En Sıcak Konular

Komplo mühimmatı şimdiden hazır!

6 Eylül 2010 18:36 tsi
Komplo mühimmatı şimdiden hazır! Tarhan Erdem uyardı: Söylenti ile siyaset yapılmaz

CHP'li vekillerin referandum sonuçlarıyla iglii yazılımda oynama yapılacağı yönündeki iddialarına Radikal yazarı Tarhan Erdem'den tepki geldi. Erdem bugünkü yazısında bu söylentileri çıkarların tek sermayelerinin bu olduğunu söylüyor. İşte Erdem'in yazısı...

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK)'nda sandık sonuçlarını toplayan bilgisayar yazılımına 'müdahale' edileceği ve bazı yolsuzluklara hazırlanıldığı 'söylentileri' üzerine, iki milletvekilimiz Başbakan'a sözlü soru göndermişlerdir:

2007 seçimleri sonrasında da benzer söylentiler çıkmıştı. Bu kez milletvekillerimizin, Başbakan'a duyurduklarının söylentiler şöyle özetlenebilir:

1/Halkoyu sonuçları yüzde 52-53 dolaylarında evet çıkması için programlanmıştır.2/ 'Şaibeli yazılım' ABD ve Yunanistandan getirilmiştir. 2/Halkoyunda kullanılacak oy pusulaları, mühürler ve seçmen listeleri mühürlenmemiş çuvallar içinde 12 Eylül'den 15 gün önce sandık başkanlarına verilmiştir.

Bu iddiaları yazdıktan sonra şimdilik iki milletvekilimizin başbakana sorularını özetleyeyim:

Kendisini 'bilişim muhalifi' olarak niteleyen iki milletvekillerimizden biri; "Programın güvenlik portalını oluşturan yazılımının incelemesi yapılmış mıdır? Yazılımın açık kaynak kodları siyasi partilerin incelemesine açılmış mıdır? Açılmamış ise açmayı düşünüyor musunuz? Mevcut yazılım üzerinde bir inceleme yaptırmayı ve kamuoyunda oluşan olumsuz kanaati kaldırmak için bir önlem almayı düşünüyor musunuz?" benzeri sorular sıralamış.

Diğeri detektifliğe soyunmuş: "Çuvallar hangi tarihte gönderilmiş, teslim edilmiştir. Çuvalların açılarak pusula ve mühürlerin çoğaltılma imkânı var mıdır. Halkoylaması akşamı yerel seçimlerde olduğu gibi elektriklerin kesilmemesi için alınan önlemler nelerdir?..." Tehlikeyi kanıtlamış önlem arıyor!

Görebildiğim üç gazete, bunlara haber değeri verdi ve biri de üç gün arayla tekrarladı, iki yazarımız da köşe yazısı yazdı. Önümüzdeki günlerde senaryoları geliştirmek isteyenlerin bulunacağı anlaşılıyor.

Şimdi, eğri veya doğru oturalım, ama izan, akıl ve ahlakı unutmadan düşünüp konuşalım:

1/Ülkemizde 1961'den beri seçimler açık, genel, eşit, gizli oy açık tasnif ilkelerine göre, seçim kurulları tarafından yargının sürekli denetimi altında yürütülmektedir. İlçe seçim ve sandık kurulları üyelerinin çoğunluğu siyasal partilere ayrılmıştır. Sandık, ilçe ve il seçim kurullarında olduğu gibi YSK'da da partilerin müşahitleri bulunmaktadır.

2/ Seçim hukukumuza göre sonuçları belirleyen esas kaynak sandık tutanaklarıdır. Bu tutanakların bir sureti ilçe seçim kuruluna ve bir sureti parti müşahitlerine verilir, bir sureti de sandık yerinde asılır.

3/ Seçim kanunlarının uygulanmasında kullanılan programlar, ülkenin yasalarına uygun, dolayısıyla o ülkeye özgüdür.

4/Seçim araç ve gereçlerinin, evrakın, mühür ve sairenin nasıl hazırlanıp, ne zaman, kime, nasıl dağıtılacağı yasalarımızda çok açık yazılıdır.

5/Bu yılın nisan ayında 298 sayılı kanuna, "ilçe seçim kurullarından YSK'ya seçim sonuçlarını, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş- zamanlı izleyebilmeleri için gerekli her türlü tedbir, YSK tarafından alınır" hükmü eklenmiştir.

Milletvekillerimiz seçim işlerinde Başbakan'a, "bu senin görevin" anlamına gelecek soru sormak yerine, yürütmenin seçim işlerine karışıp karışmadığını gözlemeli, karışma varsa o zaman Başbakan'ın başına dünyayı yıkmalıdır. Bir milletvekili, seçimlerde kullanılacak 'yazılımı denetlemeyi düşünüyor musunuz?" diye Başbakan'a nasıl soru sorar? Başbakan'ın eğer bu işlerden haberi varsa, işte o zaman seçim güvenliği zedelenir; milletvekilimiz ise, "Çuvallar ne zaman gönderildi?" diye yürütmeye soruyor.

Bu halkoyunda önyargıdan kaynaklanan uydurmalar ve gerçeğe dayanmayan lafazanlık geçerli oldu! Böyle siyaset de yapılmaz, devlet de yönetilmez.

Tarhan Erdem / Radikal



Bu haber 1,057 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,474 µs