En Sıcak Konular

İnanılmaz manevra?!

2 Eylül 2010 10:58 tsi
İnanılmaz manevra?! Sadece bir haftada ne değişmiş olabilir?

Hatırlarsınız, geçen hafta İsrail ve ABD yönetimleri arasında soğuk rüzgarlar estiğine dair bir haber yayınlamıştık. Haberde iki ülke yönetimleri arasındaki gerginliğin, İsrail'in ABD'den satın almayı planladığı F-35 tipi savaş uçakları yüzünden ortaya çıktığını belirtmiştik. Washington'un daha önce ABD-İsrail ilişkilerinde hiç görülmemiş engeller çıkarması, Netanyahu hükümetini hayli sinirlendirmişti. Detaylar için: İsrail rahatsız)

Oysa geçen haftaki tablo, dün gelen bir haber ile tepe taklak oldu. Nasıl mı? İsrailli bir yetkiliye  dayandırılan habere göre İsrail'in F-35 üretimine "proje dışından" katılmasıyla! İsrailli yetkilinin aşşağıda vermiş olduğumuz iddiası doğruysa, bu proje açısından bir ilk gerçekleşmiş olacak. Keza F-35 projesi ABD hariç toplamda 8 ülke tarafından üstlenilmiş durumda. Türkiye'nin de dahil olduğu bu 8 ülke haricinde ilk kez projede adı geçmeyen bir devlet, üretim kısmına sonradan dahil oluyor. ABC haber sitesinde, Dan Williams imzasıyla yayınlanan haber şöyle:

İsrailli bir yetkilinin açıklamasına göre, İsrail, ABD tarafından yürütülen F-35 savaş uçağı projesi için kanat üretimi rolü üstlenebilirmiş.

İsmini vermeyen yetkiliye göre, Lockheed Martin firmasının toplamda 3200 adet üretmeyi planladığı F-35'lerin 800 tanesinin kanatları İsrail Uzay Sanayii tarafından inşa edilmesi planlanıyor. Reuters'e yapılan açıklamaya göre taraflar arasında görüşmelerin sonuna gelinmiş.

Ayrıca İsrail'in satın alacağı 20 uçağın, 2015-2017 arasında teslim edileceği, 2.75 milyar dolarlık faturanın da aslında ABD'nin yıllık üç milyar dolar olan savunma yardımından düşüleceği belirtilmiş, haberde. He bir de unutmadan ekleyelim: İsrail isterse 55 uçak daha alabilecekmiş. Bu son ekleme gayet önemli. Obama yönetimi zorluk çıkartıp Netanyahu hükümetini kızdırmadan önce, İsrail'in ilk siparişi 20 değil 75 uçak üzerinden planlanmıştı. Şimdi bu eklemeyle İsrail'in Washington'dan alacağı uçak sayısı, ilk siparişine eşitlenmiş oluyor.

Bunun yanı gene İsrail'li bir yetkilinin Aviation Week dergisine yaptığı açıklamaya göre İsrail, satın alacağı F-35'lere kendi geliştirdiği ve bazı sistemleri yerleştirme hakkını da elde etmiş. Bu gelişme de geçen İsrail-ABD arasındaki en büyük pürüzlerden biriydi.  Bahsi geçen özelliklerden biri de altıyüz galonluk ayrılabilir yakıt tankı. Bu özellik sayesinde F-35'lerin menzili daha da arttırılabiliyor. Tabii menzil artışı meselesi ile akla hemen İran'a saldırı olasılığı geliyor. Fakat Aviation Weekly, haberinde böyle bir saldırının F-35'lerin teslim tarihi göz önüne alındığında (2015-2017), yakın zaman içersinde bu uçaklarla yapılamayacağını özellikle belirtmiş.

Peki sadece bir hafta içersinde ABD-İsrail arasındaki F-35'lerden kaynaklanan pürüzlerin tümünün giderilmesi ne anlama geliyor?

Şimdilik bizim aklımıza iki ihtimal geliyor.
1) İsrail, basın üzerinden Obama yönetimi üzerine baskı oluşturmaya çalışıyor (Açıklamaların sadece İsrailli yetkililer tarafından gelmesi)
2) Washington, bu konuda pes etti.

Bundan sonrası Washington'dan gelecek açıklamalara göre belirlenecek.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs