'evet' rekoru onlarda | " /> 'evet' rekoru onlarda | "/>

En Sıcak Konular

Referandumda 'evet' rekoru onlarda

3 Eylül 2010 08:46 tsi
Referandumda 'evet' rekoru onlarda 
MTM, Ağustos ayında ulusal gazeteleri mercek altına alarak, referandum konulu haberleri tek tek inceledi.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) 44 ulusal gazetede yaptığı araştırmaya göre; gazetelerde yayınlanan haberlerin yüzde 27'si 'evet'i, yüzde 25'i de 'hayır'ı destekleyen haber ve yazılardan oluşuyor.

Kullanacağı oyu açıklayan kanaat önderleriyle ilgili haberlerin yüzde 66'sında ise anayasa değişikliğine 'evet' görüşü öne plana çıkıyor.

Türkiye adım adım 12 Eylül'de yapılacak referanduma doğru giderken, meydanlardaki hareketlilik de arttı. Bir genel seçim havasında ilerleyen ve sıkı siyasi çekişmelere sahne olan halkoylaması süreci, sanatçıların ve fikir önderlerinin sürece dahil olmasıyla daha da kızıştı. Sokaklarda ve dijital dünyada devam edenreferandumtartışmalarının en önemli haber ve bilgi kaynaklarından biri de gazeteler.

MTM, Ağustos ayında ulusal gazeteleri mercek altına alarak, referandum konulu haberleri tek tek inceledi. Ulusal gazetelerde ve eklerinde yayınlanan her bir haber ve yazıyı, 'evet'i destekleyen, 'hayır'ı destekleyen ve tarafsız bir tavır sergilenen haber olarak sınıflandıran MTM, referanduma basının nasıl yaklaştığını ortaya koydu. Ağustos ayını kapsayan araştırma raporuna göre, bir aylık süreçte 44 ulusal gazetede toplam 5 bin 251 haber yayınlandı. Bu haberlerin yüzde 19 gibi önemli bir dilimi gazetelerin 1. sayfalarından okuyuculara ulaştı.

MTM'nin raporuna göre, gazetelerde yayınlanan haberlerin yüzde 27'si 'evet'i destekleyen haber ve yazılardan oluşuyor.Anayasa değişikliğiile ilgili olumlu bir tablo çizen bu haber ve yazılar kişilere yaklaşık 715 milyon 323 bin kez ulaştı. Ulusal gazetelerde okura sunulan haberlerin yüzde 25'inde ise anayasa değişikliğine 'hayır' görüşü öne çıkıyor. Anayasa değişikliğine karşı olumsuz bir duruş sergilenen yazılar, gazeteler aracılığıyla kişilere 417 milyon 611 bin defa ulaştı.

ÜNLÜ İSİMLERİN BÜYÜK KISMI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE 'EVET' DEDİ

MTM'nin Ağustos raporuna göre, iş dünyası, medya, sivil toplum kuruluşları, sanat ve spor dünyası gibi çeşitli alanlardan ünlü isimler de referanduma yakın ilgi gösterdi. Toplumun görüşlerine önem verdiği ve fikirlerini takip ettiği bu isimlerin bir kısmı anayasa değişikliğini desteklerken, kimisi karşı duruş sergiledi. Basın, ünlü isimlerin görüşlerini sayfalarına sıkça taşıdı. MTM'nin basın analiz raporuna göre; gazetelerde yayınlanan referandum haberlerinin yüzde 33'ünde kanaat önderlerinin görüşlerine yer verildi. Kanaat önderlerinin görüşlerinin yer aldığı haberlerin yüzde 68'inde kişiler anayasa değişikliği konusundaki oyunu açıklamaktan kaçındı veya kararsız kaldığını belirtti. Bu haberlerin yüzde 32'sinde ise kanaat önderinin referandumda kullanacağı oy açıklanarak, kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışıldı.

Kullanacağı oyu açıklayan kanaat önderleri ile ilgili haberlerin yüzde 66'sında anayasa değişikliğine 'evet' görüşü öne çıktı. Anayasa değişikliğine karşı çıkan kanaat önderlerinin basın yansımaları ise, bu haberlerin yüzde 34'ünü oluşturdu. 

cihan

 



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs