En Sıcak Konular

Ünlü onkolog Süalp Tansan'dan sarsıcı açıklamalar

8 Eylül 2010 14:46 tsi
TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan ünlü onkolog Süalp Tansan, Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı. Türkiye'deki kanser hastalarının gerçekte sadece çok az bir kısmının tedavi edildiğini söyleyen Tansan, ilaç firmalarından kanser

Türkiye'nin önde gelen medikal onkologlarından Süalp Tansan, katıldığı Kozmik Oda Programı'nda ünlü doktor Mehmet Öz'de kanser riskinin belirlenmesi ile bir kez daha tartışılmaya başlanan bu yaygın hasatlığa ilişkin gazeteci Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı. Bir kalp damar cerrahı olan Öz'ün sağlığa dair hemen her konuda konuşuyor olmasını dolaylı bir dille eleştiren Tansan, Türkye'deki uygulamalara ilişkin ise çarpıcı açıklamalar yaptı.

'Türkiye'de her kanser hastasının tedavi olduğunu mu sanıyorsunuz!'

Ülke genelinde onkolog sayısının azlığına dikkat çeken Süalp Tansan, "Türkiye'de her kanser olan hastanın tedavi edildiğini mu zannediyorsunuz siz, ufak bir kısmı olabiliyor. Çünkü bilgi eksikliği ve Medikal onkoloji uzmanı eksikliği var. Doktor yok ortada. Şu anda Türkiye'de aktif çalışan 100 küsur uzman var sadece. Bugün her sene Türkiye'de tıp fakültelerinden en az 100 medikal onkoloji uzmanının eğitilip yetiştirilmesi lazım. Bizim ülke olarak buna bir an önce öncelik verip medikal onkoloji yani kanseri ilaçla tedavi eden olayın dahiliye tarafındaki doktorların yetiştirilmesine kaynak ve zaman ayırmamız lazım." diye konuştu.

'İlaç şirketleri tedavide gereksiz yüksek dozu dayatıyor'

Rıdvan Memi'nin ilaç endüstrisinin tıp dünyası üzerindeki egemenliğine ilişkin sorusuna Tansan'ın verdiği yanıt çarpıcıydı:

"İlaç şirketlerinin yaptığı araştırmalar sayesinde bir çok ilaç bulunuyor. Ama yanlış yönlendirmeler oluyor. Bazı ilaçlarda dozu itekliyorlar. Mesela ağızdan alınan bir kanser ilacı var, ismini vermiycem. Bu ilacı çıkaran şirketin tavsiyesine göre doz verirsek Akdenizli ülkelerde hastaların yüzde 40'ı hastaneye yatıyor. Çünkü doz fazla geliyor. Tecrübesiz arkadaşlar bu dozu dayıyor hastaya, hasta 5 gün sonra hastaneye kaldırılıyor. Ayrıca etkinlik için bu kadar doza gerek yok. İlaç şirketlerinini suçu, hep tolere edilebilen en yüksek dozu çalıştılar insanların üzerinde. Hep maksimum doz. Peki en düşük dozu niye çalışmıyorsunuz? Çünkü o zaman yan etkiler daha az olacak. Yaşam kalitesi daha iyi olacak ve daha az para kazanacaklar! Ama yaptıkları iş daha etik ve doğru olacak bilimsel olarak. Hiç kimse sormuyor bunu. Neden hiç minimum doza bakmıyorsunuz. Yok böyle bir çalışma.

'Sağlıklı beslenme abartılıyor, günde 5 porsiyon sebze ya de meyve yeterli'

Süalp Tansan'ın sağlkılı beslenme, koruyucu beslenmeye ilişkin söyledikleri ise şöyle:

"Benim hastalarıma söylediğim bir şey var. Kanser tedavisi sırasında hayat boyu nasıl beslendiyseniz öyle besleneceksiniz. Tedavi esnasında kesinlikle bir besin değişikliği önermiyorum. Hatta ve hatta et yemelerini öneriyorum. Çünkü kemik iliğinin çalışması lazım. Kan yapması lazım tedavi esnasında. Dolayısıyla kanser tedavisi esnasında özel bir beslenme kesinlikle yapılmamalı. Sadece şekeri kısmak lazım.Çünkü kanser hücreleri onla besleniyorlar. Onun dışında her zaman beslendiğimiz gibi beslenmenin en uygun yol olduğunu artık biliyoruz. Sağlıklı beslenme çok komplike bir şey değil. Bunu çok abarttılar. Her gün beş porsiyon sebze veya meyve. Onun dışında ne isterseniz yiyin ama kilo almamak şartıyla. Bir elma bir porsiyon...Bir salata bir porsiyon. Herkesin yapabileceği bir formül bu. Günde beş porsiyon sebze veya meyve yemek ve kilo almadan hareketli bir hayat sürmek kanserden korunmak için yeterlidir. Bunun dışında kendimizi sıkmaya gerek yok çünkü bilimsel bir veri yok."

'Sağlık Bakanlığı yeni ilaçları karşılıyor, ama bilen kullanıyor'

Akıllı bomba adı verilen yeni nesil kanser ilaçlarının tedavide başarılı olduğunu, yaşam süresini uzattığını ve kalitesini artırdığını söyleyen Tansan, "Bu ilaçların yıllık ortalama maliyeti 100 bin lirayı geçmez. Ve inanın çok mutlu olarak söylüyorum ki Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bilimsel dayanağı olmak şartıyla tüm kanser ilaçlarını karşılıyor. Bu inanılmaz bir şey. Bilen doktorlar şu anda Türkiye'de bu ilaçları kullanıyor. Bilmek lazım. Medikal onkoloji uzmanı yetersiz" diye konuştu.



Bu haber 2,531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs