En Sıcak Konular

Yeni gündem başkanlık sistemi olacak

11 Eylül 2010 11:18 tsi
Yeni gündem başkanlık sistemi olacak Türkiye referanduma kilitlenmiş durumda ama pazartesinden sonra yeni gündemimiz de belirlenmiş gibi. Başbakan Erdoğan, ara ara dile getirdiği Başkanlık sistemini gündeme getirmeye hazırlanıyor. İlk işareti de verdi.

Başbakan Erdoğan, başkanlık sisteminden dokunulmazlığa, profesyonel askerlikten yeni Anayasa’ya kadar referandum sonrası gündeme ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan, “Burada bütün mesele, ülkemiz hangisiyle daha büyük verim, kazanım elde edecek. Sistem ne kadar rahat çalışabilirse...” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çankaya’nın yetkilerine ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nın mevcut yetkilerinin fazla olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlattı ve AK Parti’nin de aynı düşüncede olduğunu söyledi.

CNN Türk’te Taha Akyol’a konuk olan Erdoğan, başkanlık sisteminin tartışılabileceğini belirterek, başta ABD olmak üzere farklı ülkelerdeki uygulamalardan örnekler verdi ve şöyle konuştu: “Bu konuda Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Bey’in (Kuzu) geniş çalışması var, akademisyenlik döneminde tezi var. Bütünmesele, ülkemiz hangisiyle daha büyük verim, kazanımelde edecek. Sistemne kadar rahat çalışabilirse... Muhalefet ‘bunlar hilafet getirecek’ diyor. Hilafetle ne alakası var, parlamenter sistemyine işliyor. ABD Kongresi’nin ne kadar güçlü olduğunu biliyorsunuz.. “ diye konuştu. Akyol’un ‘’Yargımeseleleri hariç sizin konumunuz Barack Obama’dan güçlü. Obama, sizin TBMM’de sahip olduğunuz grup desteğine sahip değil, sizin meseleniz yargıyla alakalı’’ sözleri üzerine de Erdoğan, “Evet, sahip değil. Orada güçler dengesi noktasında bir uyum söz konusu. Bunu yok farz ediyorlar. ‘Vur abalıya’ diyerek, olay farklı bir noktaya çekilerek, kara propaganda yapılıyor. Üzerinde çalışmalar yapılabilir, nihayetinde bununla ilgili bile gerekirse halk oylamasına gidilir... Şu anda illa da bu olmazsa olmazımız değil” dedi. Erdoğan’ın programda yaptığı değerlendirmeler şöyle:

DOKUNULMAZLIK: Milletvekili dokunulmazlığını tümüyle kaldırdığınız zaman siyaset yozlaşır, milletvekilinin özgüven içinde çalışma imkânı olamaz. Bir başbakan bile her an bir savcının, bir yargıcın yargılamasına açık, Demokles’in kılıcı her an boynunda sallanacak gibi hisseder. Şu anda sıkıntı çekiyoruz, o zaman nasıl bu görevi yapacağız.

MERKEZİ SINAV SİSTEMİ: YÖK ile ilgili Sayın Baykal ile görüşmem olmuştu. Aynen kullandığı ifade şu; ‘YÖKmeselesi rejimmeselesidir’. Onlar zannettiler ki YÖK hep böyle gidecek. Gitmeyince şimdi ‘Gelin hemen YÖK’ü değiştirelim’ demeye başladılar. Ben de YÖK’ünmevcut sisteminin değiştirilmesinden yanayım. Bana kalsa her üniversite kendi seçimini kendi yapsa, kendi öğrencisini imtihanla kendisi alsa. Bu çok daha rahatlatacaktır.

Protokol iması

Başbakan Erdoğan önceki akşam katıldığı bir başka televizyon programında da gazeteci Mehmet Barlas’ın, “Siz NATO üyesi bir ülkenin Başbakanısınız. Milli Savunma Bakanı neden protokolde Genelkurmay Başkanı’nın arkasında duruyor” diye sordu. Erdoğan, “Yeni Anayasa’yı bir halledelim...” diye yanıt verdi. Bunun üzerine Barlas, “Yeni Anayasa içinde bu olacak mı? Söz mü” diye sordu. Erdoğan da, “İnşallah” karşılığını verdi.

Profesyonel ordu

Erdoğan, “Profesyonel ordu” tartışmaları konusunda, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin profesyonel askerliğe yaklaşımı olumlu olmamıştır. Tek tip askerlikle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Özel sınır birlikleri kurulması noktasında ise eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un olduğu gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in de yaklaşımları olumludur” dedi.

Haberturk



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,687 µs