nin ÖSYM’deki veri tabanına erişme ve değişikliği yapma yetkisi olan iki kişiden biri olduğu ifade ediliyor.

KOPYA ÇEKEN GÖREVDEN ALINACAK

Kopya tespiti halinde Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı ile mesleğe giren hakim ve savcılardan, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı ile alınan kaymakamlardan, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile alınan doktorlardan bazılarının da mesleki yaşamı sona erecek.

Böcek değil delil aranıyor

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’ın yaklaşık 100 polisle ÖSYM’de başlattığı arama dün de devam etti. Arama çalışmasının böcek adı verilen dinleme cihazları üzerine yoğunlaşmadığını belirten yetkililer savcının iddianame için mevcut delil sayısını yeterli görmediği, iddianame hazırlığı için geniş çaplı arama sürdürdüğünü belirtti. Sınavlarda yapılan usulsüzlükler için, kurumsal bilgisayarların yanı sıra, kişisel bilgisayar ve evraklara da bakılıyor. Bu arada ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda son yıllarda yanlış hazırlanarak iptal edilen soru sayısının arttığı da ortaya çıktı. 

YÖK binasında kapalı zirve 

Cumhuriyet Savcısı Sadan Sakınan KPSS idiaları ile ilgili yürütülen soruşturmada OSYM binasında inceleme yaptı.

ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan ile görüşmek üzere YÖK binasına gitti. Yarımağan’ın YÖK binasına geldiği saatlerde ise KPSS ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan da YÖK binasında bulunuyordu. Savcı Sakınan, bilişim uzmanları ile 12.30’da binaya gitmişti. Ancak  Savcı Şakınan YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak ile yemekte bir araya geldi. İkili başbaşa görüşürken,  Sakınan daha sonra binadan ayrıldı. Öte yandan MHP Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda ortaya çıkan usulsüzlüklerin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

star



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs