En Sıcak Konular

'Anayasa paketi insan haklarının gelişimine katkı sunacak'

7 Eylül 2010 12:28 tsi
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) Genel Başkan Yardımcısı Nesip Yıldırım, 12 Eylül'de oylanacak anayasa değişikliği paketinin insan haklarını ihlal etmediğini, aksine gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'deki hak ve özgürlük problemlerini çözmek, herkesin hakkı için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirten Yıldırım, anayasanın da bu anlayışa imkan sağlaması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, "Askeri - militarist veya yargısal bir vesayeti içermemesi gereken anayasa, vatandaşların egemenliğini esas almalıdır. Yargının bağımsızlığı yanında, tarafsızlığını sağlayacak hükümler içermelidir. İdarenin YAŞ veya HSYK kararları gibi her türlü eylem ve işlemine yargı yolu açık olmalıdır. Siyasi partilere en geniş çalışma alanı sağlanmalı, yerel yönetimler güçlendirilmelidir." diye konuştu.

Yıldırım, mevcut anayasa değişikliği paketinin insan hakları bağlamında değerlendirildiğinde, 'eşitlik ilkesinin korunması ve dezavantajlı gruplar yönünden pozitif destekte bulunulması', 'kişisel verilerin korunması hakkında iyileştirmeler' ve 'yurt dışına çıkma hürriyetine hakim kararıyla hukuki ek güvence getirilmesi' gibi diğer maddelerinin insan hakları açısından önemli olduğunu kaydetti. Yıldırım şunları söyledi:

"Referandumda oylanacak anayasa paketi insan hakları bağlamında değerlendirildiğinde; anayasa değişik paketinin hiçbir maddesinde, insan haklarını ihlal eden bir içerik bulunmadığı, bazı Anayasa değişikliği maddelerinin noksanlıklar içerdiği, kişi veya haklar açısından daha geniş kapsayıcı niteliklere kavuşturulabileceği, anayasa değişiklik paketi ile insan haklarını ihlal eden bazı yasa ve uygulamalara son verileceği, anayasa değişikliği paketi ile insan hak ve özgürlüklerinin korunması ile gelişimine katkı sunulacaktır. Ayrıca, referandum sürecinde 'evet', 'hayır' veya 'boykot' yönünde yurttaşlarımızın kullanacağı tüm tercihler demokratik olup, kimsenin kimseye karşı baskı oluşturmamasını ve tüm tarafların sağduyulu olmasını diliyoruz."

 cihan



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs