En Sıcak Konular

TSK'dan İsrailli firmaya onay geldi

11 Eylül 2010 13:10 tsi
TSK'dan İsrailli firmaya onay geldi TSK'nın İsrail'den alındığı dinleme cihazlarının maliyetinin 8 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Terör gerekçesiyle usulsüz dinlemelerde kullanıldığı ileri sürülen dinleme cihazları için biri Alman biri İsrailli iki firmanın ihaleye girdiği ancak Türkiye'nin İsrailli firmayı tercih ettiği ortaya çıktı.

Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'in emriyle gerçekleştirildiği ileri sürülen ve 2007 yılında İsrail'den alınan dinleme cihazlarıyla yurtiçinde usulsüz dinlemeler yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Zaman gazetesinin haberine göre, cihazlar İsrail'den geldikten sonra Türk yetkililer kabul testlerini yaptı. Söz konusu denemeler sırasında ilginç bir olay yaşandı.

İKİ FİRMANIN YAZILIMI DA AYNI YERDEN

Cihazların kapasitesini test etmek için, il dışındaki bir askerî personele ait cep telefonu da deneme amacıyla dinlendi. Genelkurmay'ın isteğiyle, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından cihazların alımı için çıkılan ihalede Almanya ve İsrail yarıştı. Her iki ülkenin sattığı dinleme cihazlarının yazılımı da aynı Ukraynalı bir profesöre ait. Buna rağmen Türkiye alım için İsrail'i seçti ve bu ülkeye ait Verint isimli firmaya 8 milyon dolar ödeme yaptı.

PROJE BASINA DUYURULMADI

Sinyal analizi ismiyle yürütülen proje, daha sonra cihazların kullanım amacının ortaya çıkabileceği ve güvenlik zaafiyeti yaratabileceği endişesiyle asker kanadının isteğiyle 'kanarya' ismini aldı. Yani projenin adı değiştirildi. Genelkurmay Başkanlığı, söz konusu cihazların teröristleri dinlemek için Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin (SSİK) 30 Mart 2007 tarihli toplantısından çıkan kararla alındığını belirtmişti. SSİK'in 2007'deki bu toplantısının ardından basına yapılan açıklamada söz konusu alımla ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor. Gizlilik nedeniyle, projenin basına duyurulmadığı hem Genelkurmay hem de SSM tarafında çok az kişinin süreçten haberdar olduğu belirtildi. Söz konusu toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan'a, cihazların sınıra yerleştirileceği ve bu şekilde teröristlerin konuşmalarının rahatlıkla dinlenebileceği yönünde sunum yapıldığı da öğrenildi.



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,271 µs