'Evet' ve 'Hayır' oranl | " /> 'Evet' ve 'Hayır' oranl | "/>

En Sıcak Konular

Son ankette 'Evet' ve 'Hayır' oranl

8 Eylül 2010 08:38 tsi
Son ankette 'Evet' ve 'Hayır' oranl 4295 denek üzerinde yapılan en kapsamlı referandum anketinde 'evet-hayır' mücadelesinde son tabloyu ortaya çıkardı. son ankette bazı partiler ise oy kaybı yaşıyor.İşte o tablo..

Referandum için oylamaya günler kala, sonuçlara dair araştırmalar sandıktan EVET çıkacağını söylemeye başladı. Katılım oranının %88’lerde olacağı halk oylamasında %53.8 olarak EVET oylarına karşılık HAYIR oylarının %46.2’de kalacağı son ankette deneklerin hangi bölgeden oldukları da yayınlandı. Akdeniz ve Ege Bölgesi Hayır derken Geri kalan bölgelerde Evet oyları önde gidiyor.

Araştırma sonucunda Üç farklı karakterde kararsız kitlenin varlığı ortaya çıktı.Seçmenin bir kısmı sandığa gidip gitmeme hususunda karasızlığını korurken %2.9 oranında seçmen ise EVET ya da HAYIR oyu kullanma noktasında kararsızlık içerisinde olduğunu belirtiyor. Sandık başında kararı değişecek olan %11’lik bir seçmen kitlesi ise referandumun belirleyici unsuru konumuna gelmiş durumda.

GENAR tarafından yapılan son kamuoyu araştırmasında EVET-HAYIR oyları Kır-Kent ayrımına göre incelendiğinde EVET oylarının kırsal alanda, HAYIR oylarının ise kentlerde daha yüksek olacağı tespit edilmiştir.

Bölgesel olarak incelendiğinde EVET oylarının Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde; HAYIR oylarının ise Ege ve Akdeniz Bölgelerinde daha yüksek olacağı saptanmıştır.

Konuya ilişkin bir Cafesiyaset'e bir açıklama yapan GENAR Başkanı İhsan Aktaş ise katılımcıların demografik yapısını şöyşe değerlendi ; 'Katılımcıların demografik profiline göre yapılan analizler kadınların daha HAYIRCI erkeklerin daha EVETçi olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan, eğitim ve gelir seviyeleri yükseldikçe EVET oylarının düştüğü ve HAYIR oylarının yükseldiği önemli gözlemlerimizin başında gelmektedir.'

4295 denek üzerinde yapılan ankette partilerin oy dağılımına bakıldığında AK PARTİ’nin %43.4, CHP’nin 27.8, MHP %13.3, BDP %3.9, SP %3.4 olduğu sonucu dikkatleri üzerine çekiyor.

Partiler arasında yaşanan kutuplaşmanın sonrasında ise Cafesiyaset'in ortaya nasıl tablo çıktığını sorduğu GENAR Başkanı İhsan Aktaş son durumu şöyle değerlendirdi: 'Referandum sürecinde uygulanan kutuplaşma ve gerilim stratejileri, kutupları oluşturan AKPARTİ ve CHP’yi büyütürken diğer partileri küçültmüştür. SP’de yaşanan iç sorunların, parti tabanını AKPARTİ’ye kaydırdığı görülmektedir. MHP’nin HAYIR cephesindeki ısrarcı tavrının parti tabanınca paylaşılmaması partinin oy oranını düşürmüştür. Bir başka olumsuz etkilenmeyi boykot tavrı sebebiyle BDP yaşamış ve bu parti de oy kaybına uğramış gözükmektedir.'
 
cafesiyaset



Bu haber 1,971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs