En Sıcak Konular

Rusya'nın yasağı dünyayı tehdit ediyor

3 Eylül 2010 13:55 tsi
Rusya'nın yasağı dünyayı tehdit ediyor Küresel gıda arzına yönelik korkular artıyor

Rusya’nın buğday ihracatı yasağını 12 ay daha uzattığını açıklamasının ardından, gıda kıtlığı ile ithalata bağımlı gelişmekte olan ülkelerde 2007 ve 2008’de görülen isyanların geri döneceğine yönelik korkular artmaya başladı.

O dönemde, hükümetin ekmek fiyatlarını yüzde 30 oranında artırma kararı almasından sonra, Mozambik’in başkenti Maputo’da bir ayaklanma başlamış ve 280 kişi yaralanmıştı.

Fiyat artışını protesto etmek amacıyla toplanan ve lastik yakıp, gıda depolarını yağmalayan binlerce kişiye polis ateş açmıştı.          

Tarım sektöründeki yetkililer ve işlemciler, buğday ve diğer hububat kaynaklarının 2007 ve 2008 yıllarına kıyasla daha fazla olduğunu söylese de Mozambik’teki ayaklanmaların yeniden başlaması endişesi büyüyor.

2007-2008 döneminde, gıda sektöründe son 30 yılda görülen en ağır kıtlık yaşanmıştı. Bu durum Bangladeş’ten Meksika’ya birçok ülkede isyanların başlamasına neden olmuş, Haiti ve Madagaskar gibi ülkelerde hükümetleri devirmişti.

RUSYA YASAĞI UZATTI

Rusya hükümeti, geçen ay buğday ihracatı yasağını Aralık 2011’e kadar uzatma kararı aldı. Moskova'nın bu kararı buğday ve diğer tahıl ürünlerinin fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), üye ülkelerin birçoğundan 2007-08 yıllarında gıda kıtlığının yeniden yaşanıp, yaşanmayacağına yönelik soruların geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük dördüncü buğday ithalatçısı olan Rusya’nın yasağı uzatmasının ardından, ülkenin en fazla satış yaptığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri kendilerine Avrupa ve ABD’den alternatif kaynaklar aramaya başladı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, tam da Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı FAO’nun buğday kıtlığını ele almak için bir toplantı yapma kararı aldığı bir zamanda ihracat yasağını uzatacaklarını açıkladı.

Putin, “Moskova, gelecek yılki hububat hasadından sonra ihracat yasağını kaldırmayı düşünebilir” dedi.

AMAÇ GERGİNLİĞE SON VERMEK

Rusya Başbakanı, ihracat yasağı kararının, "gereksiz gerginliği dindirmek ve piyasa oyuncularına istikrarlı ve öngörülebilir bir ortam yaratmak için alındığını” da sözlerine ekledi.

FAO’nun Roma’daki temsilcilerinden Abdulrıza Abbassian, “Bu oldukça ciddi bir durum. Rusya’nın iki yıl boyunca ihracat yapmayacak olması, rahatsızlık yaratabilir” dedi.

ABD merkezli Doanne Agricultural Services’ın buğday konusunda yetkili Başekonomisti Dan Manternach, “Bu, ithalatçı ülkelerin Rusya gerçeğinin farkına varması için bir uyandırma çağrısı” dedi.

 

*Bu yazı Financial Times gazetesinde "Fears grow over global food supply" başlığıyla yayımlanmıştır.



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs