En Sıcak Konular

Meksika Körfezi'nde bir patlama daha

3 Eylül 2010 11:02 tsi
Meksika Körfezi'nde bir patlama daha ABD’nin Louisiana eyaletinin açıklarında bulunan bir petrol platformunda patlama meydana geldi.

Meksika Körfezi’nde yaşanan patlama, Louisiana kıyılarına yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta gerçekleşti. ABD Sahil Güvenlik yetkilileri patlamada kimsenin ölmediğini açıklarken, platformda bulunan 13 kişinin tahliye edildiğini ve bir yaralı olduğu belirtildi.

Patlamanın yaşandığı platformun, Nisan ayında tarihin en büyük petrol sızıntısı felaketine neden olan patlamanın yaşandığı İngiliz BP şirketine ait Deepwater Horizon platformunun batısında kaldığı belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu, deniz seviyesinin 750 metre altında bulunan platformun merkezi Houston kentinde bulunan Mariner Energy şirketine ait olduğunu bildirdi. Ayrıca, platformda petrol veya doğalgaz üretimi yapılmadığı açıklandı.

1.5 KİLOMETRELİK SIZINTI TESPİT EDİLDİ

Sahil Güvenlik yetkilisi Bill Coklough, platformun yakınlarında yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde petrol tabakası görüldüğünü söyledi. Coklough, Mariner şirketinin bölgeye üç yangın söndürme gemisi gönderdiğini ve yangın söndürme çalışmalarına başladığını belirtti.

Bu açıklamanın öncesinde, Sahil Güvenlik yetkilisi Cheri Ben-Iesau, New Orleans, Houston ve Alabama’dan bölgeye yedi helikopter, iki uçak ve üç kesici aletin gönderildiğini, henüz bir petrol sızıntısı yaşanıp yaşanmadığı hakkında bilgileri olmadığını söylemişti.

Deniz seviyesinin bin 500 metre altında bulunan Deepwater Horizon petrol platformu Nisan ayında patlamış ve neden olduğu sızıntı Temmuz ayının ortalarında kontrol altına alınabilmişti. Yaklaşık 780 milyon litre petrolün Meksika Körfezi’ne sızmasına neden olmuştu.

Patlama, bölgede uçmakta olan bir helikopter tarafından yerel saat ile 14.00 sularında tespit edildi.

DURUM KONTROL ALTINDA

Mariner şirketinin sözcülerinden Patrick Cassidy, bölgede hidrokarbon sızıntısı olduğuna dair bir bilgi edinmediklerini ve deniz seviyesinin sadece 103 metre derinliğinde faaliyet göstermekte olan platformun patlamanın yaşandığı esnada sondaj çalışması yapmadığını söyledi.

Cassidy, platformda günde ortalama bin 400 varil petrol ve 368 bin metre küp doğal gaz üreten yedi kuyu bulunduğunu, platformdan yükselen dumanların kuyularda çıkmış olan yangından kaynaklandığını düşündüklerini belirtti.

MSNBC'ye konuşan Sahil Güvenlik yetkilisi John Edwards, platformdan tahliye edilen 13 işçinin patlamanın yaşandığı esnada koruyucu giysi giydiklerini ve bölgeye dokuz helikopter gönderildiğini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs ise, en kısa zamanda denizde oluşabilecek kirliliğe karşı bölgeye gerekli donanımın gönderileceğini ifade etti.

Gibbs, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Deepwater Horizon felaketinin ardından petrol ve doğalgaz platformlarına yönelik denetlemelerin yeterli olup olmadığı konusundaki fikirlerini soran gazetecilere cevap vermedi.

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Louisiana açıklarında yaşanan patlama çevre örgütlerinin tepkisine neden oldu. Çevreciler petrol ve doğalgaz sanayisinde faaliyet gösteren şirketlere yönelik gerekli denetlemelerin yapılmadığını öne sürdü.

Greenpeace örgütü yetkililerinden John Hocevar, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kaç defa ekonomi ve ekosistem üzerinde kumar oynamaya devam edeceğiz? Artık yaşadıklarımızdan ders çıkarmamızın vakti geldi" dedi.



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs