AselPod bulacak F-16'lar vuracak | " /> AselPod bulacak F-16'lar vuracak | "/>

En Sıcak Konular

AselPod bulacak F-16'lar vuracak

6 Eylül 2010 08:42 tsi
AselPod bulacak F-16'lar vuracak  
Terörle mücadelede de kullanılan savaş uçaklarında gözetleme ve hedef tayin etme sistemlerini yabancı kaynaklardan alan Türkiye, çok önemli milli bir projeyi bitirmek üzere.

F-16'ların gece şartlarında 'gündüz gibi' operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendisler tarafından üretilen AselPod (keşif ve gözetleme sistemi) için geri sayım başladı. Bu sistem sayesinde uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama kabiliyetleri en üst düzeye çıkarılacak. Özellikle gece operasyonlarında pilotlar büyük rahatlığa kavuşacak.

F-16'ların gece şartlarında 'gündüz gibi' operasyon yapmasına imkân veren ve Türk mühendisler tarafından üretilen AselPod sistemi sayesinde uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama hassasiyeti gibi kabiliyetleri en üst düzeye taşınacak, özellikle gece operasyonlarında pilotlar büyük rahatlığa kavuşacak.

Teröristler ve düşman unsurlar artık milli bir sistemle tespit edilebilecek. Savunma çevrelerinden edinilen bilgiye göre, ilk AselPod 2011'in Haziran ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 100. kuruluş yıldönümünde TSK'ya teslim edilecek. ABD, İsrail ve Fransa'nın ardından Türkiye bu kritik sistemi üreten 4. ülke olacak. Öte yandan AselPod'da, gündüz ve gece kameralarının yanı sıra lazer güdümlü mühimmatlara uygun işaretleme yapabilecek ve pilota hedef mesafe bilgisi iletecek sistemde, lazer hedef İşaretleme ve mesafe ölçme cihazı da yer alacak. İlk olarak 4 AselPod üretilecek, projenin ikinci aşamasında 16 podun daha TSK'ya kazandırılması bekleniyor.

Milli pod üretemi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Aselsan arasında 2006 yılında sözleşme imzalandı. Projenin şu anki büyüklüğünün yaklaşık 50 milyon dolar olduğu belirtiliyor. TSK, F-16 ve F-4 savaş uçaklarında LANTIRN (Low altitude navigation and targeting infraRed for night-Gece için alçak irtifa seyrüsefer ve hedefleme kızılötesi ışını) sistemini kullanıyor.

HEDEFLER ISKALANMAYACAK

SSM ve Aselsan tarafından yürütülen projenin nihayete ermesiyle birlikte, bu sistemin yerini yüzde yüz yerli tasarım olan ve milli imkânlarla geliştirilen AselPod alacak. AselPod'da pilota gece görüş ve hedefleme kabiliyeti sağlayacak termal kamera ve görüş kabiliyetini artıracak yüksek büyütmeli gündüz kamerası yer alacak. Lazer güdümlü mühimmatlara uygun işaretleme yapabilecek ve pilota hedef mesafe bilgisi iletecek lazer hedef işaretleme ve mesafe ölçme cihazı da sistemin özelliklerinden biri. Bu sayede Türk savaş pilotları güdümlü bomba ve füzelerle hedefleri büyük isabetle vurabilecek. AselPod, hedefleri video üzerinden otomatik olarak izleyecek ve hedef konum bilgilerini tespit ederek ekrana yansıtacak.

zaman



Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs