En Sıcak Konular

'Her kurum gibi yargı da eleştirilmeli'

6 Eylül 2010 12:56 tsi
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, her kurum gibi yargının da eleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Aydıner, "Hiç kuşkusuz diğer kurumlar gibi yargı da eleştirilmeli. Yargı ile ilgili haberler ve yorumlar yapılmalı. Ancak bunu yaparken yargının tarafsız ve bağımsızlığı unutulmamalı." dedi.

Yeni yargı yılının başlaması nedeniyle Eskişehir Valiliği önündeki Atatürk anıtında bir tören düzenlendi. Törene Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Baro Başkanı Avukat Yusuf Yıldırım, hâkimler, savcılar ve avukatlar katıldı. Burada konuşan Başsavcı Aydıner, hukuk devleti olmanın koşulunun, yargı erkinin görevini yaparken bağımsız ve tarafsız olması ile bu işlevi yerine getiren yargı mensuplarının güvenceli olması gerektiğini söyledi.

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden bağımsız olması, iktidarın anayasal çerçeve içinde kullanılması ve paylaşılması gerektiğini işaret eden Başsavcı Aydıner, bu durumun organların birbirlerine üstünlüğü anlamına gelmediğini işaret ederek, "Her organ kendisine verilmiş olan yetki ve görevleri anayasa, yasa ve hukukun üstünlüğü kurallarına uygun olarak kullanmak zorundadır. Anayasa, kanun, hukuk ve vicdani kanaatine göre karar vermelidir. Bir toplumda hukukun üstünlüğü, yargının bağımsız ve tarafsız olmasından geçer." diye konuştu.

Yargının bağımsızlığı ve teminatının yargı görevini yerine getirenler için bir ayrıcalık olmadığının altını çizen Başsavcı Aydıner, "Bağımsızlık ve teminat yargılananlar için adil yargılanma hakkının güvencesidir. Bağımsız, tarafsız, adil ve hızlı işleyen bir yargı, sosyal barışın, güven ve huzurun teminatı olduğu kadar devletin de varlık nedenidir. Bağımsız, tarafsız ve teminatlı olmayan yargı adalet dağıtamaz, insan hak ve özgürlüklerini koruyamaz. Bu bağlamda yargının bağımsız ve tarafsızlığı konusunda sadece medya değil, ilgili kurum ve kişilerde üzerine düşeni yapmalıdır." ifadesini kullandı.

Konuşmasında yargının da eleştirilebileceğini, bunun normal olduğunu belirten Aydıner, ancak bunu yaparken objektif olunması gerektiğini vurguladı. "Hiç kuşkusuz demokratik bir toplumda her kurum gibi yargı da eleştirilmeli" diyen Başsavcı Aydıner, "Yargı da mutlaka eleştirilmeli. Hatta yargı ile ilgili haberler ve yorumlarda yapılmalı. Demokratik ve gelişmiş ülkelerde bu olabilir. Ancak bunlar yapılırken yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı unutulmamalı. Eleştiriler seviyeli olmalı, yargı organı ve yargı mensubu hedef haline getirilmemeli. Bu konuda tarafsız davranılmalı, objektif hareket edilmeli." şeklinde konuştu.

Başsavcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Kabul etmeliyiz ki bu olumsuz tabloya maalesef, adalet mekanizmasının iyi ve hızlı bir şekilde işlememesi, her gün kamuoyuna yansıyan ve vicdanları rahatsız eden yanlış veya kişiye göre farklı uygulamalar da yargıdaki sorunlara katkıda bulunmaktadır. Yargının sorunlarından arınmış, yargıya güvenin tam ve sonsuz olduğu, Cumhuriyet ilkelerine gönülden bağlı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olmanın gereklerini tam anlamıyla yerine getiren Türkiye'yi en kısa sürede görmek istiyoruz."

Törene katılanlar, konuşmaların ardından Atatürk heykeli önünde topluca hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,791 µs