En Sıcak Konular

Yüzde 58 en çok onları mutlu etti

16 Eylül 2010 10:02 tsi
Referandumla kabul edilen anayasa değişiklik paketi en çok, ordudan atılan askerleri mutlu etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hizmet ederkenirticayaftası vurularak ordudan atılan askerler, hukuki olarak haklarını aramaya başlayacak. Daha önce yargıya gidemeyen askerler, özlük haklarını geri alabilmenin sevincini içini yaşıyor. Askeri Yüksek İdaresi Mahkemesi'nin kapısını çalmaya hazırlananlar arasında, yüzbaşı rütbesiyle ordudan atılan İsmail Can da bulunuyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı eşinden ayrılan ve İzmir'de bir marangozhanede işçi olarak çalışan eski komutan İsmail Can, özlük haklarını geri kazanmaktan çok parasız bir hayata son vermeyi arzuluyor. "Param olunca daha rahat iş arayabilirim" diye durumunu özetleyen İsmail Can, biran önce daha iyi şartlarda hayat sürmenin hayalini kuruyor.

45 yaşındaki İsmail Can, yüzbaşı rütbesindeyken TSK'den, eşinin başörtülü olması sebebiyle Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla atıldı.28 Şubatsürecinde ara YAŞ toplantısında 168 kişiyle birlikte orduyla ilişiği kesilenlerin arasında yer alan Can, geçimini sağlayabilmek için İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir marangozhanede işçi olarak çalışıyor. Aslen Konyalı olan Can, 1979-1983 yılları arasında Işıklar Askerî Lisesi'ni, 1983-1987'deAnkaraKara Harp Okulu'nu bitirdi. Sırasıyla 4 yıl İstanbul Hasdal, 2 yıl Kıbrıs, 2 yıl Muş Malazgirt, 2 yıl da Tekirdağ Saray'da görev yaptı. Yüzbaşı rütbesiyle buradaki 3. Zırhlı Tugayı Topçu Taburu 3. Batarya'nın komutanıyken 12 yıllık görevine son verilerek ordudan atıldı. 16 Haziran'da toplanan YAŞ'ın kararıyla atılan Can'a gerekçe olarak, disiplinsizliği gösterildi. Kendisine tebliğ edilen "disiplinsiz" kararına inanmayan Can, eşinin başörtülü oluşu ve namaz kılmasını, ordudan atılmasının en büyük sebebi olarak görüyor. 1 yaşındaki oğluyla sokakta kalan Can, eşinin memleketi Uşak'ta 6,5 yıl bir holdinginalışverişmerkezinde satın alma uzmanı olarak çalışmış. 2005 yılından sonra işleri ters gitmeye başlayan Can, geçim derdine düşmüş. 12 yıldır ekmek mücadelesi vermekten yorulan eski yüzbaşı, eşinden de ayrı yaşıyor. Garson, komi, elektrikçi olarak bir çok işte çalışan Can, iki yıldır sağlık güvencesi olmadığından ne doktora gidebilmiş ne deilaçalabilmiş.

İsmail Can, anayasa değişikliğinin ardından yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Kendisini ve kendisi gibi ordudan ihraç edilenlerin halini vatandaşın anlayamayacağını kaydeden Can, emekliliği hak ettiğini hatırlatarak, "Özlük haklarım geri verilsin yeter. Marangozhanede çırak olarak başlayan bir çocukla aynı işi yapmaktan çok muzdaripim. Özlük haklarım verilir ve param olursa benim için şartları daha sağlıklı olan bir iş arayabilirim." diye konuştu. 

cihan



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,726 µs